Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

IBM åbner for brug af intelligent supercomputer: Enorme muligheder i sigte

Den intelligente supercomputer Watson er blevet moden nok til nye opgaver, der kan udnytte computerens kognitive intelligens.

IBM vil inden længe give tredjeparts-selskaber og -udviklere adgang til selskabets berømte supercomputer Watson, som du kan læse mere om her.

Det sker som led i IBM's bestræbelser på at få sat skub i udviklingen af applikationer, som kan udnytte supercomputerens ekstremt store regnekraft.

Watson-computeren er videreudviklingen af IBM's DeepQA-projekt, og den vandt en vis berømmelse, da den i 2011 eftertrykkeligt bankede samtlige menneskelige modstandere i quiz-programmet Jeopardy.

Det kan du læse mere om her: Video: Watson tværer mennesker ud i Jeopardy.

Dengang lød det fra IBM, at Watson ville revolutionere computer-verdenen via brugen af såkaldte kognitiv teknologi, som Watson bygger på, og som får den til at minde lidt om en menneskelig hjerne, der kan lære af sin egne handlinger.

Det kan du læse mere om her: IBM: Denne teknologi bliver en revolution.

IBM har siden udfoldet den kognitive teknologi til blandt andet sundhedsområdet, som ifølge IBM har været blandt de mest krævende områder på grund af de komplicerede sproglige udfordringer, hedder det.

Nu er tiden altså kommet til at rulle brugen af Watson ud til en bredere skare, mener IBM.

"Vi har udviklet og modnet teknologien, som nu er stabil og moden nok til at understøtte et økosystem," siger teknologidirektøren for Watson-projektet, Rob High, til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Blevet meget mindre

IBM har samtidig skrumpet Watson betydeligt, siden supercomputeren deltog i Jeopardy-quizzen.

Dengang bestod Watson af 2.900 kerner med 15 TB ram.

I dag består den grundlæggende Watson-konfiguration af en opsætning på mellem 16 og 32 kerner med 256 GB ram, som til gengæld kan kobles løbende sammen.

Watson kan blandt andet via den kognitive teknologi arbejde med embeddede tabeller, ligesom den kan fintune og løbende forbedre de måder, hvorpå den besvarer spørgsmål.

Arbejder med partnere

IBM arbejder i første omgang sammen med en håndfuld partnere, der hver skal udvikle specialiserede applikationer til Watson.

Watson-cloud-tjenesten vil blandt andet indeholde et udviklings-toolkit, adgang til Watsons API, brugermanal og adgang til en særlig markedsplads.

Selskabet vil desuden i den nærmeste fremtid gå i gang med at finde virksomheder til at bygge software til Watson.

Læs også:

IBM: Denne teknologi bliver en revolution

Sådan får du en supercomputer i lommen

IBM: Din næste computer kan lugte og smage

Sådan vil fremtidens computere blive klogere af sig selv

Jeopardy-supercomputer skal rådgive om medicin

Her er Jeopardy-supercomputeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere