Artikel top billede

Andy Rubin (th) ses her sammen med Googles bestyrelsesformand Eric Schmidt.

Google mister topfigur: Stifteren af Android siger stop

Han stod i spidsen for Googles krig mod Apple, blev grinet ud af bestyrelseslokalerne hos Samsung. Nu siger han farvel til Google efter at have skabt verdens største mobile styresystem.

I 2003 stiftede Andy Rubin virksomheden Android, der siden blev opkøbt af Google og har udviklet sig til verdens mest udbredte mobile styresystem.

Google meddeler nu, at Rubin stopper i virksomheden. I en udtalelese skriver Googles administrerende direktør Larry Page om Rubin:

"Med Android har han skabt noget utroligt bemærkelsværdigt, der i dag har en milliard glade brugere. Tak."

Ville have frihed til robot-satsning

Allerede i 2013 forlod Andy Rubin posten som Android-chef til fordel for en ny rolle, hvor han skulle stå i spidsen for Google Robotics, der er Googles satsning på ny robot-teknologi,

Årsagen til at Andy Rubin nu helt forlader Google er endnu ukendt, men ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal vil han nu i stedet bruge sin tid på at hjælpe nye hardware-startups med at få succes.

Silicon Valley-mediet The Information skriver dog, at Andy Rubin ifølge flere af mediets kilder ønskede, at Google Robotics fik en højere grad af uafhængighed fra moderselskabet.

Helt konkret ønskede han angiveligt, at robot-enheden fik samme status som Googles ambitiøse Calico-satsning, der er en selvstændig forskningsvirksomhed, som arbejder på markant at forlænge menneske-livet.

Til grin i Korea

Andy Rubin kom til Google i 2005, da virksomheden opkøbte Android for knap 300 millioner kroner og dermed gav verden en tidlig indikation om, at søgegiganten var interesseret i at gå ind i mobilmarkedet. 

Blot to uger før havde Rubin forsøgt at sælge sin virksomhed til Samsung, men i bogen Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution bliver det beskrevet, hvordan Android-folkene nærmest blev grinet ud af bestyrelseslokalerne, da de fremlagde deres visioner for Samsung-bestyrelsen

"Du og hvilken hær har tænkt sig at skabe det her? I er seks personer. Er du høj? Det er i bund og grund, hvad de sagde," fortæller Andy Rubin i bogen. 

I krig med Apple

Med tiden er Android kommet til at spille en mere og mere central rolle for Google. Det er sket i takt med, at Apples iPhone har fået succes. 

I iPhonens første mange år samarbejdede Apple og Google om telefonen, hvor Google leverede flere af de centrale digitale tjenester på iPhonen. Blandt andet Maps-appen, som Apple efterfølgende har erstattet med sin egen kontroversielle Maps-app.

Forholdet mellem de to virksomheder led dog skibsbrud, da det gik op for Apple, at Google og Andy Rubin sideløbende arbejdede stadigt mere seriøst på et konkurrerende styresystem, som Apple betragtede som et kopi-produkt.

Det førte til flere ophidsede sammenstød mellem Andy Rubin og Apple-stifteren Steve Jobs. 

I bogen Dogfight bliver det beskrevet, hvordan Steve Jobs kom med flere personlige angreb på Rubin. Blandt andet  beskyldte Jobs ham for at efterligne sit udseende, fordi Rubin ifølge Jobs havde samme frisure og samme type briller, og ifølge bogen har Jobs i private sammenhæng beskrevet Andy Rubin som "a big arrogant fuck".

Afsked i kølvandet på ledelses-ændring

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Rubins afsked med Google kommer efter en periode med markante ændringer i Googles ledelse. 

I sidste uge blev det offentliggjort, at Sundar Pichai, som i første omgang overtog ledelsen af Android efter Rubin, nu vil få en ny central rolle i Google, hvor han får ansvaret for hele Googles produkt-portefølje, og dermed også overtager en del af ansvaret fra Googles stifter og administrerende direktør, Larry Page.

Læs også:
Er Google ved at miste interessen for disse store projekter (som vi har glædet os til)?

Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere