Artikel top billede

FBI hælder seks milliarder i "Orwellsk" overvågningssystem - sådan virker det

Et spritnyt overvågningssystem af billeder, fingeraftryk og tatoveringer er klar i USA. Inden længe skal millioner af amerikanske ansigtsbilleder uploades til databasen, så det bliver nemmere at fange forbrydere.

Det amerikanske føderale politi FBI er på trapperne med et stort it-projekt, der skal gøre det nemmere at fange forbrydere.

For efter seks år og 5,75 milliarder investerede kroner har FBI færdiggjort et større projekt med blandt andet ansigtsgenkendelses-software, som uden tvivl ville passe glimrende ind i George Orwell-romanen '1984' om et totalt overvåget samfund.

Den omfattende indsamling af biometriske data om befolkningen har nemlig betydet, at ikke-kriminelle er kommet med i overvågningssystemet, der i dag allerede indeholder fingeraftryk på en tredjedel af den amerikanske befolkning.

52 millioner i databasen

Satsningen på ansigtsgenkendelses-softwaren betyder, at FBI inden længe vil uploade millionvis af amerikanske ansigter med henblik på at have disse liggende i en database, skriver Gizmodo.

Denne database kan politifolk så derefter søge i, hvis der skulle opstå kriminalitet i et område med overvågningskamera, eller der bliver indscannet et fotografi af en mistænkt et sted i den offentlige sektor.

Hele overvågningsprogrammet har titlen Next Generation Identification (NGI), og det vil i 2015 rumme godt 52 millioner ansigter. Disse ansigter kommer dels fra forbryderbilleder, dels fra visse typer af jobansøgninger, som eventuelt også kunne rumme krav om fingeraftryk.

Også fingeraftryk vil blive kørt ind i databasen, der kører på tværs af statsgrænserne i de 50 amerikanske stater, og i dag indeholder omkring 100 millioner amerikanske borgeres fingeraftryk.

Kendetegn som tatoveringer og ar på kriminelle vil også blive uploadet til databasen med henblik på effektivt at udpege kriminelle fra billeder og ultimativt overvågningskameraer.

Alternativ genkendelse

Ansigtsgenkendelsessoftware har ellers altid været præget af et bøvlet teknologi-samspil, hvor især optagelser fra overvågningskameraer har været det svage led.

Det skyldes, at inden et ansigt kan genkendes, skal den mistænkte stå i den rigtige afstand, vinkel og have et utildækket ansigt i forhold til kameraobjektivet, der derudover gerne skal sidde på et kamera med en fornuftig opløsning.

Men FBI bruger sit NGI-program på mere alternative måder end de pixelerede optagelser fra overvågningskameraerne, som sandsynligvis skal have en seriøs opgradering til høj opløsning, før de kan bruges til ansigtsgenkendelse.

For nylig har sammenligningen af et pasfoto med databasen fanget en sigtet mand, der har været på flugt i 14 år fra ordensmagten. Manden var mistænkt for børnesex og kidnapning, som han også blev arresteret for tilbage i 1999.

I denne omgang blev han fanget, da han søgte om visum til Nepal under et falsk navn, men ansigtet kunne han ikke løbe fra. Nu er han udleveret til retsforfølgelse i New Mexico, skriver Gizmodo.

FBI: Se, hvad vi kan
FBI fortæller på sin hjemmeside, hvad teknologien er i stand til.

"Efter at den første fase blev implementeret i 2011, er NGI blevet videreudviklet med forbedrede automatiserede fingeraftryk- og søgefunktioner, mobilt fingeraftryksgenkendelse og elektronisk billedarkivering," lyder det på FBI's website.

FBI skriver også, at systemet har fået øget behandlingshastighed og automatiseret elektronisk udveksling af fingeraftryk til mere end 18.000 politimyndigheder og andre partnere, som kan hente data 24 timer om dagen hele året rundt.

"Denne indsats er et væsentligt skridt fremad for det strafferetlige samfund i at udnytte biometri i vores efterforskning," skriver FBI på hjemmesiden.

Læs også: 

Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere