Artikel top billede

Rigspolitiets CSC-skandale griber om sig - flere offentlige instanser kan blive undersøgt af Rigsrevisionen

Statsrevisorerne skal se på Rigspolitiets manglende udbud af million-kontrakter. Flere offentlige CSC-kunders it-kontrakter kan ende foran Rigsrevisionen.

Sagen om Rigspolitiets brud på udbudsreglerne tiltrækker sig mange øjne på øverste niveau.

Folketingets retsudvalg stillede spørgsmål til justitsminister Søren Pind om sagen i december, og nu skal statsrevisorerne diskutere sagen.

Det kan ende med at Rigsrevisionen undersøger flere offentlige instanser med kontrakter med CSC.

Sagen kort

Sagen tog sin begyndelse, da Computerworld 1. december afslørede, at Rigspolitiet i årevis har fornyet en række millionkontrakter med CSC uden de lovpligtige udbudsrunder, som skal sikre den bedst mulige pris.

Siden 1996 har ingen andre virksomheder haft mulighed for at byde på opgaven.

Og det er ulovligt, mener flere eksperter.

Den vurdering har konstitueret direktør for Rigspolitiets Koncern IT, John Vestergaard dog ikke ønsket at forholde sig til.

Den modvillige minister

Justitsminister Søren Pind (V) ønskede heller ikke at forholde sig til sagen, da Computerworld henvendte sig i december.

Det er han siden blevet nødsaget til at gøre alligevel, da Alternativets retsordfører, Josephine Fock på baggrund af Computerworlds afsløringer i et skriftligt spørgsmål til justitsministeren beder ham om at forholde sig til sagen.

Det kan du læse mere om her: Sag om manglende it-udbud i Rigspolitiet lander på justitsminister Søren Pinds bord

Det lyder underligt

Statsrevisor for Det Konservative Folkeparti, Lars Barfoed mener ligesom Josephine Fock, at sagen er værd at se nærmere på.

"Jeg synes, at det lyder underligt, at det skulle forholde sig sådan, at Rigspolitiet ikke overholder udbudsreglerne. Derfor har jeg i første omgang spurgt Rigsrevisionen, om den kender til det, som Computerworld har beskrevet og bedt om at få Rigsrevisionens bemærkninger, så jeg kan drøfte dem med de andre statsrevisorer næste gang vi mødes," fortæller Lars Barfoed.

Der kan være et mønster

Men Rigspolitiets lovbrud er ikke en enlig svale.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan Skat ikke har haft en række kontrakter med CSC i udbud siden 1996. Forklaringen fra Skat er næsten ord til andet den samme som forklaringen fra Rigspolitiet.

Kontrakterne blev overtaget af CSC med opkøbet af det statslige it-selskab Datacentralen i 1996, systemerne er forældede, og der er ikke nok systemdokumentation fra CSC til, at man kan udarbejde udbudsmateriale.

Den systemdokumentation har Rigspolitiet og Skat først bedt om i henholdsvis 2014 og 2015. Næsten 20 år efter CSC overtog kontrakterne med opkøbet af Datacentralen.

Det kan du læse mere om her: Skat har brudt loven i 19 år: Har underskrevet million-kontrakter med CSC i årevis uden at sende ordrerne i udbud

Rigsrevisonen kan undersøge flere CSC-kunder

Noget tyder altså på, at der kan være tale om et generelt problem hos offentlige instanser, som har systemer, der blev driftet af Datacentralen.

Som udgangspunkt vil Lars Barfoed først til se nærmere på Rigspolitiet.

"Nu vil jeg høre Rigsrevisionens bemærkninger til den konkrete sag med Rigspolitiet. Hvis der er noget om sagen, skal den undersøges."

Men på baggrund af Computerworlds oplysninger om Skat, mener Lars Barfoed, at der kan være grundlag for en større undersøgelse.

"Hvis der er et generelt mønster om, at statslige institutioner ikke laver udbud på kontrakter fra den tid, er det værd at overveje at lave en tværgående undersøgelse."

Det vil i så tilfælde være Rigsrevisionen, der skal se nærmere på, om der er et mønster.

Statsrevisorerne mødes næste gang 27. januar, og Computerworld følger selvfølgelig op på sagen.

Læs også: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere