Artikel top billede

Stort botnet (måske) skudt i sænk: Derfor er Beebone-botnettet en udspekuleret sag

En stor international aktion med både USA og Europa har resulteret i, at et større botnet er sendt til tælling.

Endnu et botnet ser nu ud til heldigvis at være sendt til tælling.

Det er sket efter en fælles, international aktion af amerikanernes FBI og Homeland Security, europæernes Europol og hollandske myndigheder samt sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Malwaren bag botnettet Beebone, også kendt som AAEH, var blevet installeret på 12.000 computere rundt omkring i verden.

Det er relativt få maskiner i botnet-sammenhæng, men Beebone er blevet brugt til ganske alvorlige formål.

Blandt andet er det benyttet til at distribuere malware rettet mod bankerne, ransomware og spyware - heriblandt finder man Zeus, ZeroAccess, Cutwail og CryptoLocker-malware, der også har ramt Danmark på det seneste.

Det skriver sikkerhedssitet Threatpost, som Kaspersky står bag.

DK CERT nævner også storaktionen og skriver, at Beebone-botnettet "anvender et skadeligt program, der ændrer form hver gang, det inficerer en pc" - og det er måske i virkeligheden det, der er det mest skræmmende ved Beebone.

"Det primære formål med Beebone-programmet, der også er kendt som AAEH, VObfus eller Changeup, er at installere andre skadelige programmer. Det betegnes som en polymorf downloader, fordi det løbende skifter udseende - der er registreret over fem millioner unikke varianter," lyder det fra DK Cert. 

På Threatpost kan man videre læse, at Beebone har været dygtig til at undvige både antivirus-programmerne og internetselskabernes sikkerhed, netop fordi det hele tiden ændrer karakter.

Med den gennemførte aktion har man fået registreret og beslaglagt de domænenavne, der er anvendt af botnettet til kommunikation, og dermed er Beebone - i hvert fald lige nu - skudt i sænk. 

"Alle domænerne, der blev brugt til kommunikation af botnettet, blev beslaglagt, og trafikken fra ofrene til ‘command and control-servere' blev omdirigeret," lyder det på Threatpost.

Læs også:

Så er den gal igen: Ny ransomware på spil i Danmark

Er du med i et botnet? Gå på zombiejagt på din pc

Stor-aktion hamrer tyk pæl i hjertet på frygtet botnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere