Disse tre ting i EU's nye persondata-lov er danske virksomheder især bekymrede over

Tre hovedspørgsmål går ofte igen, når danske virksomheder skal tale med advokater om den kommende persondataforordning fra EU. Læs her, hvad du bør være særligt opmærksom på.

Annonce:
Annonce:
Persondata er hot i det danske erhvervsliv.

Især beskyttelse af persondata er blevet en varm kartoffel ude i virksomhederne, efter EU i starten af året præsenterede sin person-dataforordning, der bliver implementeret direkte i EU-landenes lovgivning - og altså også i Danmark.

Læs også: Store udfordringer for it-afdelingen: Disse fire ting skal du have styr på i den nye EU-persondatalov

Bestyrelsesmedlem i Danske IT-Advokater, Tue Goldschmieding, som også er partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel fortæller til Computerworld, at der i de senere år har været en støt stigende tendens interesse for persondata ude blandt de danske selskaber.

"Interessen er i det seneste år til halvandet steget markant i forbindelse med den kommende EU-forordning", fortæller Tue Goldschmieding og fortsætter:

"Den store opgave for virksomhederne ligger i at gøre kravene operationelle, så de kan styres i praksis."

Tre faste pinde på dagsordenen
Blandt de faste indslag i virksomhedernes møder med juristerne ligger spørgsmålet om bødestørrelsen på op mod fire procent af en virksomheds årlige, globale omsætning helt i top.

"Ledelsen er nysgerrige omkring, hvordan eventuelle bøder kan ramme dem. Det er helt naturligt," forklarer Tue Goldschmieding.

Også spørgsmålet om, hvordan virksomhederne skal håndtere deres risikovurderinger, bliver ofte vendt på møderne mellem de juridiske rådgivere og virksomhederne.

Læs også: Lovkrav på vej om 'Privacy by Design' og 'Privacy by Default' - det kommer det at betyde for dig

For myndighederne har mulighed for at foretage inspektioner, hvor risikovurderingen skal fremvises på forlangende.

"Hvis der er risiko for, at en virksomhed bliver kompromitteret, skal den kunne opstille en handlingsplan for, hvordan den vil håndtere sine processer og sikre data," lyder det fra Tue Goldschmieding.

Annonce:

"Risikovurderingen skal jo i praksis forankres i hele organisationen, hvor det eksempelvis er it-afdelingen, som står for risikovurderingen, hvis virksomheden gerne vil have en eller flere applikationer kørende i en cloud-tjeneste," fortsætter han.

Et tredje område fra EU's persondataforordning, som Tue Goldschmieding også tit rådgiver om, er kravet om at informere myndigheder og berørte parter inden for 72 timer, hvis virksomhedens persondata er blevet kompromitterede.

"På overfladen er det et forståeligt krav, men i praksis skal virksomheden allerede være klar med deres eksterne kommunikationsstrategi, inden uheldet er ude. For du kan ikke lægge din kommunikationsplan ordentligt inden for de 72 timer," vurderer Tue Goldschmieding.

Persondata er en god forretning
Udover advokatkontorerne er det typisk revisorer og it-sikkerhedsselskaber, som danske virksomheder vender sig imod for at få rådgivning i, hvordan de kan implementere EU's persondataforordning i praksis.

"Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvad persondataforordningen betyder i kroner og øre. De fleste advokatkontorer er dog for længst gået i gang med at produktudvikle i form af kurser og projekter i opbygning af compliance-projekter," siger Tue Goldschmieding.

Han fortæller, at for advokaternes vedkommende har det kraftigt øgede fokus på persondata i de senere år betyder, at alle de store advokatkontorer har hyret flere folk med special inden for netop persondata-håndtering.

Denne tendens går igen ude i virksomhederne.

Det kan læse mere om her: Sådan gør Coop sig klar til nye skrappe persondata-regler fra EU

"Jo tættere vi kommer på implementeringen i 2018, des mere vil it-sikkerhedseksperterne få en væsentlig rolle, da det jo er dem, der skal rådgive i den praktisk installation af firewalls," runder Tue Goldschmieding af.

Læs også: 
Hvad betyder den nye persondata-forordning for din virksomhed? Her er overblikket


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


IT-JOB

Se flere it-job hos

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få succes med sourcing

Sourcing er en af de vigtigste strategiske discipliner i moderne it-drift. Uanset om du overvejer at in- eller outsource og hvad enten det er globalt eller lokalt, så kræver det viden og styr på aftaler og kontrakter. Læs mere

Whilborgs Konferencecenter - 2750 Ballerup



Datasikkerhed

Aldrig tidligere har det været mere afgørende, at vores it-systemer og data er sikre, for aldrig tidligere har vi været så afhængige af data. Og aldrig tidligere har vores data og systemer været så udsatte med så mange indgangsveje og muligheder for at blive ramt: Cloud, mobilbrug, BYOD samt virksomhedernes ofte meget fragmenterede it-infrastruktur med mange forskellige applikationer på kryds og tværs har givet mange nye kanaler ind til virksomhedernes netværk og systemer. Læs mere

Comwell Hotel Aarhus - 8000 Aarhus



Softwaretest

Kvalitetssikring af software kræver test. Som disciplin er softwaretest i rivende udvikling. Hvad der for få år siden kun var forbeholdt få store it-afdelinger er i dag godt på vej til at blive standard. For når informationsteknologien bliver afgørende for forretningen og driften af virksomheden, så er det nødvendigt at teste alle nye softwarekomponenter og nyudviklinger. Modenhed, testprocesser og lignende kommer i fokus. Læs mere

Wihlborgs Konferencecenter - 2750 Ballerup







Computerworld
Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne
Knap et år efter de første opkrævningsbreve for ulovlig fildeling blev sendt ud er antipirat advokaterne Opus Law på vej i retten.
CIO
"Over halvdelen af mine ledere i it-afdelingen er folk uden en it-baggrund"
Morten Gade landede et af Danmarks største it-projekter til tiden og uden skandaler. Hør ham fortælle om ledelse, tillid, kontraktstrukturer, og hvorfor hans it-ledere ofte ikke har en it-baggrund.
Comon
Test af 10-kernet entusiastprocessor: i7-6950X er et monster uden lige
Det her er den vildeste processor til entusiastiske forbrugere, men har du egentlig brug for så meget brutal kraft?
Channelworld
27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse
Bagmandspolitiet har i stor aktion anholdt 26 it-folk for bestikkelse i forbindelse med den store bestikkelsessag i Region Sjælland. Udenrigsministeriet, DSB og Rigsadvokaten er blandt de ramte.
White paper
Sådan håndterer I den eksplosive datavækst
Ryd ud i datajunglen, og få fuld kontrol over virksomhedens informationer. Læs i dette white paper hvordan.