Artikel top billede

Det koster afskaffelsen af roaming-takster Danmarks største teleselskab

TDC kommer til at kunne mærke afskaffelsen af roaming-taksterne i EU. Se her, hvor meget indtjening TDC står til at miste.

Teleselskaberne har i årevis tjent gode penge på roaming-takster, der var en hel del højere end de reelle omkostninger, når telekunderne anvendte mobilen i udlandet.

EU har dog ad flere omgange sikret, at der var et loft over roaming-taksterne i vores del af verden, og lige op til sommerferien kom så det endelige dødsstød til roamingtakster i EU:

Fra den 15. juni 2017 vil forbrugerne i EU komme til at betale den samme pris for opkald, beskeder og mobildata, uanset hvor de rejser i EU.

"Om du ringer til en ven, når du er hjemme eller i et andet EU-land, vil ikke gøre nogen forskel for din regning," lød det fra EU.

Læs også: Så er det slut med roaming-taksterne: Nu sætter EU en stopper for festen

Computerworld har spurgt Danmarks største teleselskab, TDC, hvad det koster på indtjeningen, at roaming-taksterne er skrumpet ind og nu snart forsvinder helt i EU?

TDC oplyser, at selskabet i de senere år har haft årlige tab på 50-150 millioner kroner direkte som følge af roaming-reguleringen.

TDC forklarer samtidig, at selskabet har EU-roaming-indtægter i størrelsesordenen 200-300 millioner kroner om året - og at den indtjening vil falde væk, når roaming-taksterne bliver helt helt afskaffet.

Den økonomiske konseksvens vil dog også afhænge af, hvordan 'roam-like-home' vil påvirke de aftaler, TDC har med operatørerne i de andre lande, oplyser selskabet.

"En glidende overgang"

Uanset hvad det endelige indtjeningstab ender med at løbe op i, er det ikke dog ikke et beløb, TDC-topchef Carsten Dilling har tænkt sig at dvæle ved ret længe.

"Det sker jo trinvist igennem en årrække, så det er absolut kontrollabelt for os efterhånden," siger han til Computerworld i forbindelse med TDC's netop offentliggjorte halvårsregnskab.

Læs også: TDC-topchef Carsten Dilling: Sådan stoppede vi mobilkundernes frafald

"Der sker jo også det, at pris-planerne begynder at forberede sig på det. Effekten af roaming-like-home vil være en glidende overgang. De regulatoriske steps er mere nogle milepæle bagved," siger han om den situation, at de danske teleselskaber allerede i dag kappes om at kapre og fastholde kunderne med forskellige tilbud om brug af smartphonen i udlandet.

Rammer selskaberne forskelligt

Her i Danmark er teleselskaberne nemlig allerede begyndt at forberede sig på, at roaming-indtjeningen i EU vil forsvinde inden længe.

Det seneste år har budt på en stribe slagtilbud fra de danske teleselskaber, hvor fokus har været på at fjerne roaming-afgifterne på tale og sms i vores del af verden.

Det kan du læse mere om her: Danske teleselskaber klar med nye slagtilbud: Hård kamp om erhvervskunderne.

Det seneste slag i den danske telekrig er, at teleselskaberne nu også begynder at konkurrere på fri data i udlandet.

Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank, hvor han blandt andet følger TDC-aktien, har tidligere forklaret, at det er ret forskelligt, hvordan de nye roaming-regler rammer de danske teleselskaber.

"Et selskab som 3 har allerede åbnet op for fri roaming på data, så de er kommet det lidt i forkøbet og har derfor heller ikke så meget at tabe på det, mens der hos TDC i dag er en indtægtskilde fra roaming," sagde han blandt andet.

Morten Imsgard forklarede også, at telebranchen på grund af de forskellige indgreb fra EU's side løbende har været tvunget til at tilpasse sig - og dermed gradvist har givet afkald roaming-indtjening.

"Der har ikke været noget som helst fornuftigt link mellem omkostningerne ved at håndtere de her opkald og så den indtjening, man havde på det. Så de er blevet presset over tid - og nu fjerner man det så endeligt."

Her skal du stadig passe på

Selvom roaming-taksterne nu er på vej til at forsvinde i EU, skal man dog som forbruger stadig være meget opmærksom på, hvordan man bruger smartphonen andre steder i verden end i EU, eksempelvis i Thailand eller USA.

Her er der nemlig stadig en betydelig risiko for store roaming-regninger, særligt hvis man anvender data-roaming.

Læs mere om det problem her.

Læs også:

Så er det slut med roaming-taksterne: Nu sætter EU en stopper for festen

Farvel til roaming-regninger i EU: Men det rigtige problem ligger et helt andet sted

TDC-topchef Carsten Dilling: Sådan stoppede vi mobilkundernes frafald

Roaming-dødsstødet fra EU: Sådan rammer det de danske teleselskaber

Nu begynder det næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Snart helt slut med roamingtakster på tale og sms for danskerne: Her er det seneste slagtilbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere