Artikel top billede

(Foto: Janice Chan)

Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig

Det giver ingen mening at kræve, at danske teleselskaber skal betale penge til den nødlidende filmindustri. "Det er helt skævt," lyder reaktionen fra Teleindustrien.

Det kan de godt glemme alt om.

Sådan lyder reaktionen fra Teleindustriens direktør, Jakob Willer, på de nye forslag og krav om, at der skal etableres en særlig film-afgift på internetforbindelser, for at den nødlidende danske film-industri kan reddes.

"Det ville være i direkte modstrid med alle andre ønsker, man har til digitalisering og vækst og beskæftigelse," siger Jakob Willer til Computerworld.

"Sådan en afgift ville ikke løse filmbranchens problem - den ville bare udsætte den fuldstændig uundgåelige situation, at de skal forholde sig til digitalisering."

Det er både film-industrien selv og politikere fra Christiansborg, der mener, at telebranchen bør bidrage til en dansk filmindustri, der har hårde tider.

Argumentet er, at film-streaming er med til at fremme behovet for bredbånd og dermed bidrager til teleselskabernes indtjening. Læs mere om det her.

Skylder ikke filmbranchen noget

Jakob Willer, de foreslår, at I skal sætte jer til forhandlingsbordet. Hvad tænker du om det?

"Vi har jo siddet med i drøftelser med dansk film i nærmest flere år nu og har sagt, at hvis der skal flere penge i dansk film, og hvis det skal være fra aktører i telebranchen, så skal det være, fordi telebranchen kan se det som noget attraktivt at investere i. Fordi der er en forretningsmæssig idé og et formål med det."

"Vi skal ikke smide penge i det, fordi vi skylder filmbranchen noget som helst, for det gør vi ikke."

"Vi har ikke et eller andet særligt ansvar for at holde dansk film i live, men vi kunne da godt have en interesse i at være med til at styrke forretningsudvikling i dansk film og investere nogle penge, hvis man også får noget igen."

"Vi foreslår, at man prøver at opdyrke den digitale forretning mere, end man gør i dag."

Et konkret forslag fra Teleindustriens side er, at man laver et forkortet vindue efter biografvisningen, så man kan få filmen ud til forbrugerne som premium-indhold.

"Vi siger ikke, at vi har den store forkromede løsning til dansk film, for det synes vi egentlig, at de selv skal være med til at finde."

"Det skal man glemme alt om"

Et helt konkret forslag i en klumme i Jyllands-Posten fra foreningen af filmudlejere i Danmark er tre kroner per måned for en internetforbindelse.

"Det synes jeg, man skal glemme alt om."

"Det er der simpelthen intet belæg for. Det er grebet ud af luften og desværre blevet en veletableret sandhed blandt nogle, at teleselskaberne tjener på dansk film. De har ingen som helst indtægt på dansk film, så den kan man glemme alt om. Det er helt skævt."

Hvor enige er I om den tilgang som telebranche i Danmark?

"Jeg tror ikke, at der er tvivl om, at den tilgang med bare at beskatte infrastrukturen for at beskytte dansk film, er en løsning, der er helt skæv."

"Derudover har operatørerne så lidt forskellige interesser afhængig af, hvad de har af forretningsområder, og der er sikkert nogle, der vil synes, at det er mere interessant at investere i film end andre."

"Men modstanden i forhold til at lave en beskatning, tror jeg, at vi er ret samlet om."

Ville være helt urimeligt
Hvorfor er det så forkert at lave en beskatning?

"For det første er der ikke noget belæg for det. Det ville være fuldstændig urimeligt."

"For det andet er en beskatning jo noget, man bruger et sted, hvor man ønsker en adfærdsændring - eksempelvis med en fedtafgift eller en sukkerafgift. Man gør det for at få folk til at bruge det mindre."

"Skulle man så lave en internetskat, der kunne have den effekt, at produktet blev dyrere, og det blev mindre attraktivt at investere i digital infrastruktur?"

"Det ville være fuldstændig på tværs af alle andre ønsker om at fremme digitalisering og udbygning af mobilnet og bredbånd i hele Danmark. Det kan ikke andet end at have en negativ effekt, at man putter ekstra omkostninger på det."

Man kunne tage omkostningerne direkte fra teleselskabernes pengekasser uden at påføre kunderne en ekstra afgift?

"Det ville gå ud over investeringerne så, for hvorfor skulle man investere i infrastruktur i Danmark, hvis man blev beskattet på den måde?"

"Det ville utvivlsomt gå ud over investeringerne, og det ville blive dyrere for kunderne," siger Jakob Willer fra Teleindustrien til Computerworld.

Læs også:

Nye krav om film-afgift på bredbånd: Det skal det koste

Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid

Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere