Artikel top billede

Pas på: Mere end 250 danske websider spreder ransomware

Forklaringen på den sidste tid mange ransomware-angreb er fundet. Massevis af danske websider er inficeret og spreder derfor ransomware, når en bruger besøger siden.

Mange danske kommuner og virksomheder er i de senere måneder blevet ramt af ransomware.

Seneste eksempel er Faaborg-Midtfyn Kommune. Den historie kan du læse her: Endnu en dansk kommune ramt af ransomware: Sådan løste vi problemet

Der er blevet gættet på, hvordan ofrene er blevet inficeret, og nu ser det ud til, at svaret er fundet.

"Vi har analyseret en hel stribe eksempler af Cryptowall3, og det ser i alle tilfælde ens ud. Ransomware kommer fra inficerede websider, hvilket forklarer de mange danske tilfælde af ransomware," siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Der er tale om regulære drive by-angreb, hvor det typisk er Flash-afspilleren, der bliver misbrugt."

CSIS har analyseret sagerne, og der tegner sig et tydeligt mønster:

"Alene i Danmark er flere end 250 websider blevet systematisk kompromitteret, og it-kriminelle har brugt denne lejlighed til at indsætte et ondsindet script - teknisk set en IFRAME - flere centrale steder på siden," fortæller han til Computerworld.

Det script flytter brugeren til et nyt websted indeholdende et exploit kit, der hedder AnglerEK.

Et exploit kit kan it-kriminelle bruge til at sætte malware-fælder op på hjemmesider, der er kompromitteret.

"Det er leveringsmetoden, som ransomware anvender til at finde vej ned på din maskine."

Eksempler på ramte danske domæner er: kunde.statoil, slankeklubben, matchbiler, danskemarketing og danskenetspil.

De ramte sider er informeret.

Flash og Java baner vejen

AnglerEK udnytter sårbarheder i eksempelvis Flash, Reader/Acrobat og JavaJRE. Hvis computeren ikke er opdateret og derved sårbar vil den blive tvangsfodret med Cryptowall3.

"Vores analyse afslører, at de mange kompromitterede websider kører CMS software, som ikke er behørigt opdateret. Derved er det lykkedes at lave masse kompromitteringer og indlejre det ondsindede script på de mange websider," forklarer Peter Kruse.

Det er de store CMS'er som Wordpress, Joomla og Drupal, der ikke er blevet opdateret og derved har gjort sig selv til smittebærer for malware, der rammer de personer, som besøger siden.

"Antivirus detektion for AnglerEK er generelt lav, men ved at opdatere sin maskine og eventuelt lukke for Flash og Java, så er man uden for farezonen."

Virksomheder, som ikke gør professionelt brug af Flash Player, kan også overveje at afinstallere/deaktivere dette plugin.

Læs også:
Ransomware spøger stadig: Arbejdsskadestyrelsen lukker it-systemerne ned igen-igen

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne

Dansk kommune hacket: Filer er blevet låst - og der kræves løsesum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere