Artikel top billede

Foto: Uffe Weng.

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

ComputerViews: Den danske telebranche er i frit fald på en række nøgletal, og det er ikke kun branchen selv, det kan gå ud over.

Danskerne bliver mere og mere afhængige af en velfungerende og stadig hurtigere digital infrastruktur til bredbånd og mobiltelefoni, men telebranchens investeringsniveau er i frit fald.  

Som Computerworld skrev onsdag, viser Erhvervsstyrelsens store rapport om nøgletallene i en lang række danske televirksomheder, der leverer bredbånd, mobiltelefoni og fastnettelefoni, at branchen samlet set bevæger sig i den forkerte retning.

Der er ikke bare tale om et markant dyk i omsætningen i branchen - det helt store problem er investeringsniveauet, der slet ikke er, hvad det har været.

Investeres der ikke tilstrækkeligt i ny netværksinfrastruktur og nye teletjenester, kan det ramme både danske forbrugere og virksomheder og digitaliseringen af det danske samfund i det hele taget.

Ifølge Erhvervsstyrelsen var de danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet på knap 5,5 milliarder kroner sidste år.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

Dansk telebranche har mistet pusten

Situationen bliver ikke bedre, når man ser på, hvordan Danmark klarer sig i forhold til de øvrige lande i EU og ikke mindst dem, vi normalt sammenligner os med.

Mens udviklingen i telebranchens investeringer i hele EU faldt med 11,5 procent fra 2008 til 2012, så faldt investeringerne i Danmark med hele 33,3 procent i samme periode.

Bedre bliver det ikke, når telebranchen i et land som Finland i samme periode øgede investeringerne med hele 72 procent, i Irland steg investeringerne med 55,9 procent, og i Estland lød væksten på 36,5 procent ifølge Erhvervsstyrelsens rapport.

Man kan indvende, at det er meget naturligt, at Danmark sakker bagud med investeringerne, fordi mange danske teleselskaberne investerede så massivt i netværksinfratruktur op igennem nullerne.

Desværre ændrer det ikke på, at Danmark og den danske telebranche også på flere andre punkter har et problem.

I rapporten gennemgås også udviklingen i omsætningen i de forskellige landes telebrancher.

Her kan man eksempelvis i Sverige og Finland klare en vækst fra 2008 til 2012 på henholdsvis 38,5 procent og 15 procent - mens man i Danmark i samme periode havde et minus på 6,9 procent i omsætningen.

Også i lande som Luxembourg, England og Frankrig vokser telebranchen.

Danmarks fald i omsætningen er på niveau med EU-gennemsnittet, der bød på et fald i telebranchens omsætning på 7,4 procent i perioden.

Det er dog et plaster på såret, at danske teleselskabers investeringsgrad (hvor stor den del af omsætningen, der investeres) ligger i den pæne ende.

Fra 2008 til 2012 lå vi på en tredjeplads med en investeringsgrad på 19,2 procent, mens vi i 2012 røg ned på en ottendeplads med en investeringsgrad på 17,2 procent.

Fortsætter faldet i de danske teleselskabers investeringer, vil vi være røget yderligere ned på listen næste år.

Hvis det sker - og det tyder alt på er tilfældet, når man læser rapporten fra Erhvervsstyrelsen - er det ikke kun et problem for telebranchen selv.

Det bliver i høj grad også et problem for det danske samfund, hvor offentlige institutioner, virksomheder og forbrugere er dybt afhængige af en fortsat styrkelse af den digitale infrastruktur.

Læs også:

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

3-direktør om krig mod Telenor, Telia og TDC: Vi vil gerne købe op

TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere