Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Foto: S.Jastrzebski.

Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Dårligere kvalitet i undervisningen og mindre opmærksomhed på datalogistudiet er nogle af kritikpunkterne mod et nyt forslag, der vil nedlægge datalogi som et selvstændigt institut.

I et nyt forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, vil man sammenlægge datalogi og matematik i et fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," fortæller John Renner Hansen, der er Dekan for Science, og han fortsætter:

"Vi har en klar og tydelig fornemmelse af, at det kræver en vis størrelse, før man kan opfylde de krav. Det er en af begrundelserne for at slå institutterne sammen."

Uddannelsen af fremtidens dataloger på Københavns Universitet kommer altså ikke længere til at foregå i et selvstændigt institut, hvis ledelsens plan bliver gennemført.

For tre år siden havde universitetet en lignende diskussion, men valgte ikke at gennemføre en sammenlægning.

Mange ulemper
På Datalogisk Institut, også kendt som DIKU, er man langt fra henrykte for den plan.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," siger Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Den holdning har han en solid opbakning til at fremføre fra sine kollegaer på DIKU.

Martin Zachariasen peger på flere problemer i en sammenlægning mellem institutterne, der har en faglig fællesmængde, men langt fra indeholder de samme studieområder.

Bekymringen går primært på den faglige del.

"Det er to fag, der på overfladen ligner hinanden, men de er ret forskellige. Matematik har en meget lang historie, mens datalogi er en ret ny disciplin i hastig udvikling," siger han.

Han peger på, at de forskellige udgangspunkter er et problem i en sammenlægning.

"Ligesom inden for mange andre fag indgår matematik som et vigtigt værktøjsfag på datalogi, men datalogi rummer mange andre ting, som kan betegnes som ingeniørfag. Det er eksempelvis programmering, konstruktion og design af software eller hele den måde it-systemer bygges på. Pensummæssigt fylder den del mere," siger institutlederen.

Hans bekymring går også på den status, som datalogi har.

Skadeligt
"Matematik er et veletableret fag, og datalogi vil hurtigt blive identificeret med matematik på et fælles institut. Det vil være skadeligt både for nye studerendes opfattelse af datalogi, men også i forhold til rekruttering af nye forskere og undervisere. Mange topforskere har en meget stærk identitet i forhold til deres fag," fortæller han.

Han peger ligeledes på, at erhvervslivet mangler folk med specialiserede it-kompetencer, og det drejer sig bestemt ikke kun om matematik-kompetencer.

"Der er en risiko for, at en sammenlægning vil betyde, at der fokuseres på grænselandet mellem datalogi og matematik, og mindre på de ikke-matematiske fag inden for datalogien. Det vil være en langsigtet konsekvens, som man skal tage med i overvejelserne," siger Martin Zachariasen til Computerworld.

Det skal give muskler
Dekanen på Science er naturligvis knap så skeptisk i forhold til en sammenlægning, og han afviser argumenterne fra DIKU.

Er DIKU's bekymring for at bliver løbet over ende af matematik, og eksempelvis ikke få forskermidler, helt uden grund?

"Ja. Det er forskerne, der tiltrækker penge, det er ikke instituttet. Forskningens kvalitet gør, at fonde vil støtte med midler. Det har ikke noget at gøre med, hvad navnet på et institut er. Vores erfaring er, at sammenlægninger faktisk giver flere midler," siger John Renner Hansen.

Så du ser det som et plus, at man gør institutterne større?

"Ja, ellers havde vi ikke foreslået det. Det er for at skabe et bedre og mere bæredygtigt miljø."

Vil fagligheden på datalogi komme under pres i en større organisation?

"Nej, det er de samme mennesker, der er ansat. Jeg mener, at der vil komme mere faglighed, på tværs af faggrænserne. Som forsker og underviser skal man række ud, og det giver forslaget en mulighed for, men de forskellige discipliner indenfor datalogi skal naturligvis være selvstændige."

Vil datalogi drukne i denne sammenlægning i forhold til den mere etablerede institutpartner?

"Nej, bestemt ikke. Kvaliteten afhænger af medarbejderne, og jeg ved, at datalogi har gode medarbejdere," siger John Renner Hansen.

Forslaget om sammenlægningen er i øjeblikket i drøftelse på universitetet.

Læs også:
Direktør: Nørden er fremtidens leder - gi' os nu flere af dem!

Så mange unge er optaget på de danske it-uddannelser

Her er Danmarks tre bedste programmører
Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.