Artikel top billede

Sag om manglende it-udbud i Rigspolitiet lander på justitsminister Søren Pinds bord

Efter Computerworlds afsløringer om Rigspolitiets 19 år lange lovbrud lander sagen nu på justitsminister Søren Pinds (V) bord. Justitsministeren skal både se på udbudssjusk og Rigspolitiets manglende forklaring på, hvordan forløbet kan være lovligt.

Sagen om Rigspolitiets 19 år lange lovbrud skal nu forbi justitsminister Søren Pind (V).

Alternativets retsordfører Josephine Fock har på baggrund af Computerworlds afsløringer taget sagen op og stiller nu  skriftlige spørgsmål til justitsministeren.

Sagen indtil nu

Sagen tog sin begyndelse, da Computerworld 1. december afslørede, at Rigspolitiet i 19 år har fornyet en række millionkotrakter med CSC uden de lovpligtige udbudsrunder, som skal sikre den bedst mulige pris.

I næsten 20 år har ingen andre altså haft mulighed for at byde på opgaven. Og det er ulovligt, mener flere eksperter.

Det kan du læse mere om her: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven..

Men Rigspolitiet har ikke lyst til at tage stilling til den vurdering.

I et interview med Computerworld ville konstitueret direktør i Rigspolitiets Koncern IT, John Vestergaard, ikke forholde sig til lovligheden af forløbet.

"Vi forholder os ikke til, hvad andre siger om den sagen," lød det den gang i interviewet: Rigspolitiets it-chef under pres i udbudssag: Her er hans svar på 19 års lovbrud.

Men det kan John Vestergaard og resten af Rigspolitiet snart blive nødt til.

Tal med dem, der ikke vil tale

Computerworld har per mail bedt samtlige retsordførere og justitsministeren om at forholde sig til sagen.

I mailen redegjorde Computerworld for sagen og Rigspolitiets manglende vilje til at forholde sig til lovligheden af det 19 år lange forløb.

Justitsministeren lod en af justitsministeriets pressefolk sende følgende svar:

"Justitsministeren har ingen kommentarer til din historie. Vi henviser til Rigspolitiet, som vi kan forstå, at du allerede har talt med."

Men på trods af denne undvigelsesmanøvre skal justitsminister Søren Pind nu alligevel svare på spørgsmål om forløbet, efter at Alternativets retsordfører Josephine Fock har stillet et skriftligt spørgsmål om sagen:

Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren forholder sig til sagen om, at Rigspolitiet ifølge Computerworld i strid med udbudslovens regler har fornyet en række kontrakter om drift af it-systemer med CSC uden udbudsrunder siden 1996, jf. artiklen "Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år" fra 1. december 2015?

Herunder hvorvidt ministeren mener, at forløbet beskrevet i artiklen overholder gældende lov, og hvorvidt ministeren mener, at det er tilfredsstillende, at Rigspolitiet ikke har svaret på, hvordan det kan være lovligt at ignorere udbudsreglerne i 19 år?

Justitsminister Søren Pind har nu fire uger til at besvare spørgsmålet. Computerworld følger selvfølgelig op på sagen.

Få overblikket over sagen her: Overblik: CSC har fået forlænget store offentlige it-ordrer i 19 år uden lovpligtige udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere