Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Disse tre ting i EU's nye persondata-lov er danske virksomheder især bekymrede over

Tre hovedspørgsmål går ofte igen, når danske virksomheder skal tale med advokater om den kommende persondataforordning fra EU. Læs her, hvad du bør være særligt opmærksom på.

Persondata er hot i det danske erhvervsliv.

Især beskyttelse af persondata er blevet en varm kartoffel ude i virksomhederne, efter EU i starten af året præsenterede sin person-dataforordning, der bliver implementeret direkte i EU-landenes lovgivning - og altså også i Danmark.

Læs også: Store udfordringer for it-afdelingen: Disse fire ting skal du have styr på i den nye EU-persondatalov

Bestyrelsesmedlem i Danske IT-Advokater, Tue Goldschmieding, som også er partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel fortæller til Computerworld, at der i de senere år har været en støt stigende tendens interesse for persondata ude blandt de danske selskaber.

"Interessen er i det seneste år til halvandet steget markant i forbindelse med den kommende EU-forordning", fortæller Tue Goldschmieding og fortsætter:

"Den store opgave for virksomhederne ligger i at gøre kravene operationelle, så de kan styres i praksis."

Tre faste pinde på dagsordenen

Blandt de faste indslag i virksomhedernes møder med juristerne ligger spørgsmålet om bødestørrelsen på op mod fire procent af en virksomheds årlige, globale omsætning helt i top.

"Ledelsen er nysgerrige omkring, hvordan eventuelle bøder kan ramme dem. Det er helt naturligt," forklarer Tue Goldschmieding.

Også spørgsmålet om, hvordan virksomhederne skal håndtere deres risikovurderinger, bliver ofte vendt på møderne mellem de juridiske rådgivere og virksomhederne.

Læs også: Lovkrav på vej om 'Privacy by Design' og 'Privacy by Default' - det kommer det at betyde for dig

For myndighederne har mulighed for at foretage inspektioner, hvor risikovurderingen skal fremvises på forlangende.

"Hvis der er risiko for, at en virksomhed bliver kompromitteret, skal den kunne opstille en handlingsplan for, hvordan den vil håndtere sine processer og sikre data," lyder det fra Tue Goldschmieding.

"Risikovurderingen skal jo i praksis forankres i hele organisationen, hvor det eksempelvis er it-afdelingen, som står for risikovurderingen, hvis virksomheden gerne vil have en eller flere applikationer kørende i en cloud-tjeneste," fortsætter han.

Et tredje område fra EU's persondataforordning, som Tue Goldschmieding også tit rådgiver om, er kravet om at informere myndigheder og berørte parter inden for 72 timer, hvis virksomhedens persondata er blevet kompromitterede.

"På overfladen er det et forståeligt krav, men i praksis skal virksomheden allerede være klar med deres eksterne kommunikationsstrategi, inden uheldet er ude. For du kan ikke lægge din kommunikationsplan ordentligt inden for de 72 timer," vurderer Tue Goldschmieding.

Persondata er en god forretning

Udover advokatkontorerne er det typisk revisorer og it-sikkerhedsselskaber, som danske virksomheder vender sig imod for at få rådgivning i, hvordan de kan implementere EU's persondataforordning i praksis.

"Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvad persondataforordningen betyder i kroner og øre. De fleste advokatkontorer er dog for længst gået i gang med at produktudvikle i form af kurser og projekter i opbygning af compliance-projekter," siger Tue Goldschmieding.

Han fortæller, at for advokaternes vedkommende har det kraftigt øgede fokus på persondata i de senere år betyder, at alle de store advokatkontorer har hyret flere folk med special inden for netop persondata-håndtering.

Denne tendens går igen ude i virksomhederne.

Det kan læse mere om her: Sådan gør Coop sig klar til nye skrappe persondata-regler fra EU

"Jo tættere vi kommer på implementeringen i 2018, des mere vil it-sikkerhedseksperterne få en væsentlig rolle, da det jo er dem, der skal rådgive i den praktisk installation af firewalls," runder Tue Goldschmieding af.

Læs også: 
Hvad betyder den nye persondata-forordning for din virksomhed? Her er overblikket




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere