Artikel top billede

Centerchef i Nationalt Cyber Crime Center, Kim Aarenstrup, mener, at IT-Branchen må have misforstået noget helt grundlæggende. Foto: Dan Jensen

Rigspolitiet afviser IT-Branchens GPS-advarsel: "Det er simpelthen forkert"

Rigspolitiet har meget svært ved at forstå, hvorfor IT-Branchen mener, at sessionslogning vil betyde GPS-overvågning af uskyldige borgeres mobiler.

IT-Branchen råber vagt i gevær med budskabet om, at sessionslogning vil give politiet direkte adgang til almindelige borgeres GPS-data fra mobilen.

Men det er mildt sagt ikke noget, som politiet kan genkende.

"Det er simpelthen ikke rigtigt," lyder det fra Kim Aarenstrup, Centerchef for Nationalt Cyber Crime Center, da Computerworld fortæller ham om IT-Branchens advarsel til borgerne.

Læs også: IT-Branchen slår alarm om masseovervågning: Politiet vil GPS-tracke dig

"IT-branchen har jo selvfølgelig lov til at skrive, hvad de vil. Men lige det her er simpelthen forkert," siger centerchefen, inden han forsøger at forklare, hvad sessionslogning faktisk betyder i politiets verden.

"Sessionslogning giver ikke adgang til andet historisk end de data, vi har nævnt tidligere."

Det drejer sig om afsendende og modtagende IP-adresse, protokol og portnummer, volumental, tidspunkt og maste- og celleoplysninger for mobiler.

"Og det kan vi kun få adgang til på baggrund af en konkret mistanke om rigtig alvorlig kriminalitet og kun per retskendelse."

Så IT-Branchen har misforstået noget?

"Nogle gange blander folk fremadrettede og bagudrettede informationer sammen og misforstår tingene. Sessionslogning handler kun om historisk internetadfærd. Vi har ikke direkte adgang til noget via sessionslogning."

Så hvad skal der til, for at politiet kan få adgang til GPS-data fra en borgers mobiltelefon?

"Hvis vi skal have GPS-informationer ud af en mobiltelefon, så skal vi have hænderne på telefonen. Hvis vi eksempelvis via sessionsloggen finder frem til en rocker, som har skudt et andet menneske, så sparker vi døren ind og tager både ham og hans mobil, og så kan vi selvfølgelig se, hvad der ligger i den," understreger Kim Aarenstrup.

Så hvis politiet skal have GPS-data fra en telefon, skal I have fat på selve telefonen?

"Vi kan ikke få adgang til GPS-data fra mobiltelefoner på anden måde. Vi skal ud og have fat i selve devicet."

Læs også: Fem vigtige svar om Søren Pinds planer om masse-overvågning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere