Artikel top billede

Mobile botnet og brændte broer: Sådan udnytter hackere din mobiltelefon

Hackere er et opfindsomt folkefærd, som hele tiden finder nye muligheder, og i år går den vej blandt andet gennem din mobiltelefon. Det forudsiger sikkerhedsfirmaet Fortinet på Computerworlds Datasikkerhed konference.

Reportage: Mobiltelefonen er det værktøj, som flest af os er i berøring med hver dag, og vi bruger den til mere og mere. Og det er hackere udmærket klar over.

Derfor er der også kommet et stort fokus på at tiltvinge sig adgang til dem.

"Vi forventer den første orm til mobiltelefoner i 2016, og regner det som sandsynligt, at vi ser en stor orm ramme Android," advarer advanced technology specialist hos Fortinet, Jonas Thulin fra scenen foran de fremmødte sikkerhedsfolk.

Og der er god grund til, at hackere retter deres sigtekorn mod mobiltelefoner. Der bliver flere og flere af dem, og det er relativt let at overtage dem.

"Det er muligt at overtage mobiltelefoner, og det kræver meget lidt kode. Så det kan blive til verdens største botnet," uddyber Jonas Thulin.

Men et botnet i inderlommen er ikke den eneste bekymring, som Fortinet har for det kommende år.

Angreb på mobiltelefoner er kan nemlig meget mere, end man kunne tro. Særligt kombineret med den stigende udbredelse af Internet of Things-enheder, som kommunikerer på kryds og tværs.

"Vi har set et eksempel med en dørklokke, som kommunikerer med din mobiltelefon. Hvis nogen ringer på, ringer din telefon, og du kan lukke dem ind. Det tog en hacker fem minutter at komme ind i telefonen og få wifi-passwordet," fortæller Jonas Thulin.

Det er en del af den nye bølge af såkaldte land and expand-angreb, som hackere bruger til at komme ind, hvor sikkerheden er svagest, for så at arbejde sig længere op i systemet.

Malware med maske på

Efterhånden som sikkerhedsfirmaer er blevet bedre til at fange malware, udvikler hackerne sig nemlig.

"Det er et våbenkapløb mellem dem og os," forklarer Jonas Thulin.

Noget af det vigtigste i det våbenkapløb er, at rive de masker af hackernes malware, som de skjuler sig bag. For malware lader som om, det er helt uskyldigt, indtil det hele går galt. Og derfor prøver sikkerhedsbranchen hele tiden at aflure forklædningerne.

Sikkerhedsbranchen begyndte for eksempel at smide mistænkelige programmer i såkaldte sandboxes. Virtuelle maskiner hvor programmet vil afsløre sine skumle hensigter, fordi det tror, at det er kommet frem til en rigtig computer.

Som modsvar begyndte hackerne at bruge et gammelt kneb fra Michelangelo virussen, som hærgede i 1991. De satte en forsinkelse på deres malware.

Programmet blev afviklet i sandboxen og så fint og ufarligt ud, fordi det ikke var der længe nok til at forsinkelsen løb ud.

Hackerne rydder op efter sig selv, sådan da

Og det er ikke det eneste eksempel på, at hackerne udvikler sig i takt med verden omkring dem.

Hvor hackere i gamle dage ikke nødvendigvis bekymrede sig om at efterlade spor, har den stigende grad af retsforfølgelse af hackere ført til ny adfærd. For Hackere har ikke mere lyst til at ende i fængsel end andre kriminelle.

Derfor bliver det vigtigere og vigtigere for hackerne, at deres software ikke efterlader sig spor. Og hackerne har taget to ganske forskellige løsninger til sig.

Den første er ghostware. Software, som er skræddersyet til at slette alle spor, når hackeren har trukket sig ud af et system.

Hackeren kan så læne sig tilbage sikker i visheden om, at du aldrig opdager angrebet, hvis ikke han selv aktiverer ransomware, eller på andre måder gør dig opmærksom på det.

Men det er jo ikke alle på internettet, der er lige elegante. Derfor advarer Jonas Thulin også mod en anden udvikling, nemlig blastware.

Blastware skjuler dine spor på en helt anden måde end ghostware. For i stedet for at slette dine fodspor og sætte slåen på døren på vejen ud, sætter blastware ild i gardinerne og tænder for gaskomfuret.

Ideen bag er, at du ikke kan finde spor efter hackeren i et system, som er totalskadet. Ikke særligt elegant, men desværre ganske effektivt, lyder det fra sikkerhedsmanden.

Læs også: Pas på: Hackere sender masser af mails i Post Danmarks navn




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere