Artikel top billede

Test: Ny gaming-computer giver baghjul til klassiske maskiner

Tyske XMG er en af de mindre producenter af gaming-bærbare på et støt stigende marked, og selskabets P304-model er et billigt og godt alternativ til de dyrere konkurrenter.

Er man computerspiller, står man altid med noget af et valg, når der skal købes nyt hardware:

Skal man købe en ofte meget billigere, men stadig kraftigere stationær desktop-computer, eller skal man gå på kompromis, enten på prisen eller på hardwaren, og købe en gamer-bærbar, som ofte heller ikke er helt så mobil som de andre bærbare computere på markedet.

Den bærbare spilcomputer kan have sine fordele og kan for mange være et fristende og kvaliceret bud. 

Dog kommer prisen ofte et godt stykke over, hvad andre bærbare computere koster. For det er ikke billigt at presse et dedikeret grafikkort som Nvidias GTX 860m ned i en mere mobil størrelse og efterfølgende ind i en computer.

Ikke desto mindre kommer tyske XMG med et bud på en bærbar gaming-computer, som kan tilbyde gaming-ydelse til en fair pris.

XMG er en af de mindre producenter på markedet, hvor giganter som Dells' Alienware, MSI eller Razer er mest kendt for deres gaming-bæster. Ikke desto mindre kommer de med en række computere, som på papiret virker til at være gode køb, hvor forholdet mellem hardware og pris virker fair.

Vi har taget et kig på P304-modellen fra XMG (Schenker XMG P304), og vi er imponerede over den lille maskine.

En ny art af gamer-computere

Normalt er gamer-bærbare store, tunge mastodonter med 15-17 tommer skærme, og som vejer på den pæne side af 3-4 kilo. "Slæbbar" er et kaldenavn, som længe har hægtet sig fast på de tunge, firkantede maskiner, som til gengæld kan slå en prober næve, når det handler om rå ydeevne - især selvfølgelig når det kommer til computerspil.

Men et stadig voksende marked af mindre gaming-maskiner er på vej. Bærbare på 13-14-tommer som Alienware 14 eller den testede XMG P304. Bærbare som netop går mellemvejen mellem en MacBook Air og de større 17-tommer bæster som for eksempel MSI's GT70.

Helt en hybrid mellem en Air's lethed og bæsternes kræfter bliver det ikke, men ofte er det en god mellem-enhed, som sagtens kan erstatte et dyrere alternativ, hvis man ikke nødvendigvis kræver Battlefield 4 i "ultra-settings" med 60 fps.

De Hårde facts

XMG - som står for Xtreme Multimedia & Gaming - kommer som mange andre specialbyggede computere med et hav af muligheder, når du skal købe computeren. Modellen findes også i en 15 eller 17 tommer-version, og med et væld af forskellige andre valgmuligheder: Processorvalg, hvor mange RAM, touchskærm eller ej, QuadHD eller Full HD og vi kan blive ved.

Den billigste i5-model af P304 koster 6.478 kroner eksklusive fragt, men har man lige vundet i Lotto og går all-in på et nyt 13,3 tommer gamerbæst med QuadHD, nyeste Quadcore i7, med 16 gigabyte DDR3 ram med ekstra "boost" og to ekstra 512 gigabyte SSD mSATA-diske og hvad har vi, ryger prisen helt op på 19.900 kroner.

Det er næsten samme pris som Apples dyreste MacBook Pro. Ikke at de maskiner kan sammenlignes direkte, men du får væsentligt mere computer i et tilbud som det fra XMG.

Det er mange penge, og nok også for mange penge, men det er et billede på, hvor du selv kan vælge, når du skal bygge din bærbar.

Den testede model fra XMG er en mellemklasseversion. Den har en i7-4710 processor, 8 gigabyte DDR3 RAM og en FullHD-skærm sammen med en 120 gigabyte mSATA SSD, 1 terabyte HDD og Windows 8.1. I alt koster den via XMG's hjemmeside cirka 8.000 kroner.

Der medfølger ikke andet end en 120 watts oplader og det 8-cellede lithium-batteri.

Et matsort, men kedeligt design

P304's fysik er en lidt tung klods, men det er, hvad man kan forvente af en maskine, som kan trække de fleste spil på "High"-indstillinger eller derover.

Godt og vel to kilo vejer maskinen, som er en tykbasse på tre centimeter i tykkelsen i forhold til andre 13 tommer bærbare. Det er en tung ven, men dog stadig betydeligt lettere end nogle af de andre modeller på gamer-markedet.

Man kan sagtens tage den op og bære den rundt med én arm, og man kan sagtens have den i skuldertasken eller i rygsækken, uden at man føler, at skulderen er ved at falde af - og det er lidt en sjældenhed med den her type maskine.

Designet er dog noget konservativt. Med et meget kantet og skarpt design ligner den mange af de andre "designer"-maskiner inden for genren, men der er intet nyt under solen. Skærmen er foroven dækket af et tyndt lag gummi, som giver en rigtig flot, mat farve og som er god at holde ved, men som til gengæld er en fedtfingermagnet af dimensioner.

Undersiden er af solidt plastik, gråt og sort, men selv om den egentlig er lavet ganske okay, sidder jeg alligevel og tænker, at den er noget kedelig at se på. Det er meget samme designsprog, som Alienware bruger i sine maskiner, uden at virke som en kopi.

Bedste design på en gamerbærbar er stadig Razer's Blade, som (rent designmæssigt) er uovervindelig.

Design er selvfølgelig en subjektiv opfattelse, og XMG's P304 signalerer på ingen måde jomfru, som visse andre gamerbærbare gør.

Masser af porte, men mangler de to vigtigste

Porte er der rigeligt af på P304:

Tre USB 3.0, en USB 2.0, HDMI, SD-kortlæser, VGA, ethernet samt mikrofon og minijack. Desværre mangler der et stik, som jeg simpelthen ikke forstår, hvorfor der ikke er med: Displayport. Der er ikke engang Minidisplay-port, og det forstår jeg simpelthen ikke, når nu det er et af de bedste stik til overførsel af billeddata.

Ej heller har P304 en DVI-udgang, og igen tænker jeg: Hvorfor smide en VGA-udgang i, men ingen DVI eller Displayport?

Personligt er det et stort minus. DVI og displayport giver et væsentligt bedre billede med bedre fps, end VGA kan gøre. At der er HDMI er udmærket - specielt da det er HDMI 1.4, der kan sende 4K-materiale - men alle mine skærme bruger enten DVI eller Displayport til at overføre billedet.

Dog er det et stort plus, at man relativt nemt selv kan få adgang til hardwaren i maskinen. Det betyder, at man selv kan isætte flere RAM eller få adgang til computerens to mSATA-slots. Også både harddisk og CMOS-batteriet er muligt at udskifte. Hovedbatteriet er selvfølgelig udskifteligt og nemt at tage ud og i.

Hvad vi er her for: Gaming!
Alt det kedelige snak om de obligatoriske egenskaber er overstået, og nu kan vi endelig snakke om det, vi rent faktisk har P304 i test for: Computerspil.

Maskinen kommer med en forudinstalleret Windows 8.1 (du kan selvfølgelig købe en Windows 7-version i stedet, men... ja det er et personligt valg), og ud over Nvidias "Geforce Experience", og lidt andre småtterier som et tilpasningsprogram til trackpad'en, er P304 ren og pletfri som en nyvasket barnenumse. Ingen bloatware af nogen art. Hvad mere kan man ønske sig?  

Den testede computer har en 120 gigabyte SSD og en terabyte HDD, så der er rigeligt plads til at installere, hvilke spil du kunne ønske dig.

Grafikkortet er Geforce GTX 860M (Mobility). For de tekniske eksperter derude er det helt præcist en GM107-version, og det er den model, som har den højeste hastighed på 1,029 MHz med tilhørende boost-funktion fra GPU'en i 800M-serien. 

Vi testede nedenstående spil for at få en generel forståelse af, hvad computeren kan klare. 
Battlefield 4 
The Elder Scrolls V: Skyrim
Bioshock Infinite
League of Legends

Spil som i de tre øverste lag kræver ganske habile grafikkort og processorkraft, hvor det sidste spilles på så højt et konkurrenceniveau, at der ikke må være nogen problemer overhovedet.

Generelt var spiloplevelsen god og solid i alle fire spil.

Først testede vi Battlefield 4, et af de flotteste og mest grafisk krævende spil på mainstreammarkedet. Først var vi optimistiske og satte alle opløsninger til Ultra, antialising på 16X, opløsningen til 1920 x 1080 og så videre. 

Vi sad på en gennemsnits FPS (frame per second) på de 35-stykker med en top på nogle og 40, men der var steder, specielt ved eksplosioner og andre intensive øjeblikke, hvor frameraten dykkede ned til 15-20 stykker, og så er det ikke spilbart - og det var først, da vi førte billedet over via HDMI-stik til en anden 1080p-skærm. Hvorvidt det har haft noget at sige, skal jeg ikke udtale mig om.

Alt dette var kun i Multiplayer, som ofte kræver mere af din computer. I Singleplayer kørte Battlefield 4 i Ultra med en stabil og spilbar - og smuk - oplevelse.

Ved en blanding af "high" og "ultra" fik vi en helt igennem spilbar oplevelse, og man bliver imponeret over den lille computers evner.

Skyrim blev smidt på "ultra" uden nogen form for problemer overhovedet. Eksplosioner fra ildkugler, drageflammer og store landskabsoverblik gav ingen problemer overhovedet. Det er selvfølgelig et snart tre år gammelt spil, men det er stadig et af de mest spillede RPG'er på pc'en, og at P304 kan køre et sådan spil på "ultra" uden problemer, siger noget om dens evner.

Bioshock Infinite kørte upåklageligt igennem som det smukke spil, det er, med en framerate på 52 fps. Og det var på "ultra" med 1920 x 1080.

League of Legends gik også uden nogen problemer. Den konkurrenceprægede MOBA kræver overraskende meget af en computer - væsentligt mere end det burde -men kørte uden nogen form for framerate-drop overhovedet 60 konstant. Heller ikke med en kombineret Amumu/Annie/Fiddlestick/Syndra/Riven ulti, skete der drop i frameraten (det var en smuk, smuk kamp...).

Taget i betragtning af, hvad der er i den lille 13 tommer maskine, fik vi alt det ud af den, som vi ville, men der er nogle kompromisser, som man skal leve med.

Larmer og bliver meget varm

Til hverdagsarbejde er P304 en lydløs og "kold" maskine. Gamercomputere har tung og kraftfuld hardware i sig og bliver derfor meget hurtigt ofte brændende varme at røre ved. Når man blot bruger computeren til daglig brug (videoafspilning, web, skrivning og så videre), holder de interne temperaturer sig på 40-45 grader, hvilket er helt efter bogen.

Men tænder man for Battlefield 4 ... så skal jeg ellers love for, at der kommer gang i den sorte hævner, som min kammerat har døbt den efter en noget mirakuløs Battlefield 4-kamp.

Næsten i det sekund, du har trykket på "spil", begynder P304's blæsere at køre for fulde drøn. Det larmer meget. Mindst lige så meget som blæserne på de større gamerbærbare eller sågar en stationær.

Det larmer faktisk så meget, at du næsten ikke kan høre lyden fra højtalerne, som egentlig heller ikke er noget at skrive hjem om alligevel. Standardlyd. Intet andet.

Den kraftige blæser gør dog et godt stykke arbejde, og grafikkortet blev aldrig alarmerende varmt. Processoren blev til gengæld presset til det absolut yderste flere gange og var oppe på de 96 grader celsius, hvilket er lidt tæt på de 100 grader, som er grænsen for, hvor meget processoren kan klare.

Det skete dog kun én gang, da jeg afspillede en 1080p video samtidig med at jeg spillede Bioshock Infinite på "ultra", og på intet tidspunkt blev det ydre af computeren så varm, at jeg ikke kunne røre det.

Samtidig har XMG været smarte nok til at smide blæserens køleriller på den venstre side, så man ikke får grillet sin hånd, når man bruger en mus.

Mus og tastatur

For den kræver en ekstra mus. Hvis du spiller shooter-spil med en trackpad, skal du sælge din computer med det samme, men den skal alligevel være af en vis kvalitet - specielt når der ikke er en touchskærm. P304's er meget gennemsnitlig og uimponerende.

Tastaturet er til gengæld ganske godt og består af meget flade, baggrundsbelyste taster, som reagerer på alle tastetryk.

Batteri

At forvente et godt batteri i en gamer-bærbar er som at forvente, at en Hummer kører 25 kilometer på en liter benzin, men man har jo lov til at blive overrasket.

P304 giver cirka fire timers batteri under dagligdags brug med 50 procent lys på skærmen, og det er slet ikke skidt i denne kategori af computere.

Spiller du på den, skal du dog ikke regne med mere end godt og vel to timers strøm, før den er fuldstændig tømt. Det er bedre end andre modeller på markedet, men skal du game, så sæt strømstikket til.

Opladeren til computeren er ikke synderligt hurtig til at lade op. På en halv time blev P304 opladt cirka 20 procent, hvilket ikke er særlig meget.

Konklusion

Schenkers XMG P304 er et lille bæst, men dog ikke en fuldblods præmiehingst som mange af de noget større, men også dyrere maskiner.

P304 giver en uhyggelig god ydeevne i samtlige spil testet, og den vil uden de store problemer køre samtlige spil, du smider på den på en helt igennem acceptabel høj kvalitet på "high" og ofte også "Ultra". Det skulle da lige være en mod'et version af Skyrim med samtlige Graphic-enhancers på. Det er flot, men krævende!

Samtidig er den lille, let og til at komme rundt med. Trackpad'en er lille og ikke til at råbe hurra over, men til gengæld er tastaturet godt og responsivt.

Prisen er nok et af de mest lokkende punkter. En lignende model fra for eksempel Alienware vil koste fra 9.000 kroner - og det er endda med et GTX 750M-serie grafikkort i stedet. Razer Blade kan slet ikke - officielt - købes i Danmark og en lignende MSI-maskine fås kun i 17 tommer og koster 10.800 kroner for en model med samme grafikkort.

Designet halter til gengæld lidt efter de nærmeste konkurrenter, men hvis man kan leve med en lidt kedeligt udseende computer (og designet er jo på ingen måde det vigtigste på en gamer-computer), er XMG P304 et rigtigt godt bud på en lille og kraftfuld computer.