Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Danske netbutikker: Vi snyder ikke med dankortgebyrer

En stikprøve har netop vist, at seks ud af 26 danske netbutikker tager for høje dankortgebyr. Butikkernes forening mener hverken, det er stort problem, eller at der er tale om snyd.

En helt ny stikprøve foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at seks ud af 26 internetbutikker har opkrævet højere dankortgebyrer, end loven tillader.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det en alt for stor andel, og det tyder på, at det faktisk står værre til online end i de fysiske butikker, når det kommer til for høje gebyrer.  

Det kan du læse mere om her. 

Men Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) mener slet ikke, at problemet er så stort, som stikprøven antyder.

"Det er en meget ærgerlig sag, men at det er udbredt og snyd, synes jeg er at gå alt for langt," siger Henrik Theil, kommunikationschef hos FDIH.
 
Netbutikkerne er slet ikke interesseret i gebyrer
For ifølge en undersøgelse foretaget af FDIH opkræver fire ud af fem danske netbutikker slet ikke gebyrer for dankort, men betaler det enten selv eller medregner det i prisen. Det er værd at huske på, mener kommunikationschefen.

"Der er rigtig mange butikker, der vælger selv at betale gebyret - simpelthen på grund af konkurrence og gennemsigtighed for forbrugerne. Det er jo et konkurrenceparameter for mange, og derfor tror jeg simpelthen ikke på, at det skulle være så udbredt, som stikprøven viser," siger Henrik Theil.

Han påpeger også, at næsten alle de omtalte virksomheder, som fik en påtale, fik ordnet det med det samme.

"Dem, de har haft fat i, fik jo også rettet ind med det samme. Selv om der er en enkelt, der ikke har gjort det endnu - af uforståelige grunde - er det jo også det eneste rigtige at gøre," siger han.

"Når der er en lovgivning på området, så skal den selvfølgelig følges, punktum."

Vi skal rette ind med det samme 

FDIH medgiver, at det selvfølgelig ikke er i orden, at de danske netbutikker tager højere gebyrer end det, der skal sendes videre til Nets.

"Der er åbenbart nogle, der har kvajet sig, og det skal de rette ind med det samme. Nu skal vi have informeret vores medlemmer om, at det simpelthen skal være i orden - og det tror jeg bestemt også, at virksomhederne er interesserede i," siger han.

FDIH er i det hele taget meget optaget af at få helt styr på sagerne.

"Alt, hvad vi foretager os, skal kunne tåle dagens lys, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal bare ringe, hvis vi kan hjælpe med noget, eller de har spørgsmål. Vi kan ikke leve med, at netbutikker ikke følger loven, der skal selvfølgelig være fuldstændig gennemsigtighed," siger Henrik Theil.

FDIH vil nu forsøge at gøre mere opmærksom på de juridiske retningslinjer, der er i forbindelse med e-handel, og desuden opfordre deres medlemmer til at gøre brug af de hjælpemidler, som FDIH stiller til rådighed. For eksempel er der tilknyttet et advokatfirma til foreningen, som medlemmer gratis kan spørge til råds. 

Hvor svært kan det være? 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udsendt en opgørelse over, hvordan man regner gebyr ud ved forskellige prisniveauer:

Ved køb på gebyr:

0-50 kr. - 0,70 kr.

50,01-100 - kr. 1,10 kr.

100,01-500 - kr. 1,45 kr.

Over 500 kr. - 1,45 kr. +0,10 pct

Men måske er alt ikke så simpelt igen.

Hvor svært kan det være?

For det første påpeger en læser, at man nogle gange ryger op i gebyr af gebyr. 

Et eksempel er gebyret udregnet for en transaktion på 50 kroner. Her skal der pålægges 1,10 i gebyr, da transaktionens størrelse (50 + 0,70) ryger op i næste trappestruktur hos Nets.

Derudover er gebyrerne for Visa markant anderledes end for Mastercard, som ikke er omfattet af en fast prisfastsættelse. 

Og til sidst må man også nævne, at netbutikkerne har forskellige abonnementsvilkår hos Nets.

Dobbeltmoral? 

Men faktum er, at overstående oversigt er den gældende i forhold til lovgivningen, så hvor svært kan det egnetlig være? 

Men retningslinjerne omkring dankortgebyrer er jo rimelig lige til, det er jo altså bare en oversigt, du kan læse på to sekunder. Så hvordan kan det være, at store virksomheder som Telmore, Fona og Donwtown ikke kan finde ud af det? 

"Lur mig, om de jurister ikke har mere styr på for eksempel telelovgivningen, end de har på e-handelslovgivningen. Det er selvfølgelig ikke godt nok, og det er en klokkeklar fejl, men jeg tror mere, det er menneskeligt - en person, der ikke har troet, det var noget problem."

"Begrebet snyd indgår slet ikke i mit ordforåd, når vi taler om disse typer fejl. Der er tale om misforståelser. Men de skal selvfølgelig udryddes, og når man har kvajet sig, skal man også rette ind lige så snart, man får en opringning."

Der er altså ikke tale om virksomheder, der bevidst har forsøgt at tjene lidt ekstra penge på det her? 

"Jeg kan jo ikke indestå for landets mange tusind forskellige netbutikker, om der skulle være nogle få, der er lidt uldne i kanten. Men de seks, der har rettet ind, har jeg ingen tvivl omkring. Jeg tror mere, det er et spørgsmål om at få dækket de omkostninger, man nu en gang har på det. Nu har man altså kvajet sig undervejs, fordi man ikke har sat sig helt ind i, hvad man må tage betaling for."

I har selv påtalt offentligt, at Nets tager for høje gebyrer, og i agter at kræve 150-200 millioner kroner i erstatning, er vi ikke ude i lidt dobbeltmoral her? 

"Jeg vil nok sige, at det er to forskellige sæt lovgivninger, vi ligger og bokser rundt med her - i hvert fald formålet med dem. Men du har ret så langt, at når vi netop påtaler, at der sker en forskydning et sted, så skal vi også sikrer os, at vi selv opfører os ordenligt. Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener, at der er et behov for at undersøge det her, jamen så skal de da bare ringe, og så finder vi ud af det. Vi kan ikke leve med, at der er nogle, der ikke følger loven - no way."

Læs også: 
Netbutikker snyder dig på stribe

Webbutikker er for dårlige: Få gang i salget på denne måde

Internetforhandlere jubler: Forhadt dankort-gebyr skal sænkes




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere