Artikel top billede

Her er Facebooks nye privatlivs-indstillinger

Facebook vil i løbet af de næste par uger implementere ændringer i privatlivsindstillingerne. Læs om dem her.

Computerworld News Service: Facebook har offentliggjort, at selskabet sidst på året implementerer en håndfuld ændringer.

For at gøre det lettere at håndtere privatlivs- og sikkerhedsindstillingerne (hvilket har været forvirrende og tidskrævende) tilføjer Facebook privatlivsgenveje, et værktøj til håndtering af de billeder, brugerne er tagget i, og en ny måde at navigere i aktivitetsloggen.

Produktchef Samuel Lessin fra Facebook oplyser, at disse ændringer foretages for at give brugerne større gennemsigtighed og hjælpe dem til bedre at forstå hvem, der kan se de ting, der deles.

"Vi sigter stadig efter tre overordnede mål: At sætte justeringsmuligheder ind i de relevante sammenhænge; at hjælpe brugerne til at forstå hvad, der bliver vist, der hvor Facebook bruges; og levere værktøjer, der hjælper brugerne til at handle på indhold, de ikke bryder sig om," forklarer han.

Selvom nogle af disse ændringer - især de nye privatlivsgenveje - ifølge blogger Lisa Vaas på Naked Security er et skridt i den rigtige retning, så rammer andre af dem ved siden af.

I det følgende gennemgår vi i dybden, hvad Facebooks kommende ændringer vil betyde for dig som bruger.

Facebooks nye privatlivsgenveje

Facebooks privatlivsindstillinger har aldrig ligefrem været lette at overskue.

Men formålet med de nye privatlivsgenveje, det sociale netværk vil implementere, er at gøre det lettere for brugerne at finde svaret på følgende tre spørgsmål:

Hvem kan se mine ting? Hvem kan kontakte mig? Hvordan sørger jeg for ikke at høre mere fra andre specifikke brugere?

Før året er omme, vil der dukke et nyt ikon op til højre for Startside-knappen. Klikker man på dette ikon af en hængelås, ser man en dropdown-menu med nye indgange til privatlivsindstillingerne.

Det er ifølge Vaas en positiv ændring.

"Indtil nu har man været nødt til at stoppe det, man var i gang med, og navigere rundt på adskillige helt andre sider, hvis man ville justere i privatlivs- eller tidslinjeindstillingerne. I den ideelle verden ville større brugervenlighed betyder, at Facebooks privatlivsindstillinger også ville blive brugt mere," siger hun.

"Det er under alle omstændigheder svært at forestille sig, at de ville blive brugt mindre."

App-tilladelser og nye søgeindstillinger

Facebooks nye app-tilladelser

Facebook ændrer også de tilladelser, man ser, når man installerer en ny app.

Hidtil har man på samme skærm skulle give en app tilladelse til at bruge ens oplysninger til personlig tilpasning af oplevelsen og til at slå indhold op på Facebook.

Efter ændringerne vil disse to tilladelser være delt ud på separate skærme, så man får bedre kontrol over, hvad man deler.

For eksempel kan man fremover give en app lov til at læse ens offentlige profil og liste over venner for at personligt tilpasse oplevelsen, men afvise at tillade at denne samme app kan slå ens aktivitet op.

Fjerner søgeindstilling men tilføjer info i kontekst

Facebook fjerner indstillingen "Hvem kan finde din tidslinje ved søgning efter navn?"

"På grund af denne indstillings begrænsede karakter fjernede vi den for folk, der ikke brugte den," oplyser Facebooks Lessin. I løbet af de kommende uger vil den dog også forsvinde for "den lille andel af folk, som stadig har den," oplyser han.

Vaas fra Naked Security mener dog, at denne indstilling burde blive rettet i stedet for fjernet.

"Hvis den var for begrænset i omfang og ikke virkede efter hensigten, hvorfor så ikke forbedre den, så den faktisk beskytter folks privatliv og giver dem mulighed for ikke at blive fundet?" påpeger hun.

Facebook har i stedet bygget "nye kontekstuelle værktøjer, der inkluderer oplysninger om, hvordan man bruger dem."

Formålet med disse forklaringer, der dukker op i den relevante sammenhæng på tværs af Facebook, er at hjælpe brugerne til at forstå de handlinger, de er i gang med.

Når man for eksempel skjuler indhold fra sin tidslinje, vil de dukke op og informere om, hvor indholdet stadig er tilgængeligt, hvis det overhovedet er tilgængeligt nogen steder.

Ændringer i aktivitetsloggen

Facebooks aktivitetslog, som blev introduceret sidste år, giver en oversigt over, hvad man har offentliggjort, gør det muligt at ændre, hvem der kan se tidligere opslag, og gør det muligt at vælge, hvad der er synligt på tidslinjen.

Facebook giver nu aktivitetsloggen en ny indstilling, som gør det muligt at gennemgå kommentarer og likes, fotos af en selv og opslag man er tagget i.

Det bliver også muligt at sortere i ens oplysninger, så man kan se offentlige billeder, man er tagget i, og har skjult fra ens tidslinje, men som stadig ligger på Facebook.

Værktøj til håndtering af fotos
I den opdaterede aktivitetslog vil være et værktøj til håndtering af flere billeder samtidigt.

Det kan for eksempel bruges til at anmode andre brugere om at fjerne billeder, hvor man selv er en del af motivet.

Når ændringerne er implementeret, kan man finde dette værktøj ved at klikke på faneblade Billeder af dig, vælge nogle billeder og herefter vælge den ønskede handling, såsom at ens tags fjernes på alle billederne eller at sende anmodninger om, at billederne fjernes.

Det bliver i den forbindelse også muligt at tilføje en besked til den person, der har slået billederne op.

Denne funktion er ifølge Vaas et skridt i den rigtige retning men rammer forbi målet.

"I stedet for at være nødt til igen og igen at anmode folk om at fjerne tags af dig i billeder, og at de venligst heller ikke gør det igen fremover, og i stedet for blot at blokere taggede fotos fra din tidslinje, så er der mange Facebook-brugere, der gerne vil kunne blokere, at folk overhovedet kan tagge dem uden på forhånd at have fået tilladelse til det," forklarer hun.

"Det er desværre ikke noget, Facebook giver os mulighed for med disse nye ændringer."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere