Artikel top billede

(Foto: PC World)

Afsløring: Så let kan hackere gætte svaret på dit sikkerhedsspørgsmål

Du tager fejl, hvis du tror, at dine onlinekonti er sikret, hvis blot du opretter et sikkerhedsspørgsmål, som kun du kender svaret på. For det er ganske let at gætte, hvad din livret er.

Hvis du er en hyppig bruger af onlinetjenester, har du sikkert ganske ofte mødt de sikkerhedsspørgsmål, som tjenesterne beder dig besvare, for at du på et senere tidspunkt kan identificere dig selv med andet og mere end adgangskoden.

Det kan eksempelvis være et spørgsmål om, hvad dit første kæledyr hed, eller hvad din livret er?

Men den slags sikkerhedsspørgsmål og -svar kan meget være falsk tryghed.

Det skriver to af Googes sikkerhedsfolk, Elie Bursztein og Ilan Caron i et blogindlæg.

Google-folkene forklarer, at de har analyseret flere hundrede millioner af de spørgsmål og svar, der bruges til eksempelvis at gendanne Google-konti for at finde ud af, hvor let det vil være for en hacker at gætte svarene.

Undersøgelsen viser, at sikkerhedsspørgsmålene "hverken er sikre eller pålidelige nok til at blive anvendt som en enkeltstående mekanisme til at gendanne konti."

"Det skyldes, at de lider af en grundlæggende sårbarhed: svarene er enten nogenlunde sikre eller lette at huske - men sjældent begge dele."

Læs også: Derfor kan din 'stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Problemet er, som Google skriver, at de svar, der er lettest at huske, også er de mindre sikre.

"Lette svar indeholder ofte almindelig kendte eller offentlig tilgængelige informationer eller er en del af et lille udvalg af mulige svar af kulturelle årsager (eksempelvis almindelige familienavne i nogle lande)."

Så let kan man gætte svarene

Google lister også nogle konkrete resultater fra undersøgelsen, og det er ganske underholdende læsning, fordi det i bund og grund viser, hvor ens vi mennesker tænker og lever.

Eksempelvis vil en hacker med blot et enkelt gæt have 19,7 procents chance for at gætte de engelsk-talende brugeres svar på spørgsmålet: "Hvad er din livret?"

Svaret er i øvrigt pizza, kan Google oplyse.

Med 10 gæt vil en hacker have 24 procent chance for at gætte, hvad arabisk-talende brugeres første lærer hed, og 21 procents chance for at gætte, hvad din fars mellemnavn er, hvis du er fra et spansk-talende land.

Og er man fra Sydkorea, har hackeren med 10 gæt 39 procents chance for at gætte svaret på hvor man er født, og 43 procents chance for at gætte ens livret.

Sms-koder kan være vejen frem

Google-folkene kan også berette, at det ofte er en dårlig idé at vælge falske svar på spørgsmålene, fordi vores relativt ringe kreativitet på det område betyder, at man så vælger et svar, der faktisk er endnu lettere at gætte for hackerne.

Løsningen burde så være, at man bare vælger et sværere spørgsmål - eksempelvis hvor din mor gik i skole? 

Problemet er bare, at 40 procent af de engelsk-talende deltagere i undersøgelsen faktisk ikke kan huske deres svar, når de rent faktisk skal bruge det. 

"Spørgsmål har længe været et grundlæggende element i autentificering og gendannelse af onlinekonti, men med udgangspunkt i disse resultater er det vigtigt for brugere og webside-ejere at tænke sig om en ekstra gang," skriver Google.

Google er selv et af de efterhånden mange selskaber, der er begyndt at inddrage mobiltelefonen til at sikre, at det er den ægte bruger, der forsøger at logge sig ind.

Eksempelvis kan man modtage en sms med en engangsadgangskode, hver gang der skal logges ind på en Google-tjeneste fra en ny maskine.

Det er med til at hindre, at hackere et sted ude i verden kan komme ind på dine konti.

Læs også:

Derfor kan din ‘stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor er dine web-adgangskoder alt for ringe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere