Artikel top billede

Så er det afgjort: Ask Toolbar stemplet som ubrugelig malware

Ask Toolbar er internettets svar på et forkølelsessår: Det er svært irriterende, og har du først fået det, så er det hammersvært at komme af med igen. Og nu er selv Microsoft kommet til den konklusion.

Der findes Sauron fra Ringenes Herre, Darth Sidious fra Star Wars og så er der Ask Toolbar fra Ask: Tre af de ondeste eksistenser i denne verden.

Heldigvis er de to første fiktive. Men den sidste har forpestet livet for millioner og atter millioner af computerbrugere verden over.

En større introduktion af Ask Toolbar behøves næppe.

Har du ageret it-support for din mor, tante, søster, onkel eller andre, som typisk ikke tjekker alle flueben ved installationer, så har du oplevet, at Internet Explorer har været inficeret af Ask Toolbar.

Typisk i forbindelse med installation eller opdatering af Java-plugin til browseren, oftest i forbindelse med NemID. 

Og vi mener inficeret.

For det kan være umådeligt svært at fjerne ikke blot Ask Toolbar, men også at fjerne Ask-søgemaskinen efterfølgende, da den enten selv går tilbage til Ask eller på anden vis forhindrer dig i at gå tilbage til Google. Et sandt helvede.

Selv Wikipedia kalder Ask Toolbar en plage.

Og nu - endelig - gør Microsoft det samme. I hvert fald klassificerer Windows nu Ask Toolbar som "uønsket software."

Det er pænt juridisk sprog for "elendigt nyttesløst spild af bytes som skal dø".

Som en dørmand

Det betyder helt konkret, at Microsofts sikkerhedsprogram,  Windows Defender, nu kan opdage, hvis et program "blokerer for at ændre søgemaskinen i en browser," hvilket er en kategori, hvor Ask absolut er blandt.

Ask Toolbar er derfor nu "en høj trussel mod din PC" ifølge Microsofts Malware Center.  

Sneg sig ind med Java og NemID

Ask Toolbar har blandt andet fået sin store udbredelse igennem Oracles Java, hvor Ask Toolbar følger med som en tilknyttet download.

"We recommend installing the FREE Browser Add-on from Ask" - står der, når du installerer Java fra Oracle. Og så er der allerede hakket af i feltet for dig.

Og når du går videre med installationen så kommer der både en toolbar og din browsers søgemaskine bliver erstattet med Ask.com - en søgemaskine som får den tvivlsomme ære at være ringere end den danske udgave af Bing. 

Brugeren får kort sagt intet ud af at skifte og det gør Ask-installationen til et af de mest udbredte, ondsindede og oversete flueben nogensinde.

Men det er slut. Windows Defender går nu aktivt ind og stopper Ask Toolbar, hvis den opdages i systemet, og kan selv fjerne programmet, skulle du ønske det.

Læs også: Sikkerhedsekspertens råd: Du kan godt dræbe Java derhjemme




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere