Test: Microsofts Surface Pro 3 får topkarakter

Tredje gang er lykkens gang for Microsoft og deres hybridmaskine: Surface Pro 3.

Annonce:
Annonce:

Let, slank og kraftig. Det seneste medlem af Microsofts Surface-familie er en virkelig forbedring i forhold til de eksisternede hybrid-maskiner med Windows 8.

Tredje gang er lykkens gang. I hvert fald når det kommer til Microsofts bud på fremtidens computer: Surface Pro.

For med tredje generation til salg fra i dag har Microsoft siden den danske lancering af første generation Surface Pro i juni 2013 taget et kvantespring på næsten alle områder.

Og tilbage står den bedste hybridmaskine på markedet pt.: Surface Pro 3.

Det kan lyde som overdreven Microsoft-ros, men overvej lige et øjeblik, om ikke den er fortjent?

Men måske skal vi starte et andet sted. Med hybridmaskinen.

Microsoft hævder selv, at det er fremtidens bærbare computer. Det skal de jo sige, når det er der, de har satset en del af it-gigantens betragtelige formue.

Firmaet kan sagtens have ret, men derfor behøver det ikke at være din fremtidige computer.

Hybridmaskiner er ikke for alle
For hybridmaskinerne med Windows 8 er stadig noget, der kræver overvejelse, før du køber.

Først og fremmest fordi de gode af dem ofte er dyre og ikke leveres med særligt store skærme. Samtidig er stort set uegnede til de fleste moderne spil.

Til gengæld er de ofte lette, udstyret med den nyeste strømbesparende teknologi, kommer med touchskærme og har en indbygget mulighed for at anvende dem som en egentlig tablet ved siden af de traditionelle Windows-programmer.

Bemærk ordet mulighed. For enhver, som har prøvet at bruge en tablet på 1,5-2 kilo, kommer hurtigt på fornavn med den lokale kiropraktor.

Der har, kort fortalt, været temmelig langt mellem snapsene i Windows 8 hybrid-bærbar-land. Også selvom der har været imponerende stor kreativitet hos producenterne, når det kom til maskiner, som kunne bøjes, foldes, vendes eller roteres. Se bare vores overblik over de første Windows 8-maskiner her

Mange har, med åbne øjne, stadig købt hybridmaskinerne og er glade for dem - men har du ikke behov for at bruge den delvist som en tablet, er du nok bedre stillet ved at købe en (ofte billigere) ordinær bærbar.  

Og så alligevel, for Surface Pro 3 er imponerende. Også i forhold til de fleste bærbare.

Surface Pro 3 er en bærbar computer - og en tablet. Traditionelt er den slags dobbeltmaskiner sjældent særligt vellykkede, men Surface 3 kommer tæt på det optimale. Det skyldes ikke mindst vægten (900 gram) og tykkelsen, som nu er nede og matche en iPad 3 (th. i billedet).

Sådan er Surface Pro 3
I en 12 tommers maskine med en tykkelse på under 1 centimeter er det lykkede de dygtige ingeniører at klemme både en moderne kraftig og strømbesparende Intel i-serie processor ned i kabinettet sammen med 4-8 gigabyte ram og fra 64 til 512 gigabyte SSD-lagerplads.

Ud over lagerpladsen kan du også udvide med et microSD-kort og tilslutte enheder via den enlige USB 3.0-port.

Samtidig er det hele dækket af en 12 tommer skærm med en opløsning på 2.160 x 1.440 pixels, og touch-delen af skærmen er både hurtig og følsom.

Microsoft opgiver selv en batterilevetid på op til 9 timer, men i vores test er 7 til 8 timer mere realistisk - og presser du maskinen hårdt, kan du, som altid, skære et par timer af det estimat.

Billigste model med meget lidt lagerplads
Vores test-model er i5-udgaven med 8 gigabyte ram og 256 SSD-drev, som koster 10.049 kroner inklusive moms.  

En billigere model med Intels i3 processor starter på 6.199 kroner, men må til gengæld nøjes med sølle 64 gigabyte lagerplads. Det virker umiddelbart som et ringe bytte, selv om der kan udvides med microSD-kort - og i mine øjne er i5-modellen med 128 gigabyte lagerplads til 7.799 kroner den bedste løsning til prisen, hvis det skal være en Surface Pro 3.

Det er gennem de små huller på kanten af maskinen, at Surface Pro 3 ånder. Maskinen er generelt helt lydløs og kun i forbindelse med opsætningen, installation af programmer og samtidig synkronisering af 18 gigabyte data over wifi oplevede vi at en svag susen kunne høres fra den slanke bærbar.

Lagerpladsen kan udvides med microSD kort, som sidder beskyttet under kickstanden. Den billigste i3-model kommer med blot 64 gigabyte lager. Jeg forestiller mig, at de fleste hurtigt vil løbe tør for plads - og den lidt større i5 / 128 gigabyte model er nok et bedre køb på sigt.

Microsoft har desuden produceret en særlig kraftig version med i7-processoren. Den har dog efter sigende været plaget af varmeproblemer, men uanset det virker den model ikke så oplagt. 

Ikke mindst fordi prisen her på 11.999 kroner, men også fordi i5 processoren i vores maskine fuldt ud klarer de opgaver, som man kan forvente, at en Surface Pro 3 kan klare. 

Ud over de noget høje priser kommer et tastatur til 1.029 kroner - men mere om det senere.

Kombinationen af Intels kraftige lavenergiprocessorer og resten af hardwaren gør i øvrigt, at Surface Pro 3 kører Windows 8.1 hurtigt og fuldstændigt flydende - også når jeg i min test kørte både Photoshop, Lightroom og Adobe Premiere CC på den slanke maskine. 

Opstart, genstart og opvågning fra dvale sker også med en hastighed, som efterlader Windows-maskiner fra et par år siden helt i støvet.

Og samlet set er det specifikationer, som de fleste bærbare ville være glade for at have, bare serveret i et metalkabinet, som er stort set lige så slankt som en iPad.

Forskellen på en tablet og Surface Pro-familien er dog først og fremmest, at jeg kan arbejde på en Surface.

Det skyldes tre ting: Kickstanden, tastaturet og Windows 8.

1. Kickstand gør forskellen
Først og fremmest hængslet på backsiden, af Microsoft kaldet en kickstand, som nemt svinger ud og lader Surface Pro 3 stå op uden brug af irriterende covers eller anden støtte.

Den første version af Surface havde én position og var svær at have på skødet.

Kickstanden på bagsiden sikrer at Surface Pro 3 skiller sig ud fra andre tablets / hybridcomputere - og så står den faktisk rigtigt godt med kickstanden foldet ud.

Klappen gør forskellen

Anden generation havde to positioner, så maskinen kunne ligge mere ned.

Og den nye tredje generation har helt droppet de faste positioner til fordel for et trinløst system, som lader dig lægge Surface Pro 3 næsten helt ned på den overflade, den hviler på (se kort video til venstre for at se funktionen).

Det lyder måske ikke af meget, men det er måske Microsofts allerstørste biddrag til hybridmaskinerne - og det virker bare. Både når Surface Pro 3 lægges næsten helt ved morgenbordet, når avisen skal læses, eller når standen tilpasses til stolens højde, når du senere på dagen er til møde.

Annonce:

2. Tastaturet
Interessant nok er tastaturet både Surface Pros styrke og svaghed. Styrke fordi ingen anden hybridmaskine i mine øjne kommer så tæt på at opfylde det ideal, at du både skal kunne læne dig frem og bruge maskinen til de opgaver, du normalt ville bruge din bærbare til, og samtidig kunne læne dig tilbage og anvende den som en tablet.

Tablet-delen er ikke så svær, dem er der hundredvis af på markedet. Men efter at have prøvet at parre både iPads og andre tablets med diverse tastaturer må jeg konkludere, at det aldrig rigtigt bliver godt.

Det gør det - næsten - med Surface Pro 3. Først og fremmest fordi tastaturet nemt klikker på i magnetlåsen i bunden. Og når det først sidder her, sidder det fast.

Samtidig er tastaturet let at bruge, har en rimelig vandring og en ny og større trackpad med mulighed for at klikke på den. Tastaturjockeys vil stadig finde, at deres elskede IBM PS/2 keyboard giver en bedre skriveoplevelse. Men Surface Pro 3 tastaturet med dets baggundsbelyste taster er stadig mere end godkendt.

Tastatur med to indstillinger

Surface Pro 3 har fået udvidedet trackpadden i forhold til Surface Pro 2. Den fungerer glimrende som supplement til touchskærmen.

Det skal det også være. For svagheden er, at uden tastaturet er Surface Pro 3 (og de andre Surface Pro 2) blot en alt for dyr Windows-tablet, som du ikke kan arbejde på. Så kunne du (næsten) lige så godt købe en Dell Venue 11 Pro til den halve pris.

Derfor kan det også undre, at Microsoft har valgt ikke at levere tastaturet med i pakken. I stedet skal det købes ved siden af til 1.029 kroner. En øvelse, som blot får potentielle købere til Surface Pro 3 til at stoppe op en ekstra gang og overveje, om de nu ikke kunne få mere for pengene hos andre leverandører.

I samme omgang kan man også undre sig over, at Microsoft ikke bundler Office-pakken sammen med Surface, når en Office Home 2013 følger med en Dell Venue Pro 8 til 2.200 kroner.

3. Det er en Windows-computer
Mange var forståeligt frustrerede, da Windows 8 udkom og fundamentalt ændrede det Windows, som mange havde arbejdet med siden Windows 95.

Heldigvis lyttede Microsoft - efter et stykke tid - og løsningen blev Windows 8.1. Måske for lidt og for sent til at vende stemningen mod Windows 8, men det er egentligt lidt ufortjent. For Surface Pro 3 ville ikke være den gode maskine, den er, hvis ikke det var for Windows 8.

Første og fremmest fungerer touch-delen upåklageligt, og når først kommandoerne sidder i fingrene, suser du let rundt i Windows 8 på Surfacen.

Men vigtigst af alt sander Windows 8 ikke til. Hverken når man kører løs uden at genstarte i to-tre uger. Og heller ikke efter længere tids brug (tænk bare på Windows Vista). Det har taget Microsoft et stykke tid at nå hertil, men med Windows 8 er de klassiske Windows-problemer med dvale løst.

Nem - og dyr - dockingstation

Docken gør det let at placere Surface Pro 3 på skrivebordet.

Dockingstationen tilføjer ekstra USB og USB 3.0 porte til Surface Pro 3, som undocket kun har en enkelt USB 3.0-port.

Surface Pro-familien har flere små fine detaljer. En af dem er laderen som har et USB-ladestik indbygget. Så kan man undvære de ekstra ladere på rejsen. Laderen kobles i øvrigt til Surface Pro 3 med et nyt magnetstik, som er nemmere at bruge end det gamle fra Surface 2.

Nem og dyr dockingstation
Selv om mange studerende og folk på farten vil kunne begejstres over Surface Pro 3, gør prisen, at det primært er folk, som har andre til at betale, som for alvor vil investere i maskinen.

Det ved Microsoft tydeligvis, og det ses ikke mindst af, at dockingstationen er klar fra dag et.

Den lægger godt nok 1.579 kroner oven i prisen, men er til gengæld et stort plus, når Surfacen lander på arbejdsskrivebordet i ny og næ.

Først og fremmest kommer docken med en ekstra lader så du ikke skal fedte med den medfølgende lader. Men vigtigst af alt: Den er let at bruge.

Alt du skal gøre er at sætte Surfacen, gerne inklusive tastatur, i docken og trykke den sammen, så er Surfacen landet og kan udnytte de ekstra forbindelser i form af USB / USB 3.0-porte, gigabit ethernet samt en mini-displayport til eksterne skærme.

Konklusion: Topmodel til topkarakter med toppris
Surface Pro 3 er en topmodel. Med de bedste specifikationer som man i dag kan få i et så lille kabinet. Men det er også en computer, som du køber til en toppris.

Det behøver ikke nødvendigvis at skræmme køberne væk i en tid, hvor Apple stadig storsælger iPhone 5S-telefoner, hvor topmodellen koster 6.999 kroner.

Men der er ingen tvivl om, at en pris på over 8.000 kroner for en Windows-bærbar vil få mange til at tænke sig om en ekstra gang, specielt efter nogle år, hvor priserne på bærbare computere bare er faldet og faldet.

Og så alligevel, for Surface Pro 3 kan ikke sammenlignes med standardmodellerne i plastik på hylderne hos Fona eller Elgiganten.

Med Surface Pro 3 får du et helt specifikt stykke hardware designet til den fremtid, som Microsoft ser: En fremtid hvor ekstremt tynde, kraftige Windows 8 (og 9) computere nemt skifter mellem tablet- og tastaturopgaver.

Det har virket lidt som en drøm, men med Surface Pro 3 er jeg begyndt at tro mere på den. Her er en maskine, som kan afløse din bærbare computer, og trækker du tastaturet af, fungerer den også upåklageligt som tablet.

Microsoft Surface Pro 3

Plus:

 • Let (800 gram uden tastatur)
 • Meget tynd (lige under 1 cm)
 • Stort set lydløs
 • Lækker 12" skærm med høj opløsning (2.160 x 1.440)
 • Første hybrid som for alvor lykkedes
 • Kickstanden, som lader dig vælge vinklen maskinen skal stå i

Minus:

 • Dyr (testmodellen her koster 10.049 kroner)
 • Er et specielt produkt til en specifik målgruppe - overvej om du har brug for en hybridmaskine inden køb
 • Tastatur skal købes ved siden af (1.029 kroner ekstra)
 • Kun én USB-port
 • Office burde følge med til prisen

Karakter:

En dyr tablet, men pointen er netop ikke, at Surface Pro konkurrerer med en iPad, men at den i sig selv fungerer som en all-round maskine, når du har brug for den. Den er andet og mere end de mange tablets på markedet, som netop ikke duer til at arbejde på i længere tid.

Det er derfor ikke en maskine, som alle bør overveje. Bor din bærbare hjemme på bordet det meste af tiden, er du bedre tjent med en tablet og en billigere ordinær bærbar med større skærm og tastatur.

Men har du derimod altid den bærbare med dig på farten fra sted til sted, er Surface Pro 3 den såkaldte road warriors ven. Og den rolle udfylder den rigtig, rigtig godt. Derfor lander vi på topkarakter.

Læs også langtidstesten: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Dansk taxachauffør gik undercover hos Uber: Her er, hvad han oplevede
En dansk taxichauffør gik undercover med skjult kamera hos Uber, og har nu afleveret alle sine oplysninger til myndighederne. Læs om hans oplevelser her.
CIO
Data fra 1,6 millioner kunder booster Matas' kundeklub: "It handler ikke længere om backoffice, men om frontoffice og mødet med kunden"
Nomineret til Årets CIO 2016: Strategien for it og forretning er en og samme ting for Matas-CIO Thomas Grane. Han ser det som sin vigtigste opgave at få digitale løsninger til at gå op i en højere enhed med virksomhedens organisation og kundernes forventninger.
Comon
Ny stortest af antivirus-programmer: Så meget kraft trækker dit sikkerhedsprogram ud af maskinen
Hvor meget saft og kraft trækker dit antivirusprogram ud af din computer? Det kan du få svar på i denne hastighedstest af 19 antivirusprogrammer.
Channelworld
Dansk HP-direktør efter opsplitning: Her er HP's fremtidsplan i Danmark
Interview: Opsplitningen af it-mastodonten HP har givet større frihed til at hjælpe kunder og forhandlere, siger den danske chef for HP's pc- og print-firma, HP Inc. Han spår, at markedet for mobile devices kommer til at drive fremtidens vækst og innovation.
White paper
multikanals kundeservice - Sådan !
Sådan kan der udvikles en effektiv, multikanals kundeservice - Læs i dette white paper hvordan.