Sag om manglende it-udbud i Rigspolitiet lander på justitsminister Søren Pinds bord

Efter Computerworlds afsløringer om Rigspolitiets 19 år lange lovbrud lander sagen nu på justitsminister Søren Pinds (V) bord. Justitsministeren skal både se på udbudssjusk og Rigspolitiets manglende forklaring på, hvordan forløbet kan være lovligt.

Sagen om Rigspolitiets 19 år lange lovbrud skal nu forbi justitsminister Søren Pind (V).

Alternativets retsordfører Josephine Fock har på baggrund af Computerworlds afsløringer taget sagen op og stiller nu  skriftlige spørgsmål til justitsministeren.

Sagen indtil nu
Sagen tog sin begyndelse, da Computerworld 1. december afslørede, at Rigspolitiet i 19 år har fornyet en række millionkotrakter med CSC uden de lovpligtige udbudsrunder, som skal sikre den bedst mulige pris.

I næsten 20 år har ingen andre altså haft mulighed for at byde på opgaven. Og det er ulovligt, mener flere eksperter.

Det kan du læse mere om her: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven..

Men Rigspolitiet har ikke lyst til at tage stilling til den vurdering.

I et interview med Computerworld ville konstitueret direktør i Rigspolitiets Koncern IT, John Vestergaard, ikke forholde sig til lovligheden af forløbet.

"Vi forholder os ikke til, hvad andre siger om den sagen," lød det den gang i interviewet: Rigspolitiets it-chef under pres i udbudssag: Her er hans svar på 19 års lovbrud.

Men det kan John Vestergaard og resten af Rigspolitiet snart blive nødt til.

Tal med dem, der ikke vil tale
Computerworld har per mail bedt samtlige retsordførere og justitsministeren om at forholde sig til sagen.

I mailen redegjorde Computerworld for sagen og Rigspolitiets manglende vilje til at forholde sig til lovligheden af det 19 år lange forløb.

Justitsministeren lod en af justitsministeriets pressefolk sende følgende svar:

"Justitsministeren har ingen kommentarer til din historie. Vi henviser til Rigspolitiet, som vi kan forstå, at du allerede har talt med."

Men på trods af denne undvigelsesmanøvre skal justitsminister Søren Pind nu alligevel svare på spørgsmål om forløbet, efter at Alternativets retsordfører Josephine Fock har stillet et skriftligt spørgsmål om sagen:

Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren forholder sig til sagen om, at Rigspolitiet ifølge Computerworld i strid med udbudslovens regler har fornyet en række kontrakter om drift af it-systemer med CSC uden udbudsrunder siden 1996, jf. artiklen "Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år" fra 1. december 2015?

Herunder hvorvidt ministeren mener, at forløbet beskrevet i artiklen overholder gældende lov, og hvorvidt ministeren mener, at det er tilfredsstillende, at Rigspolitiet ikke har svaret på, hvordan det kan være lovligt at ignorere udbudsreglerne i 19 år?

Justitsminister Søren Pind har nu fire uger til at besvare spørgsmålet. Computerworld følger selvfølgelig op på sagen.


Få overblikket over sagen her: Overblik: CSC har fået forlænget store offentlige it-ordrer i 19 år uden lovpligtige udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.