Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Pengeregn: Atea forgylder aktionærer efter rekordregnskab

Omsætning og indtjening satte ny rekord i Nordens største it-forhandler. Aktionærer kan se frem til en gevinst på mere end en halv milliard kroner.

Nordens største it-leverandør Atea fortsætter med at sætte signe egne standarder for vækst og indtjening. Koncernens årsregnskab for 2014 blev offentliggjort torsdag.

Det viser en rekordomsætning på godt 21 milliarder danske kroner, hvilket er en stigning på 11,3 procent i forhold til året før.

Det er mere end dobbelt så meget som markedsvæksten, og samtidig kan Atea rapportere om stærk fremgang i både indtjening og overskud.

Koncernens indtjening (EBITDA) steg med hele 19,7 procent til 956 millioner norske kroner - svarende til cirka 760 danske kroner, mens overskuddet før skat (EBIT) endte på 583 millioner norske kroner (ca. 460 millioner danske kroner). Det er en fremgang på godt 60 procent i forhold til 2013.

Tallene er en smule bedre end markedets forventninger, men alligevel faldt Atea-aktien her til morgen 3,4 procent på børsen i Oslo.

Med det solide regnskab i ryggen er vejen igen i år banet for endnu et klækkeligt udbytte til Ateas aktionærer, som i 2015 kan se frem til at få udbetalt udbytte på 6,50 kroner pr. aktie. Det giver aktionærerne en samlet gevinst på den gode side af en halv milliard - eller helt præcis 585 millioner danske kroner.

Markedet er i storform

Udover Ateas solide forretning afspejler regnskabstallene, at såvel det danske som det nordiske it-marked for alvor er tilbage i storform efter den økonomiske krise, som de seneste år har præget branchen.

Ved præsentationen her til morgen pegede bestyrelsesformand og storaktionær Ib Kunøe på, at kursen på Ateas aktier er steget markant over det seneste år, hvilket han tager som udtryk at investorerne fortsat har tillid til selskabets topledelse, selvom den mangeårige koncernchef Claus Hougesen for et år siden valgte at forlade sin post.

Over det seneste halvandet år har Atea desuden gennemført en række effektiviseringer og fyringer, som også pynter på regnskabet.

I Ateas danske afdeling kan direktør Morten Felding glæde sig over, at man på indtjeningssiden ligger pænt til med en fremgang i EBITDA i 2014 på 17,4 procent. Med en overskudsgrad på 5,6 procent klarer den danske forretning sig også markant bedre gennemsnittet for hele koncernen.

På det danske marked gjorde Atea sig senest bemærket med opkøbet af netværks- og sikkerhedsleverandøren Axcess. Prisen var 317 millioner korner, som især varmede i lommerne hos Axcess-stifteren Stig Abildsø og de kendte it-investorer Preben Damgaard og Peter Warnøe.

Læs også:
Atea-aktier stiger med raketfart

Atea-opkøb: Flere firmaer var ude efter Axcess




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere