Foto: DIKU.

I fodsporene på it-Danmarks grundlægger: Her er Peter Naurs tre mesterværker

Peter Naur var manden, der formede det it-Danmark vi kender i dag. Her er hans tre mest markante bedrifter fra en livslang EDB-karriere.

3. januar 2016 døde Peter Naur på Herlev Hospital efter kort tids sygdom.

Læs mere her: Den verdensberømte it-dansker Peter Naur er død

Peter Naur efterlader sig en stribe markante fodspor på den vej, han som den første er gået ud af for at bygge det it-Danmark, som vi kender i dag.

Tre af de største bedrifter, der hviler på skuldrene af Peter Naur, er således meget markante skillelinjer i digitaliseringens tegn:

Opbygning af Regnecentralen
De første danske EDB-skridt blev trådt på kontorgangene i Regnecentralen, der var det første danske it-firma. Det blev stiftet i 1955 med støtte fra Marshallplanen på 900.000 kroner.

Efter et ophold på det engelske universitet Cambridge, hvor Peter Naur arbejdede med Electronic Delay Storage Automatic Calculator (EDSAC), der var den første elektroniske computer med mulighed for lagring af programmer, blev han ansat som en del af det team, der skulle gøre Danmark til et it-land.

Det var blandt andet den indsigt i programmering, han havde med fra Cambridge, der skulle drive projektet frem. Virksomheden prægede da også både dansk og international it-udvikling og bidrog væsentligt til programmeludvikling.

Peter Naur har selv beskrevet Regnecentralen som et enestående sted, med et enormt kreativt miljø, med Niels Ivar Bech som direktør og motivator.

Læs Computerworlds store interview: På besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

De entreprenante ansatte havde allerede fra starten af DASK-tiden en mission om at udvikle et fælles programmerings-sprog, som Peter Naur kom til at stå i spidsen for, og som mange år senere skulle indbringe ham it-verdenens fornemmeste pris, Turing-prisen.

DASK står i dag på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Revolution i programmering
I 1960 blev der nedsat en international komité, som skulle udfærdige et programmeringssprog, der kunne bruges på alle computere, således at programmeringssprog ikke længere var en fabrikskomponent integreret i computeres hardware.

Der skulle udarbejdes en rapport, og det blev Peter Naur, der blev sat i spidsen for det arbejde, der endte med programmeringssproget ALGOrithmic Language 1960 eller bare Algol 60.

Et sprog, der satte nye standarder og siden gav anledning til andre sprog som eksempelvis Pascal.

Programmeringssprog er kendetegnet ved en veldefineret syntaks, og det blev for første gang muligt at formalisere programmeringssprog.

Arbejdet førte til en massiv erkendelse og i 2005 den største hædersbevisning, der uddeles i datalogiens verden, i form af Turing-prisen.

Argumentet for at tildele prisen til Peter Naur var, at han havde skabt "fundamental contributions to programming language design and the definition of Algol 60, to compiler design, and to the art and practice of computer programming."

Da DIKU fejrede 40 års jubilæum i 2010 var Peter Naur inviteret på talerstolen med en historisk- og teknisk introduktion til Gier/Algol.

Etablering af DIKU
Den tredje hjørnesten i hans livslange arbejde for it-branchen var etableringen af Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), der blev etableret i 1970 som en udløber af Institut for Matematiske Fag.

I 1969 tilbød Københavns Universitet ham således Danmarks første professorat i datalogi. Det var en stilling, som han beholdt frem til 1998, hvor han trådte tilbage for at blive professor emeritus.

Selv har han kaldt sig for "en håbløs institutleder", men instituttet fik dog en flyvende start med kraftig vækst i såvel antal studerende som ansatte.

Siden har det haft sine op- og nedture, men dets eksistensberettigelse i dag taler for sig selv med omkring 800 studerende og 80 ansatte og en stadigt stigende efterspørgsel på dygtige dataloger i samfundet.

Peter Naur har i øvrigt bibeholdt en kontorplads på DIKU, som han flittigt har frekventeret frem til sin død den 3. januar 2016.

Kendte du Peter Naur? Giv dit besyv med om dit bedste møde med ham i debatfeltet herunder.

Læs også:
Den verdensberømte it-dansker Peter Naur er død

På besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken


Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Hvem er Nordens sejeste programmør?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Jens Højgaard skrev negativ anmeldelse på Trustpilot - nu er han blevet sagsøgt for 11.419 kroner
En negativ anmeldelse på Trustpilot om et inkassofirma har indtil videre kostet den selvstændige hvidevare-reparatør Jens Høgni Højgaard flere tusinde kroner og en tur i retten. Forklaringen er, at inkassofirmaet har forbudt kunder at udtale sig negativt i offentlighed om selskabet.
CIO
Lille it-virksomhed med 18 ansatte: "Sådan vinder vi de offentlige udbudsopgaver"
Hvis man er lille og vågen, kan man sagtens hugge de udbudsopgaver, der tidligere gik til de store firmaer. På et enkelt år er der næsten sket en fordobling i antallet af virksomheder under 20 personer, som vinder udbudsopgaver. Her kan du møde en af dem.
Comon
Så nemt installerer du en "ren" Windows 10 uden crapware
De fleste nye computere kommer med præ-installerede programmer, der kan gøre din computer langsom. Læs her, hvordan du let installerer Windows 10 uden crapware.
Channelworld
Overblik: Det ved vi efter første retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag
Den første sag om bestikkelse af offentlige ansatte kører i disse dage, hvor offentlige ansatte anklages for at have modtaget bestikkelse fra it-giganten Atea.
White paper
Sådan får du et bæredygtigt support- og vedligeholdelsessetup
Hvorfor investere i support og vedligeholdelse af din Microsoft Dynamics platform? I dette white paper får du svaret.