Artikel top billede

Derfor gik det galt torsdag morgen: iPad-opdatering ramte S-tog-trafikken hårdt

En sikkerheds-opdatering til lokomotivførernes iPads lagde i morges de københavnske S-tog ned. Trafikken er normaliseret igen, men problemet giver anledning til at se sikkerhedsprocedurerne efter i sømmene.

Propfyldte tog og en begrænset køreplan var realiteten for mange københavnske S-togspendlere denne morgen.

Det skyldes en opdatering til lokomotivførernes iPads, som indeholder samtlige sikkerhedsprocedurer, ændringer i køreplan og trafikanmeldelser.

Togdriften er normaliseret igen fra kl. 10:00, men iPad-nedbruddet giver anledning til at se DSBs egne sikkerhedsprocedurer efter i sømmene.

Det fortæller Lars Nordahl, som er sikkerhedsdirektør i DSB.

"Vores lokomotivførere er alle udstyret med iPads, hvor deres dokumenter med regler, procedurer og køreplaner med de daglige ændringer, ligger. Hvis disse dokumenter ikke er tilgængelige, så kan togene ikke køre," siger Lars Nordahl.

"I morges [torsdag morgen. red] har de lokomotivførere, hvis iPads har været slukket natten over, ikke fået en opdatering, hvilket lagde størstedelen af vores iPads ned. Og hvis tingene ikke er, som de skal være, så stopper vi togene. Vi tager ingen chancer,  når det gælder sikkerhed."

Interne sikkerhedsprocedurer skal revideres

Selvom togene skulle køre efter den normale køreplan igen inden klokken 10:00, så giver iPad-nedbruddet nu anledning til en intern revision af handleplanen for lokomotivførernes iPads.

"Vi mener stadig, at brugen er iPad er den mest optimale løsning, når vi skal have daglige ændringer af køreplan og sporarbejde ud til samtlige lokomotivførere, men nu skal vi se på, hvordan vi imødekommer så stort et nedbrud, som vi så i morges," siger Lars Nordahl.

"Vores nødprocedurer for den her situation har været rettet mod mindre nedbrud, hvor vi kunne håndtere at bringe fysiske eksemplarer af dokumenterne ud til de ramte lokomotivførere, men vi var altså ikke godt nok forberedt på et nedbrud i denne skala."

Kunderne først - iPads senere

Togdriften har været en førsteprioritet for Lars Nordahl.

Derfor vil de sidste to tog-linjer være oppe og køre normalt igen kl. 10:00.

Problemet med de ramte iPads skal i stedet undersøges af DSB's teknikere, som håber på at have regnet problemet ud senere torsdag, så togtrafikken også kan fortsætte normalt i morgen tidlig.

"Vi beklager selvfølgelig, at morgentrafikken har været ramt, og at mange mennesker har skulle stå ekstra tæt i togene i morges, men sikkerheden har den højeste prioritet hos os," siger Lars Nordahl.

Læs også: Test: Sådan er den nye iPad Air 2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere