Artikel top billede

Dansk konsulentbranche under pres - har sværere ved at tjene penge

Top 100 2013 Det er blevet sværere for de danske it-konsulenter at tjene penge. Høje lønninger kan være en del af forklaringen.

Top 100 2013: Det er hårde tider for den danske it-konsulentbranche, men der er dog enkelte lyspunkter.

Det viser Computerworlds Top 100-analyse, der vurderer landets største it-virksomheder ud fra et ligeligt vejet gennemsnit af fire udvalgte målepunkter - vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad samt hvor effektiv hver ansat er målt på kroner og øre.

I analysen har vi behandlet tal for 21 store danske konsulenthuse med en samlet omsætning på godt 12,2 milliarder kroner - 1,9 procent lavere end i 2011, hvor konsulenthusene omsatte for 12,5 milliarder kroner.

Markant fald i indtjeningen

Et kig på nøgletallene viser, at de danske it-konsulenthuse ikke nødvendigvis er drønet afsted med næsen i et frugtbart vækstspor.

Det har tværtimod været et år med pres i branchen, viser tallene.

Tilsammen er de 21 analyserede it-konsulenthuses indtjening efter skat nemlig faldet med 2,2 procent i forhold til et år tidligere, mens resultatet af deres primære drift - altså selve forretningen uden diverse afskrivninger og andre teknikaliteter - samlet er faldet med 10,5 procent fra 2011 til 2012.

Det kan skyldes, at virksomhedernes omkostnings-niveau generelt er under pres i forhold til omsætningen, som ikke er vokset sammen med omkostningerne.

IDC-analytiker Anders Elbak peger på, at mange virksomheder i 2011 havde en del projekter, der skulle færdiggøres, mens krisen har ført til en vis tilbageholdenhed med at sætte nye projekter i søen i 2012.

Oprustede til nye opgaver

Det har ramt konsulent-branchen, der med de mange opgaver i 2011 gjorde sig klar til nye opgaver og øjnede vækst-muligheder.

I sådan et klima bliver der ansat nye folk, ligesom der ofte bliver givet lønforhøjelser til dygtige konsulenter - alt sammen ting, der skruer omkostnings-niveauet i vejret.

"De begyndte at gøre sig klar til væksten, men så blev der mere stille, end de havde forventet," siger Anders Elbak.
Han peger på, at det både tager tid og koster penge at tilpasse omkostnings-niveauerne igen.

Ifølge IDC's egne undersøgelser er priserne for en konsulent faldet med cirka én procent, når det gælder basic skills.

Markedet i sig selv - altså det samlede beløb, som virksomhederne investerer i konsulenter - ligger ifølge IDC's tal stabilt med en ret flad udvikling fra 2011 til 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere