Artikel top billede

Ny ransomware i omløb: Ransom32 bruger JavaScript til at kidnappe ofrenes data

JavaScript-baseret ransomware sendt ud via emails i juleferien. Se her, hvorfor Ransom32 er noget helt særligt.

En ny type JavaScript-baseret software til at afvikle ransomware-angreb er dukket op til cyber-havets overflade.

Sikkerhedsfirmaet Emsisoft skriver i et blogindlæg om ransomwaren Ransom32, der grundlæggende er at betegne som ransomware-as-a-service.

Selve signup-processen foregår via Tor-netværket, og pengene, de kriminelle håber at skaffe med deres ransomware, kan så sættes ind på en bitcoin-konto (her skal Ransom32-skaberne have et fee på 25 procent.)

Det mest interessante ved Ransom32 er dog, at malwaren er Javascipt-baseret, hvilket ikke menes at være set før, når det kommer til ransomware.  

Sådan rammer Ransom32

Ransom32 modtages som en WinRAR-pakke, der ser ud til at være Chrome-browseren, men i stedet er en NW.js-applikation med malwaren.

NW.js bruges til at skrive blandt andet JavaScript-apps.

Sikkerhedseksperten Fabian Wosar fra Emsisoft forklarer, at NW.js giver de kriminelle mulighed for langt mere kontrol og interaktion med selve operativsystemet, end hvis der kun var tala om JavaScript i browseren, og at NW.js gør det muligt at genbruge den samme JavaScript-kode på både Windows, Linux og MacOS X.

I første omgang ser det ud til, at Ransom32 kun retter sig mod Windows-platformen, men fordi JavaScript fungerer på tværs af platforme, vil ransomwaren også nemt kunne målrettes de andre platforme.

Softpedia har uddybende information om Ransom32, og her fortæller Fabian Wosar, at Ransom32 distribueres via email som en selvudpakkende WinRAR-fil.

Ransom32 vil kunne kryptere data på ofrenes maskiner, så de kriminelle efterfølgende kan kræve løsesum. 

Han undrer sig dog lidt over, at de it-kriminelle valgt at lancere angrebet i løbet af juleferien, hvor mange af de potentielle ofre formentlig slet ikke tjekkede indbakken.

Af samme grund tror han heller ikke, at vi har set den reelle effekt af angrebet med Ransom32 endnu.

Læs også:

Endnu en dansk kommune ramt af ransomware: Sådan løste vi problemet

Teknik er ikke nok mod ransomware-angreb: Her er fem veje til moden it-sikkerhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere