Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Sådan skal nyt it-system gøre danske skolebørn klogere

Et kommende datawarehouse-projekt skal måle, hvordan danske skole- og gymnasieelever samt studerende kan blive klogere for de samme penge. Læs her, hvem der skal udvikle systemet.

Der skal styr på, om det danske uddannelsessystem er skruet rigtigt sammen.

Derfor har Undervisningsministeriets styrelse for it og læring, UNI-C, i sommerens løb efter en udbudsproces tildelt Netcompany en it-rammekontrakt på to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Kontrakten indebærer alle faser i etableringen af en datawarehouse-løsning, der via business intelligence-værktøjer (BI-værktøjer) kan hjælpe ministerier og uddannelsesinstitutioner med at udpege de uddannelsesmæssige områder, hvor man får de bedste resultater for investeringerne.

"Med tal fra vores datavarehus og bi-værktøjer vil vi kunne give en langt bedre indsigt i, om vi bruger pengene på de rigtige og mest optimale måder i uddannelsessystemet," forklarer projektchef Karsten Vest Nielsen fra UNI-C's datavarehuskontor.

Data skal gøre os klogere

Målet er således at etablere et datawarehouse, omfattende data for alle uddannelser fra grundskole til videregående uddannelser, så alle - ikke mindst politikerne - kan få indsigt i, hvad effekterne er af den uddannelsespolitiske indsats, uddannelseskvaliteten og af de midler, der anvendes til uddannelse. 

"Vi kan eksempelvis koble de statslige tilskud med statistik om karakterer, frafaldsprocenter og deslige, så vi får et billede af indsatsen. Hvis vi eksempelvis bruger ressourcerne på nye måder i uddannelserne, så kan vi bagefter måle, om indsatsen har givet positive resultater," lyder det fra Karsten Vest Nielsen.

Han forklarer, at nye tilrettelæggelser af undervisningen og nye undervisningsformer også kan sammenholdes med opnåede karaktergennemsnit, frafald og fraværsprocenter.

"Vi bruger rigtig mange penge i det danske uddannelsessystem, og vi vil gerne med tal fra vores datavarehus og BI-værkøjer kunne give en mere klar indsigt i, om vi bruger pengene rigtigt, for eksempel til at danske skoleelever bliver bedre til at læse og regne," siger Karsten Vest Nielsen.

Starten koster 15 millioner kroner

UNI-C har tildelt Netcompany opgaven med udviklingen af det kommende undervisnings-datawarehouse, men stiller også selv med seks folk, der ligeledes skal være med på både arkitekt- og udviklingsholdet.

Karsten Vest Nielsen fortæller, at UNI-C forventes at betale Netcompany for mellem 4.000 og 6.000 konsulenttimer det første år.

Nogenlunde samme konsulenttræk forventes også det andet år, når Netcompany blandt andet skal levere konsulentbistand og udviklingskompetencer til udvidelse af datawarehouse-projektet på flere områder.

"I alt løber projektets første faser op i omkring 15 millioner kroner," vurderer Karsten Vest Nielsen.

Han fortæller, at projektets første fase omfatter etablering af en generel datawarehouse-platform plus data vedrørende de gymnasiale uddannelser.

Derefter følger de data, der vedrører ressourcer og elevernes performance i folkeskolen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere