Artikel top billede

Denne trend kan forandre dit it-setup totalt

Virksomhedernes fokus skifter væk fra væg-til-væg-løsninger til en mere moderne it-tankegang. Det giver både muligheder og udfordringer, forklarer it-rådgiver.

Læs også:

CIO for gigantiske Ecco: Derfor skifter vi til Salesforce

Al magt til brugerne: It-afdelingen mister kontrollen

Det er ikke et unikt tilfælde, når Ecco vælger CRM fra Salesforce, selvom den mest oplagte leverandør var SAP, som også leverer virksomhedens ERP.

Det er heller ikke et særsyn, at forskellige afdelinger i en virksomhed vælger BI-værktøjer, der nok er smarte, men ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med de standarder, man ellers arbejder efter. 

Tværtimod er det eksempler på, at mange virksomheder i stigende grad begynder at sammensætte it-miljøet på en måde, der gør op med væg-til-væg-tankegangen.

"Vi ser helt klart en trend," siger Olav Frølich, der er partner og rådgiver i Devoteam.

Han forklarer, at denne trend i høj grad udspringer af, at det ikke længere kun er it-cheferne, der træffer it-beslutningerne.

"Faktisk ser vi, at en del beslutninger slet ikke bliver truffet af it-cheferne, men at du netop kan indføre et værktøj som eksempelvis Salesforce stort set uden at inddrage it-afdelingen."

"Det er i høj grad agiliteten, der er bærende for den trend, samtidig med den ændrede cost model, hvor egentlige investeringer afløses af abonnements-betingelser."

Sat på spidsen har de seneste års massive cloud-fokus betydet, at it-chefen ikke længere bestemmer over, hvilke løsninger, der tages i brug i virksomheden.

"Du kan bare betale med dit kreditkort, hvorefter du kan gå i gang med at bruge løsningen."

"I gamle dage var forretningen afhængig af, at det skulle køre på det fysiske servere. Da havde man kontrollen med it, men i dag har man ikke den samme fysiske kontrol med, hvad der bliver anskaffet."

App-kulturen vinder frem

Olav Frølich fortæller, at hvor it-løsninger tidligere var store og tunge, skulle kunne det hele - og kostede rigtig mange penge - så er det i dag nogle andre krav, der er fra forretningen.

Det har blandt andet medført, at hele app-tankegangen, som vi kender fra vores private smartphones og tablets, i dag også finder vej ind i virksomhederne. Det giver mange fordele:

"Når der kommer et alternativt tilbud, så er det i dag nemmere at hoppe på den vogn. Det er en brug-og-smid-væk kultur, som man ikke tidligere har set inden for professionel it."

Olav Frølich tilføjer, at dette ikke gælder indenfor alle funktionsområder - men tilgangen fra mobile enheder er vigtig for forretningen, uagtet om det er en app eller en SaaS-løsning, man er hoppet på.

Er de tider, hvor virksomheder valgte væg-til-væg-løsninger fra samme leverandør, forbi?

"Jeg tror stadig, at der er nogen, der forfølger det, så helt forbi er det ikke. Men det betyder noget, hvad det koster, og det er fristende, at man på abonnements-basis kan få de her løsninger og skalere både op og ned."

For hovedparten af virksomhederne er det nok hybridmodellen, hvor man har noget fra begge verdener, der bliver den fremherskende, vurderer Devoteam-rådgiveren.

"I de seneste par år har mange i forretningen ikke kunnet forstå, hvorfor it-omkostningerne ikke følger med ned, når man skærer forretningsområder væk eller reducerer antallet af medarbejdere. Det havde de gjort, hvis man havde haft it på abonnement."

Derfor er it-chefen stadig så vigtig

Læs også:

CIO for gigantiske Ecco: Derfor skifter vi til Salesforce

Hvad er ulemperne ved at tænke it på den måde?

"Der er selvfølgelig nogle advarselslamper," lyder det fra Olav Frølich, der peger på, at det ikke er uproblematisk, når alle mulige afdelinger i virksomheden begynder at træffe egne it-beslutninger.

"Hvis man laver en beslutning hen over hovedet på ens it-afdeling, glemmer man måske at tænke hele vejen rundt om ens behov."

"Der kommer lynhurtigt et behov for, at man skal have integration mellem det eksterne system og det, man har stående i kælderen."

Sikkerhed er ifølge Olav Frølich et andet område, der bekymrer nogle virksomheder ved cloud - eksempelvis huller i data-fortroligheden og bekymringer for manglende recovery-muligheder.

Og så er der ønsket om ensartet drift, så man ikke i tilfælde af fejl skal henvende sig til mange forskellige parter afhængigt af hvem, der udbyder den konkrete service.

"Man kan altid diskuttere, om det er berettiget eller ej med de bekymringer, men hvis forretningen træffer beslutninger uden om it, tænker de ikke på det."

Fremtidens it-leder

Devoteam-rådgiveren oplever, at mange it-afdelinger i dag ændrer sig i retning af et mere moderne og fleksibelt it-setup. Og det er også det eneste rigtige at gøre, mener han.

"Hele it-afdelingen undergår en transformation fra at være den, der sørgede for al it, til, at man sørger for noget af den it, forretningen har brug for - men også står for vendor-management af eksterne it-services."

"Du kommer til at afgive noget kontrol, som du havde i gamle dage. Min holdning er, at man skal afgive kontrollen - men på en kontrolleret måde i stedet for, at det sker tilfældigt. Man skal sørge for, at virksomheden på bedst mulige måde får noget ud af de valgmuligheder, der er i dag."

Selvom det set alene fra it-afdelingens synspunkt måske nok kunne være at foretrække, at man valgte at satse på så få leverandører som muligt, er man ifølge Olav Frølich nok nødt til at indstille sig på, at det kun bliver sværere at fastholde væg-til-væg-tankegangen.

"Det er farligt at se igennem fingre med, at der er en tendens. Man skal forholde sig til det it-marked, der er, med de nye løsninger, der kommer."

"Udfordringen er, at mange it-afdelinger kæmper med bare at holde tingene i luften og har fokus på omkostningerne og driften. Det her kræver noget kapacitet, så man kan tænke mere strategisk og evaluere de nye løsninger i forhold til forretningens behov," siger Olav Frølich fra Devoteam.

Læs også:

CIO for gigantiske Ecco: Derfor skifter vi til Salesforce

Al magt til brugerne: It-afdelingen mister kontrollen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere