Foto: S.Jastrzebski.

Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Dårligere kvalitet i undervisningen og mindre opmærksomhed på datalogistudiet er nogle af kritikpunkterne mod et nyt forslag, der vil nedlægge datalogi som et selvstændigt institut.

I et nyt forslag, der er fremført af ledelsen for Science, som er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, vil man sammenlægge datalogi og matematik i et fælles institut.

Det vil man gøre for at skabe en stærkere organisation, der kan tiltrække flere forskerpenge og samtidig kan udnytte stordriftsfordele i forbindelse med eksempelvis administration.

"Det er et forslag, og vi er i en drøftelsesfase. Men vi skal have nogle bæredygtige institutter, der er i stand til at tage nye initiativer, og som kan modstå opgang og nedgang i bevillinger," fortæller John Renner Hansen, der er Dekan for Science, og han fortsætter:

"Vi har en klar og tydelig fornemmelse af, at det kræver en vis størrelse, før man kan opfylde de krav. Det er en af begrundelserne for at slå institutterne sammen."

Uddannelsen af fremtidens dataloger på Københavns Universitet kommer altså ikke længere til at foregå i et selvstændigt institut, hvis ledelsens plan bliver gennemført.

For tre år siden havde universitetet en lignende diskussion, men valgte ikke at gennemføre en sammenlægning.

Mange ulemper
På Datalogisk Institut, også kendt som DIKU, er man langt fra henrykte for den plan.

"En sammenlægning mellem datalogi og matematik vil få konsekvenser for kvaliteten af vores undervisere, de studerendes faglige viden og ikke mindst for fagets identitet. Forslaget om sammenlægning er derfor meget bekymrende," siger Martin Zachariasen, der er institutleder og professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Den holdning har han en solid opbakning til at fremføre fra sine kollegaer på DIKU.

Martin Zachariasen peger på flere problemer i en sammenlægning mellem institutterne, der har en faglig fællesmængde, men langt fra indeholder de samme studieområder.

Bekymringen går primært på den faglige del.

"Det er to fag, der på overfladen ligner hinanden, men de er ret forskellige. Matematik har en meget lang historie, mens datalogi er en ret ny disciplin i hastig udvikling," siger han.

Han peger på, at de forskellige udgangspunkter er et problem i en sammenlægning.

"Ligesom inden for mange andre fag indgår matematik som et vigtigt værktøjsfag på datalogi, men datalogi rummer mange andre ting, som kan betegnes som ingeniørfag. Det er eksempelvis programmering, konstruktion og design af software eller hele den måde it-systemer bygges på. Pensummæssigt fylder den del mere," siger institutlederen.

Hans bekymring går også på den status, som datalogi har.

Skadeligt
"Matematik er et veletableret fag, og datalogi vil hurtigt blive identificeret med matematik på et fælles institut. Det vil være skadeligt både for nye studerendes opfattelse af datalogi, men også i forhold til rekruttering af nye forskere og undervisere. Mange topforskere har en meget stærk identitet i forhold til deres fag," fortæller han.

Han peger ligeledes på, at erhvervslivet mangler folk med specialiserede it-kompetencer, og det drejer sig bestemt ikke kun om matematik-kompetencer.

"Der er en risiko for, at en sammenlægning vil betyde, at der fokuseres på grænselandet mellem datalogi og matematik, og mindre på de ikke-matematiske fag inden for datalogien. Det vil være en langsigtet konsekvens, som man skal tage med i overvejelserne," siger Martin Zachariasen til Computerworld.

Det skal give muskler
Dekanen på Science er naturligvis knap så skeptisk i forhold til en sammenlægning, og han afviser argumenterne fra DIKU.

Er DIKU's bekymring for at bliver løbet over ende af matematik, og eksempelvis ikke få forskermidler, helt uden grund?

"Ja. Det er forskerne, der tiltrækker penge, det er ikke instituttet. Forskningens kvalitet gør, at fonde vil støtte med midler. Det har ikke noget at gøre med, hvad navnet på et institut er. Vores erfaring er, at sammenlægninger faktisk giver flere midler," siger John Renner Hansen.

Så du ser det som et plus, at man gør institutterne større?

"Ja, ellers havde vi ikke foreslået det. Det er for at skabe et bedre og mere bæredygtigt miljø."

Vil fagligheden på datalogi komme under pres i en større organisation?

"Nej, det er de samme mennesker, der er ansat. Jeg mener, at der vil komme mere faglighed, på tværs af faggrænserne. Som forsker og underviser skal man række ud, og det giver forslaget en mulighed for, men de forskellige discipliner indenfor datalogi skal naturligvis være selvstændige."

Vil datalogi drukne i denne sammenlægning i forhold til den mere etablerede institutpartner?

"Nej, bestemt ikke. Kvaliteten afhænger af medarbejderne, og jeg ved, at datalogi har gode medarbejdere," siger John Renner Hansen.

Forslaget om sammenlægningen er i øjeblikket i drøftelse på universitetet.

Læs også:
Direktør: Nørden er fremtidens leder - gi' os nu flere af dem!

Så mange unge er optaget på de danske it-uddannelser

Her er Danmarks tre bedste programmører
Premium
Sådan vil tech-ambassadøren få it-giganterne i tale: "Jeg er super optimistisk, og det er jeg af to årsager"
Interview: Som Danmarks nye tech-ambassadør skal Anne Marie Engtoft Larsen sætte tech-giganterne i stævne og udtrykke bekymring på danskernes vegne. Det er ikke en nem opgave, men den nye ambassadør ser især to grunde til, at de magtfulde Silicon Valley-virksomheder er villige til at lytte.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.