Guide: Sådan gør du din telefon klar til at blive solgt - også selv om den er i stykker

Har du en gammel telefon i en skuffe et sted, er det måske tid til at give den videre eller sælge den, men hvordan gør man det bedst? Læs med her.

Annonce:
Annonce:
Hvis du har købt ny smartphone, kan du ofte sælge den gamle på nettet og tjene lidt penge på salget - også selv om telefonen måske er gået i stykker.

Men inden du sælger den på for eksempel dba eller forælrer den til et familiemedlem, er der lige en række ting, du først bør  gøre med din eks-telefon.

Vi giver dig her en række tips til, hvordan du bedst muligt sælger din telefon videre.

Det lyder lidt bagvendt at skulle kryptere sin telefon, inden at det hele skal slettes, men der ligger data på din telefon, som du ikke ønsker andre skal snage i.
Gør din telefon klar
Først og fremmest skal din telefon klargøres til at blive solgt, og vi begynder med at slette alle spor af dig.

Alle nyere smartphones er i dag udstyret med et værktøj, som går ind og nulstiller telefonen til fabrikationsindstillingerne og sletter alt indholdet.

Vælger du at gennemføre en nulstilning via telefonens egne indstillinger, kan billeder, mail, tekst og så videre i teorien stadig genskabes.

For et par år siden gennemførte sikkerhedsfirmaet Avast en test af 20 indkøbte, brugte smartphones fra Ebay. Her kunne firmaet genskabe billeder og personlige data på trods af, at telefonerne var nulstillede efter bogen.

Der skal dog specialiseret udstyr og teknisk viden til, og de fleste skal ikke frygte den slags.  

"For rigtig mange vil det være nok at udføre en fabriksnulstilning på telefonen, hvis den skal sælges videre eller gives væk, men for de paranoide eller dem med personfølsomme data eller virksomhedstelefoner, så findes er ekstra sikre muligheder," forklarer Peter Kruse fra CSIS.

En ekstra sikker løsning for jer med Android-telefoner er dog enkel og ligetil: Krypter jeres telefoner før i nulstiller.

Krypter inden du nulstiller (Android)
Det lyder lidt bagvendt at skulle kryptere sin telefon, inden at det hele skal slettes, men der ligger data på din telefon, som du ikke ønsker andre skal snage i. Når data er krypteret, er det efterfølgende umulig at genskabe for andre.

På en Android-telefon går du ind i Sikkerhed under Indstillinger og krypterer din telefon. Det tager ofte en time for telefonen at blive krypteret, og den skal være tilsluttet et strømstik under seancen.

Først herefter skal du gå ind i Indstillinger under Backup & Reset på en Android-telefon og nulstille din telefon. Nu er den klar til at blive solgt.

iPhone
Du kan ikke kryptere din iPhone på samme måde, hvilket betyder mere pillearbejde, hvis du vil være helt sikker på, at dine data ikke kan genskabes.

For at lave en nulstilning af telefonen, skal du gå ind i Indstillinger, herefter vælger du Generelt, hvor du finder Nulstil.

Men ligesom på Android sletter den funktion ikke alle dine data, men gør dem blot klar til at blive overskrevet. Dine pinlige feriebilleder kan altså godt hentes ud af telefonen, hvis din telefon på et tidspunkt ender i de forkertes hænder, som har udstyret til at genskabe dem.

I stedet skal du benytte software som iOS Data Wiper, som kan slette al data for dig via din computer, hvis du vil være helt sikker.

iPhones og nyere Samsung-telefoner kan stadig efter brug sælges til en god pris, imens andre telefoner er knap så godt til at holde på sin værdi. Hav tålmodighed, når du forsøger at sælge din telefon.

Har din telefon nævneværdige ridser, er glasset i stykker, er den stadig dækket af garantien, og har du kvitteringen eller måske endda den originale emballage? Det er alt sammen noget, som påvirker prisen på en brugt telefon.
Hvad skal den koste?
Det kan være svært at vurdere, hvad en brugt telefon er værd sammenlignet med andre brugte og nye telefoner.

Har din telefon nævneværdige ridser, er glasset i stykker, er den stadig dækket af garantien, og har du kvitteringen eller måske endda den originale emballage? Det er alt sammen noget, som påvirker prisen på en brugt telefon.

Du er ligeledes bedre stillet ved salg, hvis du har beskyttet din telefon under et cover eller en skærmbeskytter.

Producenten af telefonen har selvfølgelig også en effekt på prisen. Ofte har iPhones - selv de lidt ældre iPhone 5 og 5S - en god brugtværdi i forhold til andre mærker, men også Samsung-telefoner holder prisen godt.

Et godt råd er at tage et kig på sider som dba.dk eller guloggratis.dk samt kigge på en side som EDBpriser.dk. Her kan du finde den laveste nypris, hvilket du nok skal holde dig under.

Husk dog at priserne på sider som dba.dk ofte er lige optimistiske nok, og den reelle pris ofte bliver pruttet ned.

Skribenten her solgte sin OnePlus One sidste år med en startpris på DBA på 2.100 kroner (nypris var 2.500 kroner), men endte med at sælge den for 1.700 kroner.

Annonce:

Når skal den sælges
Du har fundet en person, som gerne vil købe din telefon, og du skal til at gennemføre selve handlen. Et godt råd er så vidt som muligt at gennemføre en handel ansigt til ansigt.

På den måde kan du selv overlevere din smartphone og eventuelle papirer og tilbehør, I kan snakke om telefonen, og køber kan se telefonen igennem for eventuelle fejl, inden handlen afsluttes.

Ligeledes sparer I portoen og risikoen for, at telefonen bliver beskadiget eller helt forsvinder under transporten.

I dag kan en handel klares med det samme enten via Mobile Pay eller en pengeoverførsel via din netbank.

Husk at slå straksoverførsel til, så pengene er overført med det samme, og I begge kan se pengene blive overført, så ingen føler sig snydt.

Et andet godt råd er at tilbyde køber at ringe eller skrive til dig, hvis der skulle opstå problemer. På den måde bekræfter du også overfor køber, at du har reelle hensigter med salget og ikke forsøger at snyde ham.

Husk også at rengøre din telefon og tilbehør, inden du afleverer den til sin nye ejer. Det er ret så klamt at modtage et headset med tilhørende ørevoks.

Doner den til nødstedte?
Du kan også vælge at donere din telefon til velgørenhed.

Amnesty og Folkekirkens Nødhjælp har flere gange haft kampagner, hvor gamle smartphones indsamles og sendes til nødstedte, og der er også flere private virksomheder og initiativtagere, som sender gammelt it-udstyr til for eksempel Afrika.  

Du kan også give den væk gratis på en side som Storskrald.dk, hvis du bare gerne vil af med telefonen, men vil have den til at blive i Danmark.

Din ødelagte smartphone kan stadig være penge værd. Der er flere firmaer i Danmark, som køber din ødelagte telefon, men det er ofte kun iPhones eller nyere Samsung-telefoner samt iPads, som de køber.

Din telefon ødelagt? Der kan stadig være penge i den
Hvis du har tabt din iPhone en gang for meget, og ikke ønsker at bruge penge på at reparere den, så kan den have en vis salgsværdi.

De seneste år er en række små og store firmaer begyndt at opkøbe gamle smartphones.

Specielt iPhones er populære, og de gamle, ofte ødelagte smartphones skilles ad og samles enten til en "refurbished"-telefon eller bruges til at reparere de telefoner, som kommer ind i butikkens værksted.

Det er firmaer som for eksempel PhoneTrade eller 2ndbest.

En iPhone 5C med en ødelagt skærm og masser af ridser kan du stadig tjene 500 kroner på hos firmaerne, som også køber din velfungerende smartphone (ofte kun iPhones og visse Samsung-modeller).

Hvad gør du med din gamle smartphone?

Læs også: Danskerne sælger brugte iPhones i tusindvis for at få råd til nye modeller

Annonce:Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Bondefanget? Tilbud på printere på 20.000 kroner blev til lejeaftale til 300.000 kroner
Et privathospital skulle have nye printere til 20.000 kroner, men er endt med en leasing-regning, der løber op i 300.000 kroner. "Jeg føler mig snydt og bondefanget," fortæller administrationschefen fra privathospitalet.
Channelworld
Tidligere topchef for HP Danmark færdig som CEO efter kun et år på posten - forlader Tia midt i juridisk slagsmål
Midt i et uafklaret juridisk slagsmål mellem kapitalfonden EQT og de tidligere ejere af softwarehuset TIA Technology, har selskabet skiftet ud på direktørposten.
White paper
Støt produktiviteten med virtuelt samarbejde
Virtuelle samarbejdsløsninger kan være med til at øge produktivitet og samarbejde internt i virksomheden og eksternt med kunder og samarbejdspartnere. Bliv klogere på collaboration i dette White paper, skrevet af Computerworld.