Artikel top billede

(Foto: Dell Photo Studio)

Sværere at installlere Linux selv: Dell klar med særlige Ubuntu-udgaver af splinterny top-pc

Det er blevet sværere at installere Linux på Windows-computere. Nu lancerer Dell en særlig Linux--version af selskabets roste top-pc, XPS 13.

Det har gennem årene været begrænset med antallet af pc-modeller, som forbrugerne kunne købe med et præinstalleret Linux-styresystem.

Linux har dermed i store træk været forbeholdt it-interesserede, der har været i stand til - og har haft interesse i - selv at installere open source-systemet.

Men det skal være slut med det nu, lyder det fra pc-giganten Dell, som har besluttet at levere den roste top-bærbare XPS 13 i en udgave udstyret med Ubuntu Linux.

Den Ubuntu-udstyrede pc får navnet XPS 13 Developer Edition.

Hardwaren er stor set den samme som i den Windows-version af XPS 13, som Dell sendte på gaden for et par måneder siden og som Computerworld testede i marts.

Det kan du læse mere om her: Test: Dells nye XPS-model er som et glimt ind i fremtiden

Styresystemet er Ubuntu 14.04. Linux-versionen af maskinen bliver nogle hundrede kroner billigere end de sammenlignelige Windows-versioner.

Til gengæld vil der være anderledes måder at konfigurere Linux-maskinerne på.

Dell har tidligere været på banen med pc'er, som har været præinstalleret med Linux.

Den tidligere XPS 13-Linux-pc var for et par år siden nogle hundrede kroner dyrere end de tilsvarende Windows-versioner.

Siden dengang har det været ret stille på Linux-fronten fra Dell, men nu sker der altså ting og sager igen.

Med computeren følger også vejledninger til, hvordan man som bruger kan installere andre Linux-distributioner som Debian og Fedora, ligesom selskabet også har lanceret en Ubuntu-version af M3800-workstationen.

Sværere at installere Linux selv

Dells beslutning om at rykke ud ad Linux-vejen kan meget vel være, at Microsoft - som Dell ellers satser ret massivt på - med lanceringen af Windows 8 har gjort det sværere at installere Linux på Windows-computere, som fortsat dominerer markedet for styresystemer til pc'er næsten totalt.

Det er sket, fordi Microsoft med indførelsen af Windows 8 er skiftet til det såkaldte UEFI Secure Boot, som forhindrer styresystemer i at boote medmindre de er blevet åbnet med en særlig nøgle, der skal loades direkte ind i UEFI. Og det kan ikke lade sig gøre med alle Linux-distributioner.

Det er i Windows 8 stadig muligt at slå det ellers default-aktiverede UEFI Secure Boot fra i Windows 8, men det kan meget vel være, at den mulighed forsvinder delvist med det kommende Windows 10.

Dell kan imidlertid fortsat se et marked for Linux-maskiner, som altså ellers historisk har været Windows-maskiner, som er blevet omkalfatret.

Linux har som pc-styresystem en meget lille markedsandel, der ikke har udviklet sig synderligt i de seneste mange år.

Til gengæld buldrer open source-styresystemet afsted, når det gælder udbredelse på server-området.

Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Læs også:

Her er de nye og vildeste bærbare computere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere