Artikel top billede

Vil du videre med digitalisering? Så del din it-afdeling i to

Vil du have mest gavn af it i forretningsudviklingen, så skal du dele din it-afdeling i to. En til drift og en til værdibaseret tænkning. Læs her hvorfor.

Computerworld Summit 2015: I 25 år har danske virksomheder arbejdet med digitalisering på fundamentet af et ERP-system, men i dag understøtter denne arbejdsform ikke forretningens udvikling på en hensigtsmæssig måde.

"Vi er rigtig gode til det og det er både godt og skidt," fortæller Søren B. Sørensen, der er partner i konsulenthuset Devoteam, på Computerworlds Summit 2015-konference. 

"Det betyder nemlig, at mange virksomheder har svært ved at omstille sig fra ERP-tankegangen til nutidens digitalisering af produkter, services og produktionsapparat."

For at få hul på den byld foreslår han, at man deler sin it-afdeling op i to enheder. En med fokus på driften og en med fokus på værdierne og innovationen.

"Det kræver simpelthen nye kompetencer for at få hul på forretningsværdierne. Når man først er kommet i gang, kan man så igen samle trådene i it-afdelingen," fortæller han.

Han mener, at ERP-løsningerne er meget fast forankret i supply chain-tankegangen, hvor det handler om sammenhængende processer, drift og effektivitet i et statisk miljø.

"I dag er det mindst lige så vigtigt at se på kunder, udvikling og brugervenlighed, det er ERP-tankegangen ikke så velegnet til."

Derfor skal posen altså rystes i it.

"Udfordringen er for det første at komme i gang og siden hen at kombinere de to via it. Det kræver en kulturændring og nye personer med nye egenskaber, derfor er mit foreslog altså, at man deler afdelingen op i en periode."

Ikke delt for altid

ERP-tankegangen handler om, at brugerne kommer til it med et behov, som så løses.

Det mønster skal brydes, så forretningstankegangen udvikles. Der skal implementeres nye arbejdsformer, hvor innovation er drivkraften.

"Min erfaring er, at det kræver nye folk i organisationen," siger Søren B. Sørensen.

"Folk, der kan bringe løsningerne tættere på brugerne i form af mobility og automatisering af processer."

Hvis man ikke tager forretningen alvorligt nok, så bryder den ud i egne løsninger.

"Vi ser ofte, at der opstår skygge-it, hvor forretningen finder sine egne løsninger. Det giver dårligere effektivitet og manglende sikkerhed."

Hvis du vil videre, skal du ikke lave om på ERP-tankegangen, men udvide med forretningserfaring, lyder hans analyse til de 500 deltagere på Computerworld Summit 2015.

Det nytter vel ikke noget, at der er to it-afdelinger, der ikke er sammenhængende?

"Nej, men for at komme i gang med at udvikle forretningen, så er det en metode til at opnå resultater. Så kan man sidenhen lægge de to enheder sammen igen. Elementer som arkitektur og sikkerhed skal selvfølgelig også være på plads."

Læs også:
Gode råd til forretningen: Det er kaos, der får din virksomhed til at overleve

Så er Computerworld Summit 2015 i gang: Skarpt fokus på de vigtigste it-trends




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere