Artikel top billede

Her er vinderne af Turing Award 2015 - verdens mest fornemme it-pris

Grundlæggerne af ideerne bag moderne kryptering vinder den prestigefyldte Turing Award 2015 - pudsigt nok samtidig med, at krypterings-debatten raser i USA i en terrorist-sag med Apple i centrum.

De to amerikanske udviklere Whitfield Diffie og Martin Hellman vinder 2015 ACM Turing Award, der normalt sammenlignes med Nobel-prisen og regnes for at være den mest prestige-fyldte pris i it-udviklingsverdenen.

Prisen uddeles af The Association for Computing Machinery (ACM).

De to forskere modtager prisen samt en million dollar for deres bidrag til udviklingen af effektive krypterings-teknologier.

Whitfield Diffie og Martin Hellmann står blandt andet bag udviklingen af ideen om en bredt anvendelig krypterings-løsning, der i dag anvendes til at sløre data, så den kan sendes sikkert mellem brugere og websites samt til at beskyte data på smartphones, computere, harddiske og meget andet.

Deres ide var, at anvende to nøgler i ét system, hvor den ene del - public key - skulle anvendes til at kryptere data, mens den anden del - private key - skulle anvendes til at dekryptere data på modtager-enheden.

Systemet designede de på en måde, så det er umuligt at knække ‘private key'-delen, selv om de to dele er koblet sammen.

"Muligheden for at kommunikere privat over en sikker kanal er fundamental for milliarder af mennesker verden over," lyder det fra ACM i begrundelsen, som du kan læse her.

De to forskere udgav i 1976 rapporten "New Directions in Cryptography," hvor ideen om digitale signaturer og bredt anvendte krypteringsløsninger for første gang blev nævnt.

Ifølge ACM beskytter ‘Diffie-Hellman protokollen dagligt internet-kommunikation og trillioner af dollar i finansielle transaktioner."

Pudsigt nok modtager de to grundlæggere af den moderne krypterings-tanke verdens mest fornemme it-pris samtidig med, at der i USA pågår en heftig debat om netop krypterings-grader.

Sagen har Apple i centrum, i det de amerikanske myndigheder.

vil have Apple til at hjælpe med at bryde krypteringen i en iPhone, der har tilhørt en attentat-mand, der for nylig dræbte en stribe personer under et angreb i USA.

Det kan du læse mere om her: Ærkefjende bakker Apple op i kampen mod FBI: Kan udvikle sig til kæmpe retssag

Whitfield Diffie arbejdede i mange år som øverste sikkerhedschef i Sun Microsystems, mens Martin Hellman i dag er professor emeritus på Standfor University.

Martin Hellman har kvitteret for prisen i denne blogpost, hvor han fortæller om, hvad han vil bruge sin del af pengepræmien på.

Kun én dansker har nogensinde modtaget ACM Turing Award, nemlig datalogi-professor Peter Naur, der døde fornylig.

Du kan læse et stort interview med Peter Naur her:  Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere