Artikel top billede

Dansk teenager fanget efter DDoS-angreb mod KL

Politiet har fanget og anholdt en dansk teenager, der er mistænkt for at stå bag DDoS-angrebet på KL's hjemmeside. Teenageren var næppe alene om angrebet.

Sydsjælland og Lolland Falsters Politi har fanget og anholdt en 15årig dreng fra Nykøbing Falster, DDoS-angrebet på Kommunernes Landsforenings (KL) hjemmeside.

"Han blev pågrebet, efter hans IP-adresse blev identificeret, og så er det helt normal praksis, at hans it-udstyr vil blive kigget igennem," oplyser vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Han fortæller, at den 15-årige nu vil blive sigtet efter straffelovens paragraf 293, stk 2, der omhandler brugstyveri.

"Den, der uberettiget hindrer en anden i helt eller delvis at råde over ting, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Straffen kan stige til fængsel i to år, hvor der er tale om overtrædelser af mere systematisk eller organiseret karakter, eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder," står der i loven.

Angreb ikke alene

Søren Ravn-Nielsen fortæller, at den 15-årige har erkendt DDoS-angrebet mod KL, ligesom han har erkendt, at han også stod bag den video på Youtube, hvor angrebet blev adviseret.

Derudover har teenageren fortalt politiet, at han ikke var alene om at lægge sitet ned.

Derimod har han afvist, at han har stået bag andre DDoS-angreb mod eksempelvis NemID, som var nede i godt syv timer torsdag morgen og formiddag i sidste uge.

"Vi vil gennemgå hans computerudstyr for blandt andet korrespondancer og andre spor, der kan vise, om han har været indblandet i andre angreb, og hvem han eventuelt har arbejdet sammen med," fortæller Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Afgørende computer-ransagning

Vicepolitiinspektør forventer, at computer-ransagningen vil tage "et par uger".

Hvis der skulle dukke noget kriminelt op, kan den anholdte teenager blive sigtet for andre forbrydelser, inden han skal i retten og modtage sin straf, der altså kan blive til en bøde eller helt op mod to års fængsel.

"Det bliver ret afgørende, hvad vi finder på computeren, og naturligvis også hvad der bliver sagt under afhøringen," lyder det fra lovens lange arm.

Formentlig en jagt på spænding

Computerworld har spurgt, om den 15-årige var en lockoutet skoleelev, der nedlagede KL's hjemmeside i frustration over den igangværende konflikt mellem skolelærerne og KL.

"Nej, det er der ikke tale om, og lige nu er der intet, der tyder på, at handlingen har været politisk motiveret. Indtil videre har vi ikke rigtig fået nogen forklaring på motivet, men det skal vi selvfølgelig også have undersøgt," siger Søren Ravn-Nielsen.

Han tilføjer, at årsagen til DDoS-angrebet formentlig har været jagten på spænding, men det indtil videre er for tidligt at lægge sig fast på en forklaring.

Du kan læse mere om DDoS-angrebet mod KL her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere