Artikel top billede

Denne motorcykel-robot skal give verdens hurtigste racer-kører baghjul

Yamaha er langt med at bygge en intelligent motorcykel-robot, der skal kunne lære af sine egne erfaringer via machine learning. Målet er klart: At kunne give verdens hurtigste motorcykel-kører, Yamahas egen Valentino Rossi, baghjul inden for få år.

Den store motorcykel-producent Yamaha er langt fremme i udviklingen af en robot, der over tid skal blive så dygtigt til at balancere og styre en motorcykel i meget høj fart, at den kan slå alle de bedste racer-kørere i verden.

Yamaha kalder robotten for 'Motobot.'

Et kerneelement i robotten er 'machine learning' - altså automatisk opsamling af erfaringer, som robotten automatisk anvender til at forbedre sine køre-skills.

Det er det erklærede mål, at 'Motobot' via machine learning over tid skal kunne køre fra Yamahas egen motorcykel-topkører, italieneren Valentino Rossi, der med ni verdensmesterkskaber i road racing er blandt de bedste racerkørere på motorcykel nogensinde.

Der er dog et stykke vej endnu til 'Motobot' kommer på omgangshøjde med den lynhurtige italiener.

Sigter efter 100 km/t i første omgang

I år er målet således at få Motobot til at kunne styre en racermotorcykel sikkert gennem sving, manøvrere gennem en slalombane samt håndtere motorcyklen med en hastighed på 100 kilometer i timen.

Til sammenligning kører de hurtigste road racing-kørere op mod 350 kilometer i timen på langsiden, mens de hurtigste sving bliver taget med over 200 kilometer i timen.

Yamahas ingeniører sigter efter at have fundet ud af, hvad det kræver, at få Motobot til at tæve Valentino Rossi allerede i 2017, hvor det er målet, at Motobot skal kunne klare hastigheder på 200 kilometer i timen.

Håndtering af en motorcykel er meget mere krævende for en robot end håndtering af en bil, da skiftende tyngdepunkter og balance-agilitet her er væsentlige elementer.

Det gælder for al automatisk styring af køretøjer, at høje hastigheder er meget krævende. Der findes således i dag mange eksempler på velfungerende, selvkørende, langsomme køretøjer (som eksempelvis traktorer), mens det kniber mere, når det gælder køretøjer med høj hastighed.

Motobot bliver udviklet til automatisk at kunne dosere henholdsvis styring, gas, forbremse, bagbremse, kobling og gear-pedal på motorcyklen.

Robotten vil via GPS og en række forskellige sensorer i realtid beregne den bedste kurve i givne sving ud fra motorcyklens ydelsesmæssige grænser, som den løbende vil arbejde på at udfordre og forbedre.

Ifølge Yamaha vil Motobot også kunne styre snescootere og vandscootere.

Du kan se video med Motobot her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere