Artikel top billede

Bilgigant kan føle Googles ånde i nakken - opkøber selvkørende bil-firma for milliarder

Den amerikanske bilgigant General Motors har opkøbt et fremadstormende Silicon Valley-selskab for et milliard-beløb.

Bilgiganten General Motors har haft den helt store pung oppe. 

For ifølge det amerikanske tech-medie Re/Code har bilgiganten netop betalt intet mindre end 6,7 milliarder kroner for virksomheden Cruise Automation, der udvikler en selvkørende teknologi, som kan eftermonteres på biler.  

Det amerikanske tech-medie The Verge har tidligere beskrevet, hvordan Cruise Automations teknologi kan forvandle en helt almindelig Audi A4 til en selvkørende bil. 

Cruise Automation har i dag 40 ansatte, og ifølge det amerikanske magasin Fortune er General Motors købssum 10 gange højere end virksomhedens værdifastsættelse. 

Kyle Vogt, der er den blot 30-årige grundlægger af Cruise Automation, oplyser ifølge erhvervsmediet Business Insider, at det er planen, at virksomhedens teknologi nu skal rulles i et stort omfang. 

"General Motors deler vores vision, der handler om at udrulle selvkørende biler i stor skala. Det er en meget klar og levende vision," siger han. 

Opkøbet kommer i kølvandet på, at General Motors i begyndelsen af året opkøbte resterne af den fallerede delebilstjeneste Sidecar og før jul foretog en investering på knap 3,3 milliarder kroner i Uber-konkurrenten Lyft.

En bilindustri i hastig forandring

Det sker samtidig med, at landskabet i bilindustrien ser ud til at være under hastig forandring.

I dag kæmper verdens bilgiganteri ikke bare en indbyrdes kamp.

De udfordres også af tech-virksomheder, der ønsker en mere radikal forandring af bilen som koncept. 

Google er allerede langt fremme i udviklingen af selvkørende biler, mens virksomheder som Apple, Tesla og Uber også menes at være i færd med at investere heftigt i selvkørende el-biler.

En af konsekvenserne ved de selvkørende bilers indtog er, at ejerskabsmodellen for biler kan ændre sig således, at de fleste mennesker ikke længere køber en bil, men i stedet køber sig adgang til en, når de har behov for en tur.

Eksempelvis sagde Brad Templeton, der har spillet en central rolle i udviklingen af Googles selvkørende biler, da han for nylig var på besøg i København, at "bilindustrien må forberede sig på en fremtid, hvor det ikke handler om at sælge biler, men om at sælge køreture."  

Interessant cocktail

Derfor kan General Motors milliard-investeringer i både selvkørende teknologi samt delebilstjenester som Sidecar og Lyft også vise sig at være en ganske interessant cocktail.

De kan på længere sigt danne basis for at GM kan etablere et større netværk af selvkørende biler. 

Allerede sidste år fortalte General Motors administrerende direktør Mary Barra til det amerikanske tech-magasin Wired, at bilgiganten ikke længere sætter sin lid til, at den traditionelle ejerskabsmodel vil kunne holde selskabets oven vande i fremtiden.

Netop derfor er virksomheden i gang med at forberede sig på en ny tid, hvor der ikke længere sidder mennesker bag rattet i virksomhedens biler, forklarede Mary Barra i interviewet med det amerikanske magasin.

Læs også:

Derfor vil bil-firmaerne få afgørende betydning for it-firmaerne i de kommende år

Manden bag Googles store bil-satsning: Derfor går bilbranchen en dyster fremtid i møde 

Dansker spiller vigtig rolle i Mercedes-Benz' fremtidsvision: Denne bil er spydspidsen i kampen mod it-giganterne

Tech-giganter retter kanonerne mod bilindustrien: Volkswagen kan blive det nye Nokia




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere