Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Styrelse dropper kravspecikationer: Satser på agil udvikling

Store, stive kravspecifikationer er ikke vejen frem til de bedste produkter, mener offentlig myndighed. Torsdag sender myndigheden et jobsøgningssite på nettet, der er udviklet agilt. Se hvordan her.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

I morgen sender Arbejdsmarkedsstyrelsen jobsitet Jobbing.dk i luften. 

Hjemmesiden er ifølge specialkonsulent Dan Sten Rexen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen et udstillingsvindue for ledige til kommercielle jobsites og det offentlige jobsite, Jobnet.dk.

Dræberfunktionen på Jobbing.dk er ifølge specialkonsulenten en effektiv søgning på kompetencer.

"Den traditionelle tilgang til kompetencer på et jobsite er fritekstsøgning. Hos os sker kompetence-matchet ud fra jobsøgerens profil, hvor vedkommende blandt andet skal oplyse uddannelse, erhvervserfaring, og faglige kompetencer og blive matchet med relevante stillingsopslag," forklarer Dan Sten Rexen.

Følg dine kompetencers aktiekurs

Arbejdsmarkedsstyrelsen har sammen med sin leverandør, Schultz Information, skrabet ustruktureret tekst i 350.000 jobopslag fra de seneste par år.

Derefter er der etableret en database med faglige kompetencer som "Java", "Supply chain management" og "Projektledelse", som bliver matchet med brugerens oprettede Jobbing-profil.

Næste skridt er så, at jobsøgeren bliver præsenteret for de mest relevante ledige stillinger med linkes til de kommercielle jobsites, hvor stillingerne bliver udbudt.

"Vores fokus på kompetencer betyder også, at arbejdsgivere får mere relevante kandidater, når de er skarpe på at fremhæve ønsker til specifikke kompetencer frem for bløde kompetencer," forklarer Dan Sten Rexen og fremhæver, at bløde kompetencer kunne være ord som "dynamisk" og "omstillingsparat".

Han fortæller også, at der er indbygget overblik og historik i kompetencesøgningerne.

Det betyder, at jobsøgende eksempelvis kan se, om der er en stigende efterspørgsel efter "Agil udvikling" eller faldende eftersøgning efter "COBOL-udviklere" i jobopslagene.

"Udover den historiske udvikling, kan de jobsøgende også se, hvor mange andre, der søger på de kompetencer og så få mailet alle relevante jobs, som indeholder jobsøgerens egne kompetencer," lyder det fra Dan Sten Rexen.

Glem kravspecifikationerne

Udover den store fokus på kompetence-algoritmen, den tilhørende database og jobsøgernes indblik i efterspørgslen på deres kompetencer er noget af det mest bemærkelsesværdige omkring Jobbing.dk selve udviklingsprocessen.

Sådan arbejder styrelsen med agil udvikling

For det spritnye offentlige jobsite er bygget ud fra en relativ lille problemformulering frem for en stor, stiv kravspecifikation, hvilket langtfra er normalt i den offentlige sektor.

"I Arbejdsmarkedsstyrelsen arbejder vi agilt med alle leverandører, og vi har set, at vi får billigere og bedre produkter, fordi vi selv er med i processen og kan justere vores produkter i forhold til virkeligheden undervejs i forløbet," fortæller Dan Sten Rexen.

"Den tilgang kræver selvfølgelig, at man som offentlig myndighed er klar til at påtage sig et ansvar, og man har tillid til leverandøren," fortsætter han og understreger, at Arbejdsmarkedsstyrelsen næppe havde fået et så velfungerende produkt med en kravspecifikation under armen.

"Vi har jo skåret funktionalitet fra og lagt noget til undervejs, og faktisk var vores leverandør meget dygtige til at komme med forslag undervejs i processen," siger Dan Sten Rexen.

Aftal en solnedgang

Specialkonsulenten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen er ikke blind for, at den offentlige sektor generelt har et noget blakket ry for at dække sig ind på alle leder og kanter med kravspecifikationer.

Dan Sten Rexen mener dog helt personligt, at man som offentlig myndighed kan komme langt med såkaldte solnedgangsklausuler i en proces, der som udgangspunkt er agilt med involvering fra både myndighedens og leverandørens side.

"Hvis man har en nulfejls-kultur tager man sjældent ansvar og revurderer sit scope inden for økonomi, tid og det funktionelle indhold undervejs," siger han og fortsætter:

"Når eksempelvis business casen begynder at skride, så må man som myndighed med ansvar for skatteborgernes penge jo reagere. Ledelsen skal informeres, og der skal træffes en beslutning om at sætte projektet i bero eller fortsætte, og der skal man altså være villig til at tage de rigtige og svære beslutninger," siger han.

I Jobbing.dk's tilfælde har det vist sig, at projektet er kørt hjem til prisen, som ligger "væsentligt under 10 millioner kroner," og projektet er forsinket med 14 dage, fordi der i slutfasen blev lagt ekstra funktioner på sitet.

Agilt er mange ting

Projektet blev startet som direkte følge af en aftale om langtidsledige i 2010 mellem den tidligere regering - bestående af Venstre og Konservative - og Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og løsgængeren Per Ørum Jørgensen.

Efter den politiske aftale har Arbejdsmarkedsstyrelsen først analyseret brugerbehov blandt andet i form af dagbøger fra ledige dansker, afholdt fokusgrupper og foretaget en lang række interviews.

Derefter blev ønskelisten til sitet forkortet på interne seminarer, og leverandøren præsenteret for problemformuleringen.

"Vi har fundet ud af, at når man arbejder agilt, så er der ikke én måde at gøre tingene på, men man skal tilpasse sig hinanden," siger Dan Sten Rexen.

Han nævner også, at større leverandører som eksempelvis NNIT, der står bag Jobnet.dk, i mange tilfælde er med på at arbejde agilt med it-projekter.

Jobbing.dk går online i morgen (torsdag), og hovedformålet er at bringe så mange af landets ledige som muligt ned på under en tre måneders venteperiode mellem to jobs.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere