Artikel top billede

EU advarer: Internet-skatter risikerer at ramme Danmark

EU løfter en truende pegefinger mod Ungarn, som vil indføre data-beskatning for at øge landets indtjening. Den slags kan ramme hele Europa og gå seriøst ud over økonomien, lyder EU-advarslen.

Den afgående EU-kommissær Neelie Kroes når inden sin afgang på fredag lige at dele verbale lussinger ud til den ungarske regering.

Lussingen i form af en advarsel til landet med cirka 10 millioner indbyggere skyldes, at den ungarske regering for nyligt har foreslået en lov, der skal gøre det muligt at inddrage en internet-skat på 150 forinter (3,62 kroner) for en gigabyte data.

Forslaget til at øge landets indtjening har siden mødt solid kritik i Ungarns hovedstad Budapest.

Her var flere tusinde demonstranter i søndags på gaderne med deres mobiltelefoner hævet højt over hovederne i protest mod regeringens lovforslag, mens der blev råbt 'Free wifi! Free internet! Free Hungary!'.

Regeringen i Ungarn har så siden søgt et kompromis ved at foreslå et månedligt betalingsloft på 700 forinter svarende til knap 17 kroner, ligesom den også har understreget, at regningen skal ramme teleselskaberne.

Der er dog ingen tvivl i befolkningen om, at regningen i sidste ende vil havne i deres postkasser.

Kan ramme alle EU-lande

EU-kommissær Neelie Kroes har i dag tirsdag sendt sin talsmand Ryan Heath på talerstolen for at fortælle mere om, hvorfor sagen er så alvorlig for ungarsk og europæisk økonomi.

Ryan Heath understeger, at der i Ungarn er tale om et forslag, der vil skræmme folk væk fra internettet frem for til tasterne, så der kan produceres og udvikles nye ideer til gavn for økonomien.

"Det er ikke okay at skubbe folk væk fra internettet med skattebetalinger, der ikke vil virke, udover det er det principielt er forkert at opkræve en internet-skat," siger han og understreger, at EU med den snart forhenværende Neelie Kroes vil gøre noget ved problemet, før det bliver til en reel lov i Ungarn.

EU-modstanden mod lovforslaget skyldes, at den digitale udvikling ifølge Ryan Heath er en af hovedpillerne til at holde Europa væk fra en decideret recession.

"Hvis Ungarn har held til at få indført lovforslaget, så kan det blive et problem i andre EU-medlemslande, og dermed et problem for væksten i EU. Enhver regering, der forsøger med noget lignende (intetnet-beskatning, red.), vil fejle," pointerer EU-talsmanden.

Dobbelt dumt med data-skat

Ryan Heath lægger ikke skjul på, at en internet-beskatning med udgangspunkt i en datapris er dobbelt dumt.

"Når du prøver at beskatte igennem databrugen, er det dobbelt så forkert, fordi datatilvæksten er så enorm, at ingen kan forudsige, hvor vi ender henne," siger han fra talerstolen.

Du kan selv se Ryan Heath fra EU-talerstolen, hvor han på talerstolen, hvor han taler om, hvorfor det ungarske forslag bør affejes, inden der er kommet en reel lov ud af det.

Læs også: 
Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere