Artikel top billede

Apple dømt til at låse massemorders iPhone op: Sådan kan dommen ramme alle iPhone-brugere

Apple er blevet beordret til at hjælpe amerikansk politi med at komme ind til krypterede data på en massemorders iPhone. Hvis det kan lade sig gøre, vil det potentielt åbne en kæmpe sikkerhedstrussel for alle iPhone-brugere.

I går tirsdag har endnu en amerikanske dommer grebet til en 200 år gammel lovgivning med henblik på at få låst en iPhone-telefon op.

Apple-telefonen var i lommen på Syed Rizwan Farook, som er en af de formodede gerningsmænd bag massemord på 14 mennesker med 22 alvorligt sårede i december i den californiske by San Bernardino i USA.

Udfordringen for ordensmagten efter at have skudt Syed Rizwan Farook og den anden formodede gerningsmand har været, at der er sat passcode på Syed Rizwan Farooks iPhone 5c.

Ved 10 forkerte forsøg på at ramme det rigtige password, kan telefonens krypterede data derfor selvdestruere.

Det har dog ikke været muligt for det californiske politi at afgøre, om selvdestruktionen på telefonen er slået til eller ej.

Derfor er Apple hidkaldt for at slå selvdestruktionsmekanismen fra, hvilket ifølge dommen ikke vil være 'urimeligt byrdefuldt', mens selskabet også er lovet kompensation for anstrengelserne.

Det er dog tvivlsomt, om det overhovedet kan lade sig gøre for Apple at omgå sine egne sikkerhedsfunktioner.

Det skriver Computerworlds amerikanske søstermagasin PC World.

Det skal Apple gøre

Lovteksten fra 1789, som dommeren i Californen har brugt i sagen, er den såkaldte 'All Writs Act'.

Den blev også taget i brug i blandt andet 2014, og den bredt formulerede tekst giver en dommer retten til at udstede stævninger eller påbud for at få nogen til at gøre noget.

Læs også: FBI pudser 200 år gammel lov på Apple: Nu skal iPhones altså dekrypteres

Apple har desuden en lignende og aktuel sag i New York, hvor ordensmagten også gerne vil ind i en iPhone tilhørende en narkohandler.

I sagen fra San Bernadino vil den californiske dommer konkret have Apple at slå selvdestruktionen af de krypterede data fra.

Frakobling af selvdestruktionen er noget af en både teknisk og sikkerhedsmæssig udfordring for Apple, vurderer direktør Kevin S. Bankston i den amerikanske rettighedsgruppe Open Technology Institute.

"Hvad retten, helt grundlæggende pålægger Apple, er at skrive specieldesignet malware, der skal underminere selskabets egne sikkerhedsfunktioner. Derefter skal denne software kryptografisk signeres, så iPhonen vil have tillid til, at det kommer fra Apple," forklarer han til PC World.

Åbner porten for 'bad guys'

Kevin S. Bankston kan ikke vurdere, om Apple overhovedet vil være i stand til at slå selvdestruktionen fra.

Det er ellers ønsket, så det califoniske politi kan komme ind i telefonen ved at forsøge sig med alle mulige login-kombinationer uden at ødelægge telefonens krypterede data ved 10 fejlslagne forsøg.

"Men hvis en domstol lovligt kan tvinge Apple til at hjælpe i sagen, så kunne den sandsynligvis også lovligt påtvinge andre softwareudbydere at gøre det samme - herunder hemmeligt at installere af malware via automatiske telefon- eller computer-opdateringer," forklarer Kevin S. Bankston til PC World.

Apple har nu fem dage til at tygge på, om selskabet nu også synes, at kendelsen ikke er 'urimelig byrdefuld'. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra iPhone-virksomheden.

Ikke desto mindre har selskabet udsendt et åbent brev til sine kunder, hvor Apple sort på hvidt gør det klart, at det ikke ønsker at efterleve dommen. 

I samme brev opfordrer Apple til en offentlig diskussion, om hvad der er på spil i sagen. 

Tidligere har selskabets administrerende direktør Tim Cook gentagende gange sagt, at hvis Apple giver myndighederne adgang til krypterede data via bagdøre, vil det også åbne portene på vid gab til brugerdata for 'bad guys'.

Læs også:
Krypterings-brølere er en bombe under software-sikkerheden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere