Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Her er dommen over Samsung Galaxy Alpha

Galaxy Alpha er smuk og solid og gør op med knirkende plastik fra Samsungs side. Vi har testet den nye telefon.

Samsung, hvorfor lavede I ikke bare sådan en telefon fra starten af?

Det er spørgsmålet, som jeg stille hvisker til mig selv, da jeg får Alpha'en i hænderne for første gang.

Samsung har altid været kendt for at producere telefoner i plastik. Ikke just den gode form for plastik, som giver en premium-følelse som for eksempel med OnePlus One.

Nej, det er en plastik, som oftest føles billig, og som slet ikke giver telefonen den respekt, som Samsungs telefoner egentlig altid har fortjent.

Som den første Samsung-smartphone i metal bryder Galaxy Alpha med plastik-kritikpunktet.

Med Alpha er det desuden tydeligt, at det er iPhone-segmentet, som der sigtes benhårdt efter. Telefonen er mindre (4,7 tommer) og bruger nanoSIM - samme type simkort som iPhones, hvilket gør det nemt at skifte fra en iPhone til Samsung. Smart tænkt.

Det her er en af Samsungs smukkeste telefoner, men betyder det, at Samsung Galaxy Alpha er den telefon, som du skal købe?

Design - Præcis det vi har ønsket os

Lad os snakke om det, som er det vigtigste på telefonen i denne omgang: Designet. Samsung har endelig kastet håndklædet i ringen og givet op overfor de mange klagesange over, at alle telefonerne kun kommer i plastik. Alpha har en ring af aluminium omkring sig, og den både føles og ser fantastisk ud.

Den minder meget om en iPhone, men uden at føles som en kopi. Det er børstet aluminium ligesom på en iPhone 5S, og hjørnerne har en ekstra bøjning (i mangel på bedre ord), som giver et fedt finish.

Knapperne er solide og ligger på siderne af telefonen, og fronten har to kapacitative knapper sammen med den klassiske Samsung-hjem-knap. Alt er, som det plejer - bare med metal.

Selvom telefonen har fået sit smukke og længe ventede metal, så er der stadig plast at finde på telefonen. Bag-coveret er stadig af den samme plast, som er at finde på S5 - som telefonen stadig minder om på mange måder - og det er faktisk okay.

Rom blev ikke bygget på en dag, og den lidt olierede plast gør faktisk, at telefonen ligger godt i hånden. Problemet med Samsungs tidligere telefoner var ikke plastikken i sig selv, men mere mængden af plast, som fik produktet til at føltes billig.

Specielt kanterne på telefonerne var ofte af en plastik, som skulle ligne metal, men det virkede aldrig overbevisende.

Bagcoveret kan tages af, hvilket giver fri adgang til batteri og sim-kortindgang. Desværre har Samsung valgt at fjerne muligheden for at tilføje et microSD-kort, hvilket altid har været en af Samsungs største fordele.

Og det bliver specielt ærgerligt, når Galaxy Alpha kun har 32 gigabyte plads fra starten af. Der hører dog som standard 50 gigabyte plads hos Dropbox med i to år, men det er stadig et savn, at der ikke er en kortlæser.

På undersiden af telefonen finder vi højtalerne, som ellers plejer at være placeret  på bagsiden af de fleste Samsungtelefoner. Det er en velkommen ændring, og selvom det har forbedret lydkvaliteten (at man ikke længere kigger på skærmen, imens lyden kommer ud på bagsiden), så nærmer lyden sig ikke andre telefoners - såsom Sonys Z3 eller HTC One (M8).

I samme bund finder vi også micro-USB-stikket, som har fået en designmæssig opdatering. Det er ikke bare et hul med jernmodtagere omkring. Det ligner mere samme designperle som på en iPhone. Små detaljer, som samlet gør en stor forskel.

Desværre er telefonen ikke vandtæt som alle de andre af Samsungs nyeste telefoner. Selv budget-telefon Samsung Galaxy S5 Mini har en af de højeste certifikater inden for vandtæthed inden for smartphones, og det har virkelig været et trækplaster for Samsungs telefoner.

Til gengæld er telefonen meget let. Faktisk troede jeg, at jeg havde glemt at sætte batteri i, da jeg tog den ud af pakken, for med kun 115 gram virker den næsten lidt for let til, at det kan være rigtigt.

Foran finder vi også førnævnte "hjem-knap", som Samsung altid har haft i fysisk format kontra mange andre Android-producenter, som enten er gået over til touch-knapper eller kapicative knapper.

"Hjem-knappen" fungerer samtidig som en finger-scanner, og det fungerer okay. Næsten hver gang er det lykkes mig at åbne telefonen, men jeg synes stadig, at det går lige så hurtigt blot at skrive en kort kode ind eller bruge det klassiske kodemønster.

Man bruger sit fingeraftryk ved at køre fingeren ned over "hjem-knappen", men det har været næsten umuligt for mig at gøre med én hånd. Jeg skulle oftest holde telefonen med én hånd og swipe min finger med den anden. Der virker det ganske enkelt bedre på en iPhone.

Skærmen - Mangler FHD

Alpha har en 4,7-tommer skærm, hvilket er ved at være standardstørrelsen for en "lille" smartphone. Størrelsen passer godt i hånden, og selvom jeg har vænnet mig til at bruge en 5.5-tommer telefon, så kunne jeg fint bruge den.

Det er sjovt nok den samme størrelse, som iPhone 6 netop er kommet op i, og det er godt, at der kommer en god og solid Android-telefon i det segment, eftersom at næsten alle andre producenter er begyndt at gå op i mindst 5-tommer med deres flagskibstelefoner.

Men skærmen er lidt af en skuffelse sammenlignet med 2014-standarder. Skærmen har kun en HD-skærm med en opløsning på 780 x 1280.

Det er på ingen måde en dårlig skærm, og det er stadig en AMOLED-skærm, som giver nogle kraftige farver, dyb sort og klar hvid, men har man andre telefoner fra 2014 ved siden af - selv den nu halvt år gamle Galaxy S5 eller netop iPhone 6, som Alpha er i direkte kamp med - så er skærmen bare ikke lige så flot, imponerende og skarp.

Grundet den lille skærmstørrelse kræver den ikke nær så høj en skærmopløsning for at se flot ud, men det kan godt være, at det bare er mig, der har været vant til Full HD-skærme, men jeg synes stadig, at det ser lidt grynet ud.

Er skærmen vigtig, så findes der i hvert fald mange andre telefoner derude, som gør et langt bedre job end Galaxy Alpha. For eksempel Samsungs egen S5. Det undrer mig, at når man vil lave et luksusprodukt, som Galaxy Alpha lægger op til, at man så giver den en middelmådig skærm - specielt til en pris på mindst 4.300 kroner.

Farverne står dog flot og stærkt, selvom de hvide farver får en lidt blålig tone.

Masser af power

Indeni ligger der en af Samsungs egne Octa-core Exynos-processorer, som er 4 kerner med 1,8 GHz og 4 kerner på 1,3 GHZ. Masser af tal, masser af kraft. Og på intet tidspunkt lykkedes det mig at køre den træt.

Store, tunge spil bliver kun tilbageholdt en lille smule af skærmens lave opløsning, men det er stadig hamrende flot og kører bare derudad. Skærmens lave opløsning er faktisk med til, at spil og tunge programmer hentes langt hurtigere end på andre større modeller, som så til gengæld giver et lidt pænere billede.

Intet kunne stoppe den kraft, som det lille bæst har i sig.

Heller ikke det meget lille batteri, som sidder i telefonen. Alphaen er udstyret med et 1860 mAh-batteri, og jeg havde frygtet, at den ikke ville holde strøm til hele dagen - specielt ikke med en processor så kraftig.

Det gik uden de store problemer. Telefonen klarer sig igennem en hel dags hverdagsbrug. Ved store tunge spil kan den klare sig som andre modeller i samme kategori - omkring de 5 timer koncentreret brug - så det er udmærket. 

Til gengæld har den en overraskende god strømbesparer-funktion på niveau med Sonys Z3. Der skal ikke nævnes mere om det end, at i "ultrapowersaving" kan telefonen holde i flere dage uden problemer. Men du kan ikke bruge hverken data eller mange af dine apps.

Telefonen kommer desuden med understøttelse af LTE kategori 6, hvilket gør den fremtidssikker, når engang dette bliver udrullet i Danmark. Generelt gav telefonen en god dækning alle steder, som jeg testede den (hovedsageligt i Hovedstadsområdet plus Nordsjælland), og lydkvaliteten under samtaler var gode.

Software - Samsungs sidste store akilleshæl

Telefonen kommer med Android 4.4.4 og selvfølgelig Samsungs Touchwiz-overflade. Jeg bliver aldrig venner med fladen, som står i en meget stor kontrast til telefonens skønhed.

Det hakker ikke, når jeg surfer rundt i telefonens faner og lignende, men den ros skal lande på den kraftige Exynos-processor, og ikke på softwaren, som ellers har trukket Samsungs telefoner ned i flere år.

Det er den samme version af Touchwiz, som der er at finde på både Galaxy S5 og på den kommende Note 4, og det kan mærkes.

Inde i "indstillinger" kan man for eksempel finde et menufelt for "multi-window", hvilket er Samsungs geniale multitasking-system, hvor to apps kan fungere samtidig. Det giver bare ikke synderlig mening på så lille en telefon, og selvom at det er slået fra som standard, så er det forvirrende, at jeg har muligheden for det.

Touchwiz kommer også med en del andet software fra Samsung forudinstalleret. Galaxy Apps (som giver flere apps gratis i Samsungs eget økosystem), S Planner (i stedet for den udmærkede Google Calendar), S Voice (I stedet for Google Voice Search) og selvfølgelig My Magazine, som er en form for Google Now blandet med Flipboard.

Der er blevet ryddet godt op i mængden af bloatware og ubrugelige features, som Samsungs tidligere telefoner var stærkt plaget af, men der er stadig lidt, og man kunne ønske, at der ville blive ryddet lidt mere op. Jeg ser frem til den dag, hvor jeg igen kan få en Samsung-telefon med rå Android.

Mange ville nok savne nogle af Samsungs features, så måske er det godt nok.

Derudover er der en masse små finesser, som ellers er okay. Et program fra Samsung, som rent faktisk kunne give mening, er uPick, som er et opsamlingssted for gratis-abbonnementer hos forskellige udbydere som Viaplay, Berlingske, BT, Nordisk Film og så videre.

Det giver gratis perioder eller bonuskoder, og det skal man ikke kimse af. Selve appen er dog halvt på svensk.

Godkendt kamera

Kameraet er på alle måder godkendt. Det tager fine billeder uden at være prangende, og har et hav af muligheder på en relativ enkel overflade. Det er godt og giver både den øvede og begynderen gode muligheder for at tage relativt gode billeder.

Kameraet er på 12 megapixel og er derfor lidt mindre end sine to storebrødre, S5 og Note 4, som begge har 16 megapixel og generelt et større kameramodul.

Billederne bliver dog taget hurtigt med en relativ stabil fokusering og farverne er farverige, billederne veleksponerede og HDR-funktionen er en af de bedre.

Video-funktionen kan filme i 4K, men har ikke billedstabilisering, som vil være at finde på den kommende Note 4-telefon.

Konklusion

Jeg glæder mig til den næste Samsung Galaxy S6. Galaxy Alpha er den flotteste telefon, som sydkoreanerne har lavet til dato - endnu flottere end den kommende Note 4, som også kommer i et metallisk ydre, men småting som mangel på microSD-slot og vandtæthed gør, at jeg langt hellere ville vælge en af de kommende modeller.

Eftersom også Note 4 kommer i et metallisk ydre, kan man kun håbe på, at S-serien overtager metaljakken i stedet for plast.

Dermed ikke sagt, at Alpha er en dårlig telefon. På ingen måde. Det skal forestille sig at være en luksustelefon, og det er tæt på at være en realitet.

Specielt på softwaren halter telefonen lidt, da softwaren på ingen måde giver samme følelse af kvalitet som for eksempel en iOS gør eller HTC's version af Android, Sense.

Begge har en langt bedre sammenhæng mellem hardware og software, og indtil videre er Alpha en fantastisk flot luksustelefon med et Fætter BR-agtigt softwaresystem. Man kan dog bare installere sin egen Launcher, og så er det problem jo løst.

Dog skal Samsung roses for, hvor meget kraft, at der er blevet presset ind under skærmen. Det er et lille bæst af en telefon, som aldrig vil give dig problemer.

Læs også: 

Stor guide: Her er de bedste smartphones på markedet


Loading ikon