Artikel top billede

Fiberbranche igen i krig med dansk telebranche

Fiberbranchen og teleindustrien er for 117. gang havnet i totterne på hinanden. Denne gang handler det om telemedicin og om dårligt bredbånd.

Bliver telemedicin bremset af politiske eller teknologiske forhindringer?

Den debat er blusset op igen, efter en samlet flok bestående af direktørerne i Medicoindustrien, Teleindustrien og IT-Branchen i sidste uge sendte en kronik af sted i Børsen under overskriften "Politisk nøl bremser telemedicin."

"Ofte støder vi på argumenter om, at vi endnu ikke har teknologien til, at telemedicin kan fungere. Den gode nyhed er dog, at vi har teknologien til, at det kan ske i morgen, hvis bare vi får de politiske rammer til at gøre det. Problemet er ikke teknisk, det er politisk," skriver direktørerne Peter Huntley, Jakob Willer og Morten Bangsgaard i kronikken.

I kronikken opfordrer de blandt andet til et mere frit flow af data, intelligente offentlige indkøb samt at sikre, at der er økonomiske incitamenter i regionerne til at udlægge patienterne.

Sidst slutter de tre kronikører af med et afsnit, hvor de hævder, at infrastrukturen i dag er god nok til telemedicin.

"I stedet for at fokusere på de reelle udfordringer og udvikling af innovative løsninger, der skaber værdi for brugerne, er debatten drejet i retning af, om den digitale infrastruktur og bredbåndshastighederne i Danmark er gode nok til telemedicin i stor skala. Lad os slå det helt fast. Den nuværende teknik og infrastruktur er ikke en hindring for telemedicins udbredelse," skriver de.

Dansk Energi bringer nedskudt argument i spil igen

Men den diagnose af telemedicins-tilstanden er fiberbranchens interesseorganisation Dansk Energi bestemt ikke enig i.

KMD-projekt skyldtes dårligt bredbånd

Under overskriften "Tele-fejldiagnose" svarede Dansk Energis chefkonsulent Thomas Woldiderich i går tilbage i Børsen.

Han kalder det en fejldiagnose, at infrastrukturen ikke skulle være et problem for brug af telemedicin og tilføjer, at det især halter bagefter med uploadhastigheden.

"En ny analyse lavet for Erhvervsstyrelsen konkluderer, at en videosamtale i HD-kvalitet kræver en upload-hastighed på 5 Mbit/s eller mere," skriver han.

Dernæst refererer han til et forfejlet telemedicin-projekt i Nordjylland, der tidligere er blevet beskrevet i blandt andet Computerworld.

Mens dårligt bredbånd i første omgang fik skylden for det fejlslagne projekt, viste det sig ved nærmere eftersyn, at KMD's valg af software også havde et vist ansvar.

Den pointe slog erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) også fast, da sagen landede på hendes bord. Hun forsvarede i den forbindelse bredbåndsdækningen, og efterfølgende har KMD også selv erkendt fejl.

"Pilotprojektet har således begrænset sig i valget af digitale platforme," udtalte hun dengang.

Alligevel vælger Dansk Energi at overse nuancerne i form af ministerens ord og KMD's erkendelse af egne fejl.

For i kronikken skriver Thomas Woldiderich, at miseren i telemedicins-projektet skyldes dårligt bredbånd.

"Dårligt bredbånd var årsagen til, at en tredjedel af deltagerne måtte opgive at være med i et stort forsøg med telemedicin i Aalborg, Kerteminde, Greve og Aabenraa Kommune," skriver han i kronikken.

Computerworld har spurgt Thomas Woldiderich, hvorfor han bruger netop dette eksempel uden at nævne KMD-problemerne med løsningen. Men han mener ikke, det er ham, der forenkler debatten.

"Tværtimod. Hvis man læser kronikken fra Teleindustrien (og Medicoindustrien og It-branchen red.), så siger de over en bred kam, at der ikke er nogen problemer med infrastrukturen. Så er det jo underligt, at der er projekter, hvor man har gjort opmærksom på, at det har været en udfordring med forbindelsen visse steder. Jeg synes, det er et langt større problem, at man går ud og siger, at der ikke er et problem med infrastrukturen overhovedet," lyder det fra Woldiderich.

"Jeg kommenterer ene og alene på, at de i den første kronik blankt afviser udfordringer på bredbåndsområdet. De fokuserer 100 procent på kulturen og ingenting på teknologien. Jeg siger bare, at man skal også kigge på infrastrukturen," fortsætter Woldiderich.

Fiberselskabet SE: Problemet er i kulturen
Så endnu en gang er fronterne trukket skarpt op.

Thomas Woldiderich vil dog ikke sætte tal på, hvor stor en del af telemedicins-udfordringerne, han mener ligger i teknologien i forhold til politik.

Det er der dog andre i fiberbranchen, der vil.

Da det sønderjyske fiberselskab SE søsatte firmaet Next Step Citizen, der blandt andet ser på muligheder for at udbrede telemedicin, udtalte direktør Lisbeth Valther, at den primære udfordring ligger i at overbevise myndigheder om gevinsten.

"20 procent af udfordringerne ligger i teknologien, 80 procent i kulturen," lød det fra Lisbeth Valther.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere