Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Hård kritik fra Rigsrevisionen: It-sikkerheden sejler hos Rigspolitiet

Rigsrevisionen uddeler tørre tæsk til Rigspolitiets it-sikkerhed. Se her, hvor ringe det står til.

Rigsrevisionen er klar med hård kritik af sikkerheds-niveauet hos Rigspolitiets Koncern IT.

Det sker Rigsrevisionens netop udgivede beretning, der blandt andet bygger på en gennemgang af it-miljøet i 2014 hos Rigspolitiets Koncern IT, der er politiets it-afdeling.

Gennemgangen åbenbarede en række fejl og mangler i politiets it-afdeling.

Det gælder blandt andet en række sikkerhedsopdateringer, som ifølge Rigsrevisionen enten er blevet installeret forkert eller slet ikke er blevet installeret.

Ansvaret ligger hos Rigspolitiets ledelse, lyder det, da ledelsen ikke har et 'tilstrækkeligt fokus på at sikkerhedsopdatere og konfigurere de underliggende systemer," hvilket påvirker alle 'computere og medarbejdere,' hedder det.

Rigsrevisionen skriver, at der er 'risiko for,' at hackere og lignende kan udnytte svaghederne, der er opstået som følge af de mangelfulde sikkerhedsopdateringer.

Kritikken stopper ikke her.

Manglende kontrol

Ifølge Rigsrevisionen har Koncern IT hos politiet nemlig også forsømt at udføre det, som der bliver kaldt 'systematisk kontrol' af medarbejdere med udvidede administrator-rettigheder på de kritiske systemer.

Det betyder med andre ord, at politiet ikke løbende tjekker, om de medarbejdere, der har adgang til de kritiske systemer, har arbejdsopgaver, der kræver det.

Hermed er der risiko for, at medarbejdere får lov til at beholde adgangen til de kritiske systemer, selv om de ikke arbejder med dem længere.

Rigsrevisionen skriver desuden, at Rigspolitiet ikke har sørget for, at alle medarbejderne er 'bekendt med eller efterlevede' organisationens basale sikkerhedsregler om eksempelvis fornyelse af password og lignende.

"Rigsrevisionen finder, at it-sikkerheden hos politiet ikke er tilfredsstillende," hedder det.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Rigspolitiets CIO, Michael Steen Hansen.

Læs også:

Hård kritik af politiet: Har svigtet på it-sikkerheden

Hård kritik: Rigspolitiet får tørre tæsk for Polsag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere