Artikel top billede

Topchef Lars Monrad-Gylling og hans tidligere bestyrelsesformand Vagn Sørenensen skrev personligt under på stor huslejekontrakt. Foto: Povl Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er it-gigants huslejekontrakt: 24 mio om året

Kommunernes it-selskab Kombit nyder godt af millioner i huslejeindtægter fra it-giganten KMD hvert år i mere end et årti.

383,3 millioner kroner.

Så meget har KMD i alt via sit lejemål i Aalborg forpligtet sig til mindst at betale de næste 16 år til et datterselskab ejet af kommunernes it-selskab Kombit.

Udgifterne til husleje betyder reelt, at selvom kommunerne i en årrække er tvunget til at betale mange millioner for at bruge KMDs monopol-systemer, så går million-pengestrømmen i mere end et årti også den anden vej.

Tallene fremgår af lejekontrakten mellem parterne, der er underskrevet af KMD´s topchef Lars Monrad-Gylling og tidligere bestyrelsesformand Vagn Sørensen og fra Kombits side direktør Hans Bethelsen.

Uddrag af lejekontrakten ligger således på den digitale tinglysnings side.

Her fremgår det, at lejemålet begyndte den 1. januar 2008. Altså samtidig med at KL solgte KMD til kapitalfonden EQT og ATP, der siden har solgt virksomheden videre.

"Lejemålet kan fra Lejers side tidligst opsiges til fraflytning 16 år efter ikrafttrædelsestidspunktet" hedder det i kontrakten.

Omvendt må Kombit først smide KMD på porten 31 år efter lejemålet ikrafttrædelse.

"Den årlige leje udgør kr. 23.956.450, der fremkommer som følger:

Kontor 18.686 m² a kr. 1.050 kr. 19.620.300
Produktion 2.254 m² a kr. 550 kr. 1.239.700
Restaurant 1.380 m² a kr. 1.050 kr. 1.449.000
Lager 1.478 m² a kr. 450 kr. 665.100
Andet 2.183 m² a kr. 450 kr. 982.350

Årlig leje i alt kr. 23.956.450" 

Huslejen pålægges i øvrigt moms, fremgår det videre. Og depositum udgør små 12 millioner kroner plus moms.

Endelig reguleres aftalen en gang om året.

"Den årlige leje reguleres én gang årligt uden særskilt varsel, hver den 1. januar, med den procentvise ændring i det af Danmarks Statistik beregnede nettoprisindeks..." lyder det i huslejekontrakten. Huslejen stiger med minimum 2 procent per år og kan maksimalt stige 4 procent per år.

Ergo bliver de 383 millioner kroner, der indledningvist blev nævnt, over de 16 år nogle millioner kroner større.

Kombit ejer også to andre datterselskaber, hvis indtægter stammer fra udlejning.

Forholdet mellem Kombit og KMD har været under lup lige siden KL solgte KMD.

Blandt andet fordi Kombit blev stiftet for at holde KMD i ørerne al den stund, at flere af kommunernes monopol-systemer er ejet af KMD.

Derfor er kommunerne dybt afhængige af virksomheden. Det skabte da også nogen debat da KMD blev solgt i sin tid.

Dengang var det fremme, at KMD blev solgt for små 3 milliarder kroner.

Men pengene til husleje var ikke indregnet i det prissætning. I øvrigt er landets kommuner stillet en pose penge i udsigt, når Kombit engang sælger ejendommene.

For Kombit er ikke sat i verden for at drive ejendomsforretning, har man tidligere forklaret.

Hverken KMD eller Kombit har yderligere kommentarer til de nye oplysninger fra lejekontrakten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere