Er Anders Hejlsberg, som står bag C#, Delphi, J++ og Turbo Pascal, Nordens skarpeste programmør?

Hvem er Nordens sejeste programmør?

Norden er storleverandør af programmører, som har sat markante fingeraftryk på den digitale udvikling. Her kan du være med til at finde frem til den skarpeste it-hjerne i Norden.

De filminteresserede har Viggo Mortensen, musikindustrien byder på Kim Larsen og hos madelskerne hedder han Claus Meier.

Men hvem er egentlig it-branchens supermænd og kode-nørdens ikoner?

Hvilken plakat hænger på væggen hos de computerinteresserede teenagere rundt om i Norden?

Udbudet er stort, for de Nordiske lande byder på en massiv superliga af kloge hoveder, der har været dominerende i udviklingen af software.

Den person, der tiltrækker sig størst opmærksomhed er utvivlsomt finnen Linus Torvalds, hvis open source-filosofi og faderskab til Linux kendes langt uden for it-verdenen.

I en mere snæver kreds er personer som Anders Hejlsberg, som står bag C#, Delphi, J++ og Turbo Pascal eller Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard, der er ophavsmænd til objekt-orienteret programmering, de markante figurer.

Kode-feinschmeckerne af lidt ældre dato vil sikkert fælde en tåre over Jørn Jensen eller Søren Lauesen og Per Brinch-Hansens arbejde med GIER og tredjegenerationsdatamaten RC4000, der var Regnecentralens første computer med integrerede kredsløb, fra 1968.

For den lidt yngre generation kunne det være skaberen af JavaScript-motoren V8, Lars Bak, eller Janus Friis, som har stået i spidsen for kodningen af Kazaa og Skype, der klæbes op på væggen som det store idol.

Det vigtige ikon
Det er af stor betydning at have super-helte inden for alle fag.

Det skaber opmærksomhed og en samhørighed, der har betydning for hvordan faget placerer sig i samfundet, fortæller en ekspert i livsstil og kommunikation.

"Det er uhyre vigtigt for alle fag og brancher at have ikoner og helte," siger Henrik Byager.

"Sådanne personer udvikler faget og bringer det et nyt sted hen samtidig med, at de skaber opmærksomhed. Det giver et fundament for rekrutteringen til faget og åbner øjnene hos unge mennesker, der skal vælge studievej."

"Der er oftest enkeltpersoner eller oplevelser, der har betydning, når vi vælger vores fag, og i denne sammenhæng er ikonerne af stor betydning," siger han.

Ud over at være synlig i de faglige miljøer har hjerne-stjerner også en kreativ og udviklende effekt.

"Viden er ikke nok, der er også et krav om, at frontfigurerne forvalter denne viden på en måde, så den ikke kun kommer dem selv til gavn, men kommer ud til hele menigheden. Samtidig skal ikoner være forbundet med høj integritet og ubestikkelighed," lyder det fra Henrik Byager.

Kendetegnene for et ikon består af to ting, fortæller livsstils- og kommunikationseksperten.

"Det kræver faglighed ud over det sædvanlige, og så skal man samtidig være dygtig til at fortælle om sin viden. Det er af stor betydning for ikoner, at de er generøse kommunikator, så de kan stimulere den faglige debat," siger han.

Henrik Byager fremhæver desuden, at der kan være en kommerciel udvikling forbundet med ikoner, der kan bidrage med nye arbejdspladser, omsætning eller nye aktiviteter, man ellers ikke ville have fået.

Et skoleeksempel på en personlighed, der formår at opfylde disse krav er den finske Linux-skaber, Linus Torvalds.

Han har formået at skabe, diskutere og formidle sin viden og samtidig fremstå som frontfigur for frikode-bevægelsen i hele verden.

Dansk Nobel-pris i it
Nordens højstatus på it-fronten understreges af, at vi hele to gange er blevet hædret med officielle udmærkelser i den helt tunge klasse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Premium
Spareplan har udløst voldsomme protester: Her er regeringens forklaring på planlagte it-besparelser
Regeringens planer om at skære ned for blandt andet Datatilsynet, Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring skyldes blandt andet 'bevillings-udløb' og 'løbende tilpasninger,' lyder det i et skriftligt svar, som Finansministeriet har sendt til Computerworld - tre uger efter vi bad om en begrundelse.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.