Artikel top billede

Googles robot-chef skifter til milliard-projekt hos Toyota: Skal udvikle kunstig intelligens i kæmpe-projekt

En af de centrale folk bag Googles selvkørende bil, James Kuffner, skifter til Toyota, der står klar med milliarder af kroner til udvikling af kunstig intelligens og en bil, der ikke kan køre galt.

De store spillere i bil-industrien er i fuld gang gang med at positionere sig, når det gælder udviklingen af selvkørende, automatiserede og digitaliserede biler, som alle forventer bliver blandt de store konkurrence-parametre for fremtidens bil-salg.

Det globale bil-salg er på flere billioner kroner om året, og bil-producenterne har mulighed for at investere enorme summer i de rette projekter og folk.

Det udnytter japanske Toyota nu med ansættelsen af den fremtrædende Google-mand James Kuffner, der hidtil har stået i spidsen for Googles robot-division.

James Kuffner var sammen med en lille håndfuld projektfolk desuden manden bag etableringen af projektet bag Googles selvkørende bil.

Kæmpe-projekt

Hos Toyota kommer han til at stå i spidsen for selskabets udviklings-afdeling i Silicon Valley, TRI (Toyota Research Institute), der opererer med budgetter i mange-milliarder kroners klassen.

"Vi er begyndt at se, at det i den næste fase af 'machine learning' bliver meget vigtigt, at man har adgang til store mængder data samt til at finde og løse 'corner cases' og arbejde med robuste systemer. Jeg mener, at Toyota her står i en god position med selskabets ressoucer og data," siger James Kuffner til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Toyota har i de seneste måneder ansat en hel stribe prominente eksperter i robot-teknologi, kunstig intelligens og lignende, som skal arbejde i TRI.

James Kuffner siger, at ikke mindst Toyotas eksorbitante budgetter på mange milliarder kroner til udvikling af kunstig intelligens og avancerede robot-systemer, der overbeviste ham om, at selskabet mener det alvorligt.

Du kan læse mere om Toyotas planer her: Toyota investerer milliarder i nyt teknologi-samarbejde: Her er it-visionen for fremtidens biler

Ambitionen er ifølge Toyota at overføre fundamental robot-forskning til konkrete produkter, som kan "bidrage overalt i samfundet," som det hedder.

Blandt planerne er udviklingen af biler, der på grund af avanceret kunstig intelligens, ikke kan køre galt, da den kunstige intelligens altid skal kunne beregne risiko og tage konsekvenserne heraf.

TRI vil desuden udvikle robotter, der eksempelvis kan hjælpe ældre med dagligdags udfordringer og lignende.

Fællesnævnerne for projekterne bliver udviklingen af systemer, der ifølge TRI vil kunne håndtere og reagere korrekt på det, som Toyota kalder for 'tilfældige og uforudsete komplekse situationer."

Der er fortsat lang vej, til målet er nået, og Toyata vil være i stand til at sende fuldt automatiske biler på gaden.

Nu kommer det svære

De første resultater har været meget nemme at nå, lyder det en anden af centrets ledere, Gill Pratt, til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

"De fleste af de resultater, som vi har opnået på området, har været enkle og nemme at nå at frem til. Nu skal vi til at finde metoder til at føre et køretøj under svære forhold. Det er den svære del, som TRI vil adressere," siger han.

James Kuffner, Gill Pratt, Toyota og en lang række af bil- og robotbranchens øvrige spidser befinder sig i disse dage på den store CES-messe i Las Vegas, som er blandt verdens allerstørste teknologimesser.

Hvor CES tidligere har fokuseret på forbrugerteknologi som telefoner, computere, fjernsyn, spilkonsoller og lignende, ligger fokus i år i høj grad på netop biler.

Det kan du læse mere om her: Verdens største teknologimesse på trapperne: Det kommer til at handle om biler i år

Læs også: Test: Tre dage i Toyotas brintbil - og alt, der kom ud af udstødningen, var 20 liter vand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere