Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Sådan blev skolernes it-kaos til en succes

Folkeskolens digitale afgangsprøver er på få år gået fra it-kaos til it-kosmos. Læs her, hvordan digitaliseringen er blevet tæmmet i eksamenslokalet.

"Et tilfredsstillende resultat."

Sådan lyder konklusionen fra Anne-Marie Pedersen, it-ansvarlig for test- og prøvesystemet til folkeskolernes digitale afgangsprøver, der blev afholdt over to dage i sidste uge.

Her skulle 40.000 skoleelever enten testes en halv time omkring deres viden udi biologiens eller i geografiens vidundere ved at klikke sig rundt i multiple choice-spørgsmål, som du kan se eksempler på her.

"Indtil videre har vi i hvert fald ikke hørt om nogen udfald," siger Anne-Marie Pedersen en god uge efter afholdelsen af de digitale afgangsprøver.

Hun sidder til dagligt hos UNI-C, der er Ministeriet for Børn og Unges it-styrelse, og hun har fulgt processen med afviklingen af afgangsprøverne i to år, efter driften af de digitale afgangsprøver blev insourcet af det offentlige i 2010 efter adskillige uheldige oplevelser med afviklingen af de digitale afgangsprøver i 2007, 2008, 2009 og i 2010.

Tjek, tjek og tjek

Som ansvarlig for afviklingen af prøverne forklarer Anne-Marie Pedersen, at hun især har haft fokus på risikovurdering og kvalitetssikring, hvilket konkret vil sige, at spørgsmålene er blevet klargjort, og systemet er blevet forberedt og gennemtestet flere måneder, inden landets 9. klasse-elever sætter sig klar til prøven.

"Der er folk, der arbejder med brugergrænsefladen, andre sidder med support, driften eller klargøringen af systemerne, der blandt andet indebærer, at systemet er sat op med de rigtige opgaver, og at opgaverne er præsenteret på den rigtige måde," siger hun og fortæller, at det er svært at sætte tal på, hvor mange der undervejs har været inde over eksamens-opgaven.

Som i de foregående år er systemet blevet stresstestet i simuleringen inden selve afgangsprøven, så det kan håndtere den maksimale kapacitet på 7.500 samtidige brugere, som skolerne forinden har booket plads til i løbet af de to prøvedage.

"Selvom vi løbende har automatiseret en masse processer, så har vi kontrolleret, kontrolleret og kontrolleret igen, inden brugerne kommer på systemerne," lyder det fra Anne-Marie Pedersen.

Meget mere folkeskole-it på vej

Efter eleverne har besvaret opgaverne, bliver besvarelsernes datasæt sendt til UNI-C's datacenter, hvor de automatisk bliver rettet igennem et program, som Ministeriet for Børn og Unge har implementeret i backend'en, og som også samtidigt giver eleverne karakterer.

Hjælp til eksamen

Hvis noget af informationsteknologien skulle hoppe af kæden undervejs i prøverne, havde UNI-C under prøverne afsat et support-team til hjælp med eksempelvis elev-login og den slags ad hoc-problemer, som de prøveansvarlige på skolerne kunne ringe ind med i løbet de to eksamensforløb.

Samtidig var UNI-C's generelle support klar til at hjælpe med, hvis trykket blev for stort hos afgangsprøvernes support-hold.

"Vi tager driften og support af opgaverne meget alvorligt, fordi eleverne trods alt har ret kort tid til deres prøver," forklarer Anne-Marie Pedersen, som efter to vellykkede digitale afgangsprøver kan se frem til, at forberedelserne til næste år går i gang om godt og vel et halvt års tid.

Flere digitale tests på vej

I år var 85 procent af de danske folkeskole-elever tilmeldt de digitale tests, hvilket er en pæn fremgang fra 2008, hvor det var 60 procent af eleverne.

Og der kan fremover snildt komme flere digitale prøver i spil, når man læser S-R-SF-regeringens folkeskole-udspil fra december 2012, hvor der i et afsnit om øget brug af it i folkeskolen blandt andet også står:

"Regeringen vil desuden over en årrække sikre øget brug af it i forbindelse med afgangsprøverne . Det kan blandt andet være gennem selvrettende skriftlige digitale prøver i udvalgte fag." 

Efter afholdelsen af de digitale afgangsprøver holdt undervisningsminister Christine Antorini (S) den digitale damp oppe.

"Både elever og skoler er rigtig glade for de digitale prøver. Eleverne er glade for de digitale prøver, fordi de afholdes på computer, som er et medie, de bruger i rigtig mange andre sammenhænge," lød det fra ministeren i en pressemeddelelse.

"Lærerne sparer tid, fordi de ikke skal rette opgaverne i hånden. Det sørger det selvrettende computerprogram for. Derfor skal vi styrke it i både den almindelige undervisning og ved prøverne til gavn for alle," fortsatte ministeren. 

De første prøver med selvrettelse så vi altså i år, mens det politisk skal besluttes, om biologi og geografi vil få følgeskab af andre digitale prøver i 2014.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere