Artikel top billede

Prøvekørt: Samsung overrasker med TO nye Note-modeller

Samsung har lanceret ikke én, men to nye Note-mobiler: En ny udgave af Note 4 - og en temmelig speciel model.

IFA. Onsdag kom Samsung med den ventede efterfølger til en af deres mest succesfulde smartphoneserier: nemlig den 5,7 tommer store Note-serie.

Den nyeste telefon med det enkle navn Note 4 er lige så stor som forgængeren, men har med sin farverige AMOLED skærm på Quad HD (2560 x 1440) fået et gevaldigt spark opad.

Det er samme skærm, som er at finde på de for nyligt testede Tab S-modeller, som Samsung kom ud med for godt en måned siden, og det er nogle af de absolut flotteste skærme på markedet.

Den nye Note 4 har en 5,7 tommer skærm og går under den kategori af smartphones, som kaldes "phablet" (Phone + Tablet). En kategori af smartphones som Samsung var med til at starte tilbage i 2011 med den første Note-telefon.

Men det var ikke den eneste telefon, som Samsung viste frem til årets andet "unpacked"-event. Efterfølgende præsenterede Samsung også Samsung Note Edge, som er en specialversion af Note 4, men med en kurvet kant i den ene side. En telefon som blev fremvist på diverse techmesser sidste år som et "proof of concept", men som ingen havde forudset ville komme ud til forbrugerne i år.

Note 4 vil komme til Danmark i oktober til en vejledende pris på cirka 5.900 kroner, imens det endnu ikke vides, om Note Edge kommer til det danske marked.

Computerworld - og de andre fremmødte journalister på IFA-messen i Berlin - fik mulighed for at få et par minutter med de to telefoner, og en gigantisk telefon på 5,7 tommer har aldrig været så fristende.

Note 4 - nu med metal

Den nye Note 4 har den samme store skærm som forgængeren - 5,7 tommer - men har man før haft en Samsung-telefon i hånden, er det ikke den ellers fantastisk flotte skærm, som man først lægger mærke til, når man nu kigger på Note 4. 

Kanterne på telefonen, som tidligere har været i en plastik, som kvalitetsmæssigt mest af alt mindede om hjelmene til gamle Playmobilfiguerer, er nu af metal! 

Det kræver et udråbstegn for at udtrykke, hvor stor en forskel det gør for telefonen. Sidst jeg havde en Note 3 i hånden var jeg imponeret over telefonens stoftware og "S Pen", men alt dette blev overskygget af det kedelige og næsten pinlige design- og materialevalg.

Alt dette er fortid, for Note 4, Note Edge og også den kommende Galaxy Alpha har alle fået alluminiumskanter. 
Kanterne har et mat finish, og telefonen fås i fire farver: Sort, sølv, guld og pink. Farver som går igen i metallet. 

Det betyder virkelig en verden til forskel for produktet, og selvom at bagsiden stadig er af plastik, som dejligt nok stadig er aftagelig og dermed giver adgang til batteri, simkort og microSD-slot, så lægger man ikke mærke til det. 

Efter to minutter med at vende og dreje telefonen overtog S Pennen opmærksomheden. Grunden til at købe Samsungs Note-telefoner har siden 2011 været deres tilhørende stylus som i årenes løb er blevet bedre og har fået flere funktioner. 

Tryksensitiviteten på pennen har fået et godt nøk opad med en fordobling i mængden af trykfølsomhed. Det betyder, at den reagerede lynhurtigt og i en tyk eller tynd streg alt efter, som jeg trykkede hårdt eller let.

En af de nye funktioner var en udvidet udklipsfeature, som virkelig virkede lovende. Man kunne med pennen klippe billeder, udsnit og skærmbilleder og lægge dem i en udklipsfolder og sætte dem direkte over i for eksempel en mail. Det smarte var, at man kunne samle fire forskellige skærmklip op fra fire forskellige apps eller hjemmesider. 

Virkelig en smart feature, selvom jeg ikke rigtig kunne funde ud af at få billederne over i mailprogrammet. Min sidemand kunne godt, og jeg kunne simpelthen ikke forstå, hvad jeg gjorde anderledes. 

Penne er stadig meget plastik-agtig og for let i mine øjne. indædte Note-fans vil nok klynge mig op for det, men jeg synes stadig, at det ikke følte helt rigtigt, selvom at pennen klart var en forbedring i forhold til sidste års model.

Samarbejde med Mont Blanc

Men så er det jo godt, at jeg sagtens kan få en "rigtig" pen til Note 4. I et nyt samarbejde med fyldepenslegenden Mont Blanc kommer Samsung med en pen, som føles og skriver helt fantastisk. 

Min håndskrift var faktisk pænere på den lille skærm end på papiret ved siden af, og en af de andre journalister lavede nærmest kaligrafi på den 5,7 tommer store skærm.
Det er bare lidt synd, at jeg først kan skrive rigtig godt, hvis man køber en virkelig god - og nok også dyr pen til den allerede lidt pebrede telefon. 

Forbedre multitasking

Det var Note-serien, som i sin tid kom med Samsungs multitasking system, hvor man kan køre to udvalgte programmer simultant på skærmen i en form for splitscreen. 

Selvsamme Multitaskingssystem har fået en opgradering, så det er blevet nemmere at bruge - siger Samsung.. jeg er ikke helt enig - og derudover kan forskellige, Samsungudvalgte apps kører som små vinduer, eller omdannes til små cirkler ligesom man 
kender samtaler fra Facebook Messenger på Android. 

Det virker okay, men jeg ved ikke just, som det er blevet nemmere. Der virker til at være en lidt høj læringskurve med de mange stylusbevægelser, men det må en kommende mere komplet anmeldelse redegøre for.

Note Edge - En noget speciel kurve

Den anden Note-telefon fra Samsung kom som en overraskelse. Kurvede telefoner har været på markedet i et stykke tid som for eksempel LG Flex, men Samsung Note Edge er anderledes. Kurven sidder på den ene kant af telefonen, og den udvidede skærm har forskellige funktioner alt efter, hvad man ønsker. 
For eksempel kan man have de mest brugte programmer ude i siden, eller man kan benytte de hurtige genveje til lydoptager, lineal eller lignende. 

Kurven viser desuden notifikationer, og gør det kun på kanten, hvis der kommer nye beskeder.

Derudover er den fuldstændig magen til Note 4: Samme indmad, samme dejlige metal, samme AMOLED skærm og samme kamera, der som alle andre Samsug-kameraer virker til at tage gode billeder, men som heller ikke sparer på farvemætheden. 
Samsung fortæller desuden, at kameraet skulle have en forbedret billedstabilisator, men det kunne jeg ikke vurdere i det dårligt oplyste rum. 

Desværre er der ikke nogen information på, hvornår og om overhovedet, at Edge kommer til Danmark. 

Til selve pressefremvisningen blev der brugt det altid bekymrende "udvalgte markeder", og Samsung Danmark ville vende tilbage med, om - og potentielt hvornår - Edge skulle komme til Danmark. Derfor er der selvfølgelig heller ikke nogen pris, men den kan umuligt blive billigere end Note 4, som allerede rammer de næsten 6.000 kroner.

Vi ser frem til at kunne bringe mere om Note Edge og selvfølgelig med en anmeldelse af Note 4, så snart at vi får mulighed for det.

Læs også: Reportage: Asus præsenterer ultra-billigt smartwatch