Artikel top billede

Sådan blev NemID lagt ned for 10 dollar

Tusindvis af danskere kan stadig ikke anvende deres NemID efter gårsdagens store DDoS-angreb. Gerningsmændene er trådt frem. De købte en hacker-pakke for 10 dollar.

Efter gårsdagens store DDoS-angreb, der mere eller mindre lammede fire millioner danskeres login-løsning til netbanker og offentlige sites i mere end syv timer, er der stadig danskere, der har problemer med at logge på NemID.

Det drejer sig om danskere bosat i udlandet. Dem findes mere end 172.000 af lige nu, vurderes det fra Danmarks Statistik.

Nets' pressechef Søren Winge bekræfter overfor Computerworld, at udenlandsdanskere har haft problemer med deres NemID-login.

"Jeg kan bekræfte, at der har været ustabilitet, som rammer særligt brugere i udlandet, men jeg kan også forsikre om, at det selvfølgelig er noget, som vi forsøger at gøre så stabilt som muligt igen, så snart det er muligt. Men lige nu har vi fokus på, at systemet generelt set skal kunne holde til eventuelle fortsatte angreb," siger han.

Spekulerer i IP-omdirigering

Søren Winge ønsker ikke at oplyse hvor mange udenlandsdanskere, der har været ramt - eller rettere, som stadig er ramt fredag formiddag - efter angrebet blev sat ind torsdag morgen ved 4:30-tiden.

"Der er formentlig fortsat ustabilitet for brugere nogen steder, men jeg kan ikke komme det meget nærmere," lyder meldingen fra Nets.

Computerworld har været i kontakt med udenlandsdanskere fra blandt andet Thailand, som bekræfter, at de ikke kan logge på NemID.

"Noget tyder på, at de (NemID, red.) omdirigerer udenlandske IP-adresser, hvilket ikke er særligt optimalt for os udenlandsdanskere rundt omkring," skriver en udlandsdansker i en mail til Computerworld.

Søren Winge ønsker ikke at kommentere på, om der er hold i denne spekulation.

Gerningsmænd træder frem - her er de

Ovenpå det storstilede DDoS-angreb er to personer trådt frem og har taget ansvaret for at bombardere Nets' NemID-servere, så systemet gik i sort i tre timer torsdag morgen, og senere hen flimrede frem mod middagstid, hvorefter servicen igen kørte stabilt.

Navnene på bagmændene er stadig ukendte, men ifølge nyhedssitet Version2 kalder tre af gerningsmændene sig for "s0x", "d0wn" og "g4s."

De går som gruppe under navnet DanishLulzTeam, der ifølge bagmændene er et navn opfundet i forbindelse med angrebet for at få medieopmærksomhed.

S0x og d0wn fortæller til Version2, at de med DDoS-angrebet ville vise Danmark, hvor lidt der skal til for at vælte NemID og mere specifikt udstille den inkompetence, som Nets har udvist i forhold til sikkerheden i NemID.

"Vi ville bare give Nets et lille prik på skulderen om at hey, det her skal i sku gøre noget ved (...)Nets burde få ansat nogle ordentlige medarbejdere, som har styr på hvad de laver :P," skriver s0x til Version2 via et chatinterview.

Lagde NemID ned for 10 dollar

Her fremgår det også, at DanishLulzTeam har købt en såkaldt booter til blot 10 dollar, der kan orkestrere et DDoS-angreb mod eksempelvis NemID.

Er det godt nok, Nets?

Angrebet blev ifølge de formodede gerningsmænd sat ind, efter de havde testet stabiliteten af NemID's Java-applet via linket applet.danid.dk, som de ikke fandt særlig robust. 

"problemet er, at enhver kan købe adgang til så lidt som 10$, og lukke hvilken som helst side de vil. Ingen grænser...Det koster INGENTING for at få den slagkraft, som vi brugte i dag," forklarer s0x til Version2.

"Systemet i Danmark som burde være af højeste prioritet, burde ikke kunne ligges ned for 10$... Det synes jeg helt bestemt der skal gøres noget ved," fortsætter s0x i chatinterviewet.

Udover angrebet har gerningsmændene sløret deres identitet, så det skal være sværere at finde frem til dem.

Efterfølgende har gruppen også lagt en besked ud på Pastebin.com.

"Vores eneste ønske er, at Nets trækker lidt op i bukserne og får gjort noget ved dette problem, så vi alle kan nyde en sikker hverdag, uden at skulle bekymre os omkring Nemids driftstatus," står der blandt i meddelelsen.

Samtidig bekræfter gruppen, at den ikke ønsker at fortsætte sine angreb, da dens overordnede budskab ifølge meddelelsen på Pastebin.com er lykkes.

Meldt til politiet

Computerworld har spurgt pressechef Søren Winge fra Nets, selskabet bag NemID-løsningen, om det nu også kan passe, at enhver med lidt kodefærdige fingre kan lægge en af grundstenene i Danmarks it-infrastruktur ned for 10 dollar.

"Der er ingen tvivl om, at det angreb, som vi så i går, er meget mere kraftfuldt, end noget vi har oplevet tidligere. Vi har faktisk foretaget nogle tiltag, der skal være med til at gøre vores system robust. Det er dog klart, at det ikke er tilfredsstillende, at vi kan blive ramt, som det skete i går," lyder det fra Søren Winge.

Han forklarer, at Nets arbejder på flere fronter for at sikre NemID, uden han dog ønsker at løfte sløret for nogen konkrete løsninger.

"De ting, vi gør, kan give svindlerne indikationer om vores sikkerhed, og derfor ønsker jeg ikke at gå i dybden med det," siger han.

Er det rent faktisk DanishLulzTeam, som I har i kikkerten som værende bagmændene bag angrebet?

"Jeg er ikke interesseret i at bekræfte den slags lige nu. Vi har fulgt med på Twitter og set debatten, men vi ønsker ikke gå ind i en diskussion om, hvem gerningsmændene er, da vi nu betragter det som en politisag," siger Søren Winge.

Læs også:

NemID blokerer for DDoS-angreb - angreb fortsat i fuld gang

NemID ramt af stort DDoS-angreb - nede i flere timer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere