Artikel top billede

Sådan styrer KMD it-maskinerne bag kommunalvalget

Kommunalvalget er et enormt it-projekt, selv om du sætter dit kryds med blyant og lægger stemmesedlen i en papkasse. Læs her, hvordan valget bliver afviklet hos it-hovedrolleindehaveren KMD.

Når du om to ugers tid skal ned til den lokale skoles gymnastiksal eller på dit rådhus for at sætte dit kryds til kommunalvalget, har der i ugerne forinden været heftig aktivitet hos it-leverandøren KMD.

For det er igennem det tidligere kommune-ejet it-selskab, at valgkort og det endelige valgresultat bliver sendt ud til den danske befolkning.

Få uger før krydset skal sættes, er der ifølge Steen Østergaard, med ansvar for valgsystemerne hos KMD, spænding og tænding på, selvom it-giganten har stået for mange andre tidligere kommunalvalg.

"Jeg har det naturlige adrenalin kørende i kroppen, som man skal have, for det er en stor koordineringsopgave, som altid skal løses perfekt," forklarer Steen Østergaard, der selv for første gang er KMD's valggeneral.

Printer 100.000 i timen

Han fortæller, at i starten af denne uge kører it-leverandøren KMD det store vælgerudtræk fra CPR-registret, hvor godt fire millioner borgeres navne og adresser bliver sendt til KMD's printerafdeling.

Her kan printerne i spidsbelastningsperioder klare at udskrive 100.000 valgkort i timen i postnummerrækkefølge.

Løbende kommer Post Danmark kørende til KMD's domicil i Ballerup for at hente og sende valgkortene ud til danskerne.

"Alle skal dog nok få valgkortene i tide, da vi har deadline på, at borgerne skal modtage valgkortet senest fem dage før valget, hvilket vil sige den torsdag den 14. november," forklarer Steen Østergaard fra KMD.

Han forklarer, at KMD i CPR-trækket til printerne både tager højde for folk, der fylder 18 inden eller på valgdagen, ligesom det er muligt at få slettet vælgere, der dør i perioden mellem udskrivningen af valgkort til selve valgdagen.

Så bøvlede er brevstemmerne

Denne sletning af afdøde sker efter en dataudveksling mellem CPR, KMD og den enkelte kommune, og de afdødes navne bliver så ultimativt streget manuelt på selve valgdagen på de vælgerlister, der ligger i papirform ude på de enkelte gymnastiksale eller rådhuse.

En kvart million totalt analoge stemmer

Folk, der brevstemmer, får også et valgkort, men kan så ikke benytte dette på selve valgdagen.

Det er muligt at brevstemme allerede tre måneder før valget, hvor stemmen kan afleveres i postkassen, på eksempelvis det lokale borgerservicecenter eller på biblioteket.

Her bliver brevstemmen pakket ned i en konvolut, som bliver pakket ned i en større kuvert, der indeholder en erklæring om brevstemmen og forsynet med vælgerens personoplysninger.

Denne fremgangsmåde er nødvendig, da brevstemmere kan ændre placeringen af krydset helt frem til valgdagen. Det betyder altså, at man som brevstemmer kan forlange, at kommunen finder ens brevstemme frem, så man kan ændre sin stemme - i princippet utallige gange - frem mod valget.

Ved sidste folketingsvalg i 2011 valgte omkring syv procent af de stemmeberettigede danskere at brevstemme, hvilket svarer til, at omkring 250.000 danskere valgte brevstemmen frem for at sætte deres kryds i en stemmeboks nede på den lokale skole.

I år har Økonomi- og Indenrigsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og kommunerne så kørt kampagner ude på blandt andet uddannelsessteder for at få flere unge til at (brev)stemme, hvorefter brevstemmerne skal sendes på kryds og tværs til borgernes egen bopæls-kommune.

"Det bliver spændende at følge med i proceduren omkring brevstemmer, fordi kommunerne reelt kan drukne i succesen, da brevstemmer er ret administrationstunge," lyder det fra Steen Østergaard.

Han forklarer, at brevstemmerne løbende bliver noteret i KMD's optællingssystem, Valgopgørelse.

"For at gøre valghandlingen mere smidig har vi fra KMD's side arbejdet med et forslag til at modernisere arbejdsgangen med brevstemmer, fordi det er så arbejdskrævende," forklarer Steen Østergaard, som dog må krydse fingre frem mod næste valg, før der muligvis bliver indført en digital understøttelse af brevstemme-administrationen.

Trimmer systemerne frem mod valget

Sideløbende med valgkortudskrivelsen og brevstemmeriet er KMD i gang med at trimme sine systemer til selve valgdagen.

Den store KMD-karrussel kører på valgaftenen

Dette gælder blandt andet for de digitale vælgerlister, som ved kommunalvalget i 2005 for første gang afløste papir-vælgerlisterne.

Indførslen af digitale valglister betyder, at vælgerne ikke længere skal gå hen til et fast valgbord, da ens navn kun var registreret på en papirliste ved det pågældende valgbord.

Med digitale vælgerlister bygget i en KMD-applikation kan man som stemmeberettiget gå hen til et vilkårligt valgbord for at få udleveret sin stemmeseddel.

For fire år siden gik de digitale vælgerlister i flere gymnastiksale dog i dvale, når de ikke blev brugt, hvorefter de valgtilforordnede blev tvunget til at genstarte programmet med en dertilhørende ventetid.

"Det er ikke hensigtsmæssigt, og derfor har vi været i gang med at pudse systemerne af. Det giver alt andet lige en fleksibel ordning, hvor der er brug for færre borde, mindre administration, færre valgtilforordnede, og digitale valglister betyder så også en hurtigere afvikling af valget," siger Steen Østergaard fra KMD.

 
Han fortæller, at det langtfra var alle kommunerne, der i 2009 havde købt applikationen til de digitale vælgerlister, mens det ved det kommende valg er omkring 2/3 af kommunerne, som disker op med digitale vælgerlister.
Sådan kører valget
På selve valgdagen tirsdag den 19. november spiller andre KMD-systemer en hovedrolle bag kulisserne.

For når stemmerne til kommunalvalget er opgjort ude i diverse gymnastiksale, bliver tallene indtastet i KMD's system Valgopgørelse.

På små og mindre valgsteder bliver der ringet ind til folk på kommunens rådhus, som derefter taster resultaterne ind i KMD-systemet.

I Valgopgørelse kan man se helt ned på det enkelte valgsted, hvordan stemmerne har fordelt sig. På valgaftenen kan du selv følge med i stemmefordelingen direkte i dit nærområde på KMD's hjemmeside

"Når vi får resultaterne ind fra kommunerne, så begynder der populært sagt en karrusel, der med få minutters mellemrum tjekker for nye resultater og sender resultatet videre til DR og TV2," forklarer Steen Østergaard fra KMD.

KMD-medarbejdere med sved på panden ved tidligere valg

Når en hel kommune så er blevet talt op, kvitterer kommunen i KMD-systemet, og så kender man resultatet af kommunalvalget 2013 i denne kommune.

Steen Østergaard fortæller, at det før er sket, at en kommune eller tre er kommet til at kvittere, inden alle kommunens valgsteder er blevet talt op.

"Det er dog ganske udramatisk, da vi kan åbne for indtastning igen," forklarer han.

Sort med sved på panden

Steen Østergaard fortæller også, at selvom intet helst må gå galt på valgdagen, så er det skete nogle gange før, at der har været lokale strømafbrydelser, og at KMD har oplevet problemer med visningen af resultater på valgaftenen. 

"Så får man da sved på panden, men alting er så gennemprøvet, at vi typisk får løst problemer på få minutter," lyder det fra den ansvarlige for KMD's valgsystemer.

KMD slipper heller ikke valg-koncentrationen, selvom valgdagen er forbi, da de det fleste kommuner først tæller personlige stemmer op dagen efter valget.

Derfor har it-selskabet også ekstrabemanding på valgsystemerne onsdag den 20. november, hvis noget skulle gå galt.

Når valget så er blevet godkendt, afleverer KMD sine mange data til Statens Arkiver, så danskere i alt fremtid kan se, hvordan kommunalvalget 2013 formede sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere