Artikel top billede

Smartwatches en tikkende bombe: Endnu farligere i trafikken end mobiltelefonen

Et britisk trafikinstitut har undersøgt, om smartwatches gør din kørsel mere eller mindre sikker end din smartphone. Og konklusionen er ikke positiv for de små håndledscomputere.

En ny undersøgelse fra det britiske Transport Research Laboratory (TRL) har for nyligt undersøgt effekten af smartwatches i trafikken.

Vi har altid fået af vide, af mobiltelefonen er en af de største dræbere i trafikken, og mobilen er da også forbudt at bruge uden brug af headset eller lignende (§ 55 a i straffeloven).

Men smartwatches er tilsyneladende endnu værre forstyrrelseselementer end mobilerne. I hvert fald har de britiske forskere vist, at en bilist, der kigger ned i sit smartwatch, er 2,52 sekunder om at reagere på en nødmanøvre.

Til sammenligning tager det "kun" 1,83 sekunder at reagere for en bilist, der bruger sin smartphone, og kun 0,9 sekunder, hvis man sidder og taler med en medpassager.

Det har fået flere politikere i Storbritannien til at råbe op om, at også smartwatches skal forbydes under kørsel.

I alt er der siden 2003, hvor mobiltelefonen blev ulovliggjort i de britiske biler, blevet dræbt over 22 mennesker, hvor man med sikkerhed har kunne pege på mobiltelefonen som synder.

Sikker Trafik: "Ligemeget om det er et ur eller smartphone"
Herhjemme er det Rådet for Sikker Trafik, som blandt andet forsøger at få os alle til at slippe mobilen, når vi kører bil.

Specialkonsulent hos Sikker Trafik, Søren Troels Berg, er ikke glad for, at der kommer endnu en ting ind i bilen, som kan forstyrre bilisten.

"Det er alarmerende, at der nu kommer endnu en distraherende effekt, som billisterne skal tage hensyn til, eftersom at vi allerede nu har svært ved at koncentrere os. Om det er en smartphone eller et smartwatch, det er underordnet," siger Søren Troels Berg.

Han forklarer, at det ofte er svært at finde ud af, hvad det egentlig er, som er den mest forstyrrende faktor, når uheld sker. Derfor kan han heller ikke sige, hvor ofte mobilen er skyld i danske uheld, men den gør det absolut ikke lettere, når man sidder fast i flere timer i en bil på motorvejen.

"Vi keder os meget i bilen, og derfor forsøger vores hjerne altid at lave noget aktivt. Derfor piller vi ved radioen, papirer fra arbejde, snakker med børnene på bagsædet og så videre. Det er jo også derfor, at vi er ude og fortælle folk, at de skal køre bil, når de kører bil, " siger Søren Troels Berg. 

Læs også: 

Test af Android Wear smartwatch: Statussymbol med stort potentiale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere