Artikel top billede

Afstemning: Er pc'en stendød eller still going strong?

Blodbadet på pc-markedet fortsætter, men ser man på det lidt fra oven, er det måske slet ikke så dramatisk, som det ser ud til. Hvordan ser du på pc'ens fremtid?

ComputerViews: Det har formentlig været en hel del sjovere at være pc-producent, end det er i disse år, hvor tablets og smartphones støvsuger forbrugernes i forvejen pressede pengepung.

At der er tale om mere end bare et mindre dyk for pc-leverandørerne, fremgår nu - igen - i den seneste opgørelse over udviklingen på markedet fra Gartner.

Her ses det, at pc-leverandørernes forsendelser til Vesteuropa var næsten 20 procent mindre i andet kvartal i år i forhold til samme kvartal sidste år.

Vi tager den lige igen: Det var 20 procent!

I den aktuelle opgørelse fra Gartner er det Acer og Asus, der har det værst. De to selskaber har i andet kvartal i år oplevet fald i pc-forsendelserne på henholdsvis 44,7 og 41,7 procent. 

Av for den.

Kun Lenovo klarer sig godt med en vækst på 18,7 procent, og det er således undtagelsen, der bekræfter reglen, at pc-markedet har det ualmindeligt skidt for tiden. 

For det aktuelle fald er hverken det første eller det sidste - eksempelvis var der fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013 også tale om et fald på 20,5 procent, som vi tidligere har skrevet.

Det er først og fremmest tablet-pc'erne, der nupper kunderne for næsen af pc'erne. Udviklingen er illustreret i nedenstående figur, hvor antallet af pc-shipments er sat over for antallet af tablet-shipments kvartal for kvartal:

Men måske udviklingen på pc-markedet forekommer mere dramatisk, end den reelt er.

For det første befinder vi os her i Vesteuropa på et af de markeder, der på verdensplan overlever udviklingen mest markant. 

For det andet er det et lidt andet indtryk af udviklingen, man får, hvis man udelukkende ser på antallet af pc-shipments - og vel at mærke ser på tallene over en længere periode.

Som det fremgår i figuren herunder, var situationen for pc-producenterne faktisk værre i 2008 og 2009, end den er her i andet kvartal 2012. 

En del af forklaringen på dette billede er formentlig, at der var en verdensomspændende krise i 2008-09, men det ændrer ikke på, at udviklingen ser forholdsvis udramatisk ud.

Samtidig er der måske lidt en tendens til, at den megen snak om tablets gør, at vi helt glemmer, at pc'en faktisk stadig er derude i butikkerne - og at der er folk, der køber den slags.

For virksomhederne er pc'erne (bærbare eller stationære) fortsat et must, mens tablets mest er et supplement. 

For private er pc'en måske gledet en hel del i baggrunden, og måske udsætter man købet af en ny pc længere tid, end man gjorde tidligere - men kan man helt undvære en pc? 

Hvordan ser du på pc'ens fremtid? Afgiv din stemme herunder og føj også gerne din kommentar til i debatten.

Følg @kimstensdal på Twitter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere