Artikel top billede

Sådan blev NemID lagt ned for 10 dollar

Tusindvis af danskere kan stadig ikke anvende deres NemID efter gårsdagens store DDoS-angreb. Gerningsmændene er trådt frem. De købte en hacker-pakke for 10 dollar.

Efter gårsdagens store DDoS-angreb, der mere eller mindre lammede fire millioner danskeres login-løsning til netbanker og offentlige sites i mere end syv timer, er der stadig danskere, der har problemer med at logge på NemID.

Det drejer sig om danskere bosat i udlandet. Dem findes mere end 172.000 af lige nu, vurderes det fra Danmarks Statistik.

Nets' pressechef Søren Winge bekræfter overfor Computerworld, at udenlandsdanskere har haft problemer med deres NemID-login.

"Jeg kan bekræfte, at der har været ustabilitet, som rammer særligt brugere i udlandet, men jeg kan også forsikre om, at det selvfølgelig er noget, som vi forsøger at gøre så stabilt som muligt igen, så snart det er muligt. Men lige nu har vi fokus på, at systemet generelt set skal kunne holde til eventuelle fortsatte angreb," siger han.

Spekulerer i IP-omdirigering

Søren Winge ønsker ikke at oplyse hvor mange udenlandsdanskere, der har været ramt - eller rettere, som stadig er ramt fredag formiddag - efter angrebet blev sat ind torsdag morgen ved 4:30-tiden.

"Der er formentlig fortsat ustabilitet for brugere nogen steder, men jeg kan ikke komme det meget nærmere," lyder meldingen fra Nets.

Computerworld har været i kontakt med udenlandsdanskere fra blandt andet Thailand, som bekræfter, at de ikke kan logge på NemID.

"Noget tyder på, at de (NemID, red.) omdirigerer udenlandske IP-adresser, hvilket ikke er særligt optimalt for os udenlandsdanskere rundt omkring," skriver en udlandsdansker i en mail til Computerworld.

Søren Winge ønsker ikke at kommentere på, om der er hold i denne spekulation.

Gerningsmænd træder frem - her er de

Ovenpå det storstilede DDoS-angreb er to personer trådt frem og har taget ansvaret for at bombardere Nets' NemID-servere, så systemet gik i sort i tre timer torsdag morgen, og senere hen flimrede frem mod middagstid, hvorefter servicen igen kørte stabilt.

Navnene på bagmændene er stadig ukendte, men ifølge nyhedssitet Version2 kalder tre af gerningsmændene sig for "s0x", "d0wn" og "g4s."

De går som gruppe under navnet DanishLulzTeam, der ifølge bagmændene er et navn opfundet i forbindelse med angrebet for at få medieopmærksomhed.

S0x og d0wn fortæller til Version2, at de med DDoS-angrebet ville vise Danmark, hvor lidt der skal til for at vælte NemID og mere specifikt udstille den inkompetence, som Nets har udvist i forhold til sikkerheden i NemID.

"Vi ville bare give Nets et lille prik på skulderen om at hey, det her skal i sku gøre noget ved (...)Nets burde få ansat nogle ordentlige medarbejdere, som har styr på hvad de laver :P," skriver s0x til Version2 via et chatinterview.

Lagde NemID ned for 10 dollar

Her fremgår det også, at DanishLulzTeam har købt en såkaldt booter til blot 10 dollar, der kan orkestrere et DDoS-angreb mod eksempelvis NemID.

Er det godt nok, Nets?

Angrebet blev ifølge de formodede gerningsmænd sat ind, efter de havde testet stabiliteten af NemID's Java-applet via linket applet.danid.dk, som de ikke fandt særlig robust. 

"problemet er, at enhver kan købe adgang til så lidt som 10$, og lukke hvilken som helst side de vil. Ingen grænser...Det koster INGENTING for at få den slagkraft, som vi brugte i dag," forklarer s0x til Version2.

"Systemet i Danmark som burde være af højeste prioritet, burde ikke kunne ligges ned for 10$... Det synes jeg helt bestemt der skal gøres noget ved," fortsætter s0x i chatinterviewet.

Udover angrebet har gerningsmændene sløret deres identitet, så det skal være sværere at finde frem til dem.

Efterfølgende har gruppen også lagt en besked ud på Pastebin.com.

"Vores eneste ønske er, at Nets trækker lidt op i bukserne og får gjort noget ved dette problem, så vi alle kan nyde en sikker hverdag, uden at skulle bekymre os omkring Nemids driftstatus," står der blandt i meddelelsen.

Samtidig bekræfter gruppen, at den ikke ønsker at fortsætte sine angreb, da dens overordnede budskab ifølge meddelelsen på Pastebin.com er lykkes.

Meldt til politiet

Computerworld har spurgt pressechef Søren Winge fra Nets, selskabet bag NemID-løsningen, om det nu også kan passe, at enhver med lidt kodefærdige fingre kan lægge en af grundstenene i Danmarks it-infrastruktur ned for 10 dollar.

"Der er ingen tvivl om, at det angreb, som vi så i går, er meget mere kraftfuldt, end noget vi har oplevet tidligere. Vi har faktisk foretaget nogle tiltag, der skal være med til at gøre vores system robust. Det er dog klart, at det ikke er tilfredsstillende, at vi kan blive ramt, som det skete i går," lyder det fra Søren Winge.

Han forklarer, at Nets arbejder på flere fronter for at sikre NemID, uden han dog ønsker at løfte sløret for nogen konkrete løsninger.

"De ting, vi gør, kan give svindlerne indikationer om vores sikkerhed, og derfor ønsker jeg ikke at gå i dybden med det," siger han.

Er det rent faktisk DanishLulzTeam, som I har i kikkerten som værende bagmændene bag angrebet?

"Jeg er ikke interesseret i at bekræfte den slags lige nu. Vi har fulgt med på Twitter og set debatten, men vi ønsker ikke gå ind i en diskussion om, hvem gerningsmændene er, da vi nu betragter det som en politisag," siger Søren Winge.

Læs også:

NemID blokerer for DDoS-angreb - angreb fortsat i fuld gang

NemID ramt af stort DDoS-angreb - nede i flere timer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere